Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/01/20)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργοποιείται άμεσα η νέα ρύθμιση οφειλών

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης, με την οποία θα ενεργοποιηθεί η νέα πάγια ρύθμιση των οφειλών στην εφορία σε έως 24 ή 48 δόσεις. Για τον σκοπό αυτόν, εξάλλου, ετοιμάζεται και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπου θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι οφειλέτες και θα γίνονται αυτοματοποιημένα οι ρυθμίσεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται ο ακριβής προσδιορισμός, από την υπουργική απόφαση, των δικαιούχων της νέας, ευνοϊκότερης, πάγιας ρύθμισης. Σίγουρα, πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα μπορούν να υπαχθούν όσοι χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και τέλη υπέρ του Δημοσίου, που βεβαιώθηκαν εντός του 2019 και δεν έχουν εντάξει τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, καθώς και όσοι έχουν παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές του σε έως 24 δόσεις. Για χρέη από φόρους κληρονομίας και άλλες έκτακτες οφειλές, ο αριθμός των δόσεων ανεβαίνει έως τις 48.

Διευθυντικά στελέχη αναζητεί η ΔΕΗ

Μια σειρά από προκηρύξεις για θέσεις διευθυντικών στελεχών δημοσίευσε η ΔΕΗ. Οι αιτήσεις υποψηφιότητας θα πρέπει να υποβληθούν έως και την Τρίτη 7 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ δημοσίευσε δημόσια προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Λειτουργιών Παραγωγής, δημόσια προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης του γενικού διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, για την κάλυψη της θέσης του γενικού διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης, καθώς και για την κάλυψη της θέσης αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου αρμοδιότητας Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Ενισχυμένα μεγέθη ο όμιλος Sazka, λόγω του ΟΠΑΠ

Θετικά αποτελέσματα παρουσίασε ο όμιλος Sazka για το 9μηνο του 2019. Τα ακαθάριστα έσοδα αυξήθηκαν 6%, φθάνοντας το 1,37 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη διευρύνθηκαν κατά 19% στα 430 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη (προ φόρων) αυξήθηκαν 27%, στα 288 εκατ. Η ώθηση αποδίδεται κυρίως στον ΟΠΑΠ, που πλέον αντιστοιχεί στο 60% των δραστηριοτήτων του ομίλου Sazka. Μάλιστα, η ώθηση αυτή δόθηκε χωρίς τη συμβολή τής επιπλέον συμμετοχής 7,25% που αποκτήθηκε από τον όμιλο Sazka στον ΟΠΑΠ στις 4 Νοεμβρίου 2019.

Αλλαγές σε δείκτες του Χρηματιστηρίου

Νέους χρηματιστηριακούς δείκτες, αλλά και αλλαγές στους υφιστάμενους θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα η διοίκηση του Χ.Α. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί δείκτης με μετοχές υψηλής εμπορευσιμότητας καθώς και δείκτης μετοχών με υψηλή μερισματική απόδοση. Επίσης, στους σχεδιασμούς της διοίκησης του Χρηματιστηρίου είναι να μπει πλαφόν στη στάθμιση των μετοχών που συνθέτουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο 10%. Το πλαφόν θα ανακοινωθεί σύντομα, αλλά οι αλλαγές στις σταθμίσεις –καθώς υπάρχουν μετοχές που ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο– θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο, όταν θα αναθεωρηθεί ο FTSE 25. Οι αλλαγές προαναγγέλθηκαν κατά τη χθεσινή πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου έτους.

Δουλειά της τράπεζας και όχι του υπουργού

Εξαιτίας ενός προβλήματος στο λογισμικό, κάποιοι πελάτες της Πειραιώς που είναι εγγεγραμμένοι στο e-banking της τράπεζας είδαν να τους επιβάλλεται μια χρέωση 5 ευρώ, αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Οταν οι αρμόδιοι της τράπεζας αντιλήφθηκαν το πρόβλημα –από τα σχόλια που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– ξεκίνησαν τις διαδικασίες επίλυσής του. Πρώτον να διορθώσουν το λογισμικό που χρέωνε σε όποιον ήθελε τα 5 ευρώ και δεύτερον να επιστρέψουν το ποσό στους πελάτες. Τα σχόλια των δυσαρεστημένων πελατών κινητοποίησαν και τον υπουργό Ανάπτυξης  Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος επικοινώνησε με την ηγεσία της τράπεζας για να πληροφορηθεί τι συμβαίνει, φοβούμενος πιθανόν ότι πρόκειται για μια νέα χρέωση. Ως εδώ όλα καλά. Αφού όμως του εξήγησαν, ο υπουργός έσπευσε να ανακοινώσει στο Twitter περί τίνος πρόκειται και προανήγγειλε την επιστροφή των χρημάτων. Αυτό, όμως, είναι δουλειά της τράπεζας και όχι ενός υπουργού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή