Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/01/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισπραξιμότητα φόρων στο 80,9%

Με επιβραδυνόμενο ρυθμό αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους, γεγονός που οφείλεται στη βελτίωση της εισπραξιμότητας. Στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων για τον προϋπολογισμό, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε στο 80,90%, που είναι η καλύτερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο ίδιο 11μηνο στο 74,27%, του ΦΠΑ στο 83,35%, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 68,64% και των νομικών προσώπων στο 88,95%.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι πως πρόκειται για μια μόνιμη και όχι για μια συγκυριακή τάση, που συνδέεται με τις ρυθμίσεις οφειλών σε πολλές δόσεις. Μένει ακόμη να φανεί εάν οι μειώσεις φόρων, η επιτάχυνση της ανάκαμψης και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση της εισπραξιμότητας. Πρόκειται για ένα κρίσιμο δημοσιονομικό στοίχημα του 2020.

Ελεγχο στο μισθολογικό κόστος ζητούν οι θεσμοί

Καμπανάκι για τον έλεγχο των  προσλήψεων στο Δημόσιο και για την τήρηση του ενιαίου μισθολογίου χτύπησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί, ενόψει της 5ης αξιολόγησης, που ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου, σε επίπεδο θεσμών. Είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν και οι Βρυξέλλες καθιστούν σαφές ότι τα σχέδια για το 2020 δεν πρέπει να παραβιάσουν τις οροφές του μισθολογικού κόστους που έχουν τεθεί. Η άσκηση θα είναι δύσκολη για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς –όπως μεταδίδεται– τα αιτήματα για προσλήψεις και για χορήγηση επιδομάτων από άλλα υπουργεία και φορείς «πέφτουν βροχή». Για να δούμε…

Αλλαγή κωδικού κάρτας κάθε τέσσερις ώρες

Πιστωτική κάρτα με dynamic CVC κωδικό που μεταβάλλεται κάθε τέσσερις ώρες θα κυκλοφορήσει η Deutsche Bank στην Ισπανία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια πιο ασφαλή εμπειρία στις αγορές των καταναλωτών. Ο CVC κωδικός είναι τα τελευταία τρία ψηφία του αριθμού που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της κάρτας και ο οποίος είναι μυστικός και δεν μεταβάλλεται. Μένει να ανακοινωθεί εάν η υπηρεσία αυτή θα χρεώνεται και πόσο, όπως συνέβη με την αλλαγή του PIN από τις ελληνικές τράπεζες.

Κάλεσμα συστράτευσης στους εργαζομένους

Συστράτευση στην υλοποίηση του σχεδίου «ανάταξης και μετασχηματισμού» της ΔΕΗ ζήτησε από τους εργαζομένους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, μέσω του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος που τους απηύθυνε. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι αλλαγές που έρχονται θα ξανακάνουν την Επιχείρηση ισχυρή και υγιή, προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και των μετόχων της», τόνισε ο κ. Στάσσης και συμπλήρωσε: «Στη νέα εποχή του ομίλου ΔΕΗ δεν περισσεύει κανείς! Μόνο μέσα από τη μεταξύ μας συνεργασία και επικοινωνία θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εταιρεία στη θέση που της αξίζει. Για τον λόγο αυτό, προσβλέπω στη συνεργασία όλων μας».

Απεργία της ΟΜΕ-ΟΤΕ έως τις 12 Ιανουαρίου

Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, έτσι όπως αυτές είχαν εξαγγελθεί πριν από τα Χριστούγεννα, αποφάσισε εκ νέου χθες αργά το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ).

Επιπροσθέτως, η ομοσπονδία κάλεσε σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας τη διοίκηση του οργανισμού για το θέμα της απόλυσης των έξι εργαζομένων στη φύλαξη.

Η συνάντηση ορίστηκε για τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, αλλά θεωρείται απίθανο να προσέλθει η διοίκηση του ΟΤΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστές προγραμματίζουν νέα συνέντευξη Τύπου εντός των επόμενων ημερών.

Η ΟME-OTE θα επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στη διοίκηση του ΟΤΕ, ανάλογα με τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης αλλά και με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο θέμα της σύναψης επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον οργανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή