Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/01/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας

Μήνυμα αισιοδοξίας για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας έστειλε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του προς το προσωπικό της κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ο κ. Στουρνάρας διατύπωσε ελαφρώς υψηλότερες προβλέψεις σε σχέση με αυτές της πρόσφατης ενδιάμεσης έκθεσής του για τον ρυθμό ανάπτυξης: εκτιμά ότι έκλεισε λίγο πάνω από 2% το 2019, έναντι εκτίμησης της ενδιάμεσης έκθεσης για 1,9%, και ότι θα είναι 2,5% το 2020, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,4%. Επίσης, προέβλεψε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020. Κυρίως, όμως, τόνισε ότι η χώρα έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία για ταχεία σύγκλιση με τους εταίρους της, καθώς την ευνοούν οι πολιτικοί και οι κοινωνικοί συσχετισμοί. «Η αισιοδοξία μου», είπε, «βασίζεται όχι μόνο σε τεχνοκρατικά επιχειρήματα, αλλά και στην ιστορία». Μακάρι.

Αλλάζει Δ.Σ. η Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων

Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς και ο αντιπρόεδρος Σπύρος Μπέλλας, καθώς το υπουργείο Ενέργειας κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να αλλάξει όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, η θητεία των οποίων έληξε. Κατόπιν αυτού, το υπουργείο προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση των θέσεων όλων των μελών του Δ.Σ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η Ιανουαρίου 2020.

Καναδική επένδυση στην αγορά ενέργειας

Στην πώληση της θυγατρικής εταιρείας Κ-Wind Κιθαιρώνας, αντί περίπου 18 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Intracom Holdings. Την αγόρασε η ενεργειακή εταιρεία Cubico Sustainable Investmets, πίσω από την οποία βρίσκεται το γνωστό fund PSP, που ελέγχει τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Επίσης, μέτοχος της Cubico είναι το συνταξιoδοτικό ταμείο των δασκάλων του Οντάριο. Η συμφωνία εξαγοράς η οποία ολοκληρώηκε χθες προβλέπει ότι το τίμημα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, εκ των οποίων 16 εκατ.  μέχρι το τέλος Απριλίου και επιπλέον 2 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Εκτακτο μέρισμα 320 εκατ. από ΟΠΑΠ

Μέρισμα-μαμούθ διανέμει ο ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε τη διανομή εκτάκτου μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή ή περίπου 320 εκατ. ευρώ συνολικά. Το μέρισμα υπόκειται σε φορολογία 5%, αλλά οι μέτοχοι μπορούν να το ανταλλάξουν με μετοχές. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι του εκτάκτου μερίσματος μπορούν να επιλέξουν τη λήψη του υπό μορφή μετοχών. Οι νέες μετοχές θα εκδοθούν με τιμή που θα προσδιοριστεί από το κλείσιμο της τιμής κατά την περίοδο 20-24 Ιανουαρίου 2020. Η τελική τιμή διάθεσης θα είναι μειωμένη κατά 3%. Οι μέτοχοι που θα επιλέξουν να πάρουν μετοχές, θεωρητικά κερδίζουν ένα 8% που προκύπτει από τη φορολογία (5%) και την έκπτωση (3%).

Πακέτα μετοχών αξίας 180,3 εκατ.

Εννέα πακέτα ύψους 138,8 εκατ. μετοχών και συνολικής αξίας 180,3 εκατ. ευρώ σε Eurobank και Εθνική διακινήθηκαν χθες στο άνοιγμα αλλά και κοντά στο κλείσιμο της αγοράς και σε τιμές έως και 4% χαμηλότερες από αυτές που «έδινε» το ταμπλό. Τα πακέτα αντιστοιχούν στο 3,54% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ και στο 2,85% της Eurobank. Αν και οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν ανησυχία στην αγορά, καθώς άσκησαν πιέσεις τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στον Γενικό Δείκτη, εκτοξεύοντας τον τζίρο, χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, καθώς, όπως τόνισαν, δεν αφορούν κάποια ανοιχτή πώληση / «ξεφόρτωμα», αλλά μια συνήθη πρακτική. Συγκεκριμένα, αφορούν μεταβιβάσεις μεταξύ ξένων χαρτοφυλακίων, πιθανότατα λόγω αναδιάρθρωσης στρατηγικής και αλλαγής θεματοφύλακα –με κάποιους επενδυτές να αποχωρούν και κάποιους νέους να εισέρχονται στην αγορά–, τις οποίες διενήργησε και για τις δύο περιπτώσεις η JP Morgan. Αξίζει να σημειώσουμε πως δύο μικρότερα πακέτα διακινήθηκαν και στην Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή