Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/01/20)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες

Σε τρεις νέες θυγατρικές, δύο της «Σελόντα» και μία της «Νηρεύς», θα εισφερθούν οι δραστηριότητες –με τη μορφή της απόσχισης κλάδων– των δύο εταιρειών, προκειμένου στη συνέχεια οι θυγατρικές αυτές να περάσουν στον έλεγχο των εταιρειών «Μπιτσάκος Ιχθυοκαλλιέργειες» και «Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς» κατ’ εφαρμογήν της απόφασης έγκρισης της εξαγοράς των δύο πρώτων εταιρειών από τον όμιλο «Ανδρομέδα». Μάλιστα, οι σχετικές έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων για την έγκριση των σχεδίων διάσπασης και απόσχισης των κλάδων και της δημιουργίας των θυγατρικών αυτών θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημερομηνία για «Σελόντα» και «Νηρεύς», ήτοι στις 31 Ιανουαρίου 2020. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η απόκτηση μετοχών των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρεύς» από την «Ανδρομέδα» στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει η τελευταία για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών των δύο πρώτων. Στις 9 Ιανουαρίου η «Ανδρομέδα» είχε το 91,36% της «Νηρεύς» και το 95,78% της «Σελόντα».

Οι πυλώνες αναβάθμισης των δημόσιων φορέων

Στο ανθρώπινο δυναμικό και στην τεχνολογία θα στηριχθεί η διοίκηση του υπερταμείου για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των θυγατρικών του. Τάδε έφη η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας, Ράνια Αικατερινάρη, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. «Ο πρώτος πυλώνας είναι οι άνθρωποί μας, τους οποίους πρέπει να εμπιστευόμαστε και στους οποίους πρέπει να επενδύουμε για να γίνουν καλύτεροι», είπε η κ. Αικατερινάρη, ενώ σημείωσε ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει τον νέο πυλώνα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και τη μείωση του λειτουργικού κόστους των ΔΕΚΟ.

Τη Δευτέρα τα σπουδαία για τις κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ

Με στάση εργασίας ενόψει της τριμερούς συνάντησης το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Εργασίας, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα ζητήσει την ανάκληση των απολύσεων των έξι εργαζομένων της φύλαξης, αλλά η διοίκηση του ΟΤΕ θα αρνηθεί. Το κρίσιμο πλέον είναι να σπάσει ο πάγος μεταξύ τους και να αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΣΣΕ. Ωστόσο, συνδικαλιστές και διοίκηση έχουν στυλώσει τα πόδια τους, αναμένοντας ο ένας από τον άλλον να κάνει την πρώτη κίνηση.

Παρατηρητήριο για στήριξη επενδύσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα αποτελέσει διαλειτουργικό σύστημα διασύνδεσης του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, συνδράμοντας στην προσπάθεια ενίσχυσης των επενδύσεων. Οι στόχοι που θα αναλάβει να υλοποιήσει είναι η παροχή ολοκληρωμένων στοιχείων για το επιχειρηματικό περιβάλλον προς τη δημόσια διοίκηση ως υποστήριξη στη διαμόρφωση πολιτικών και η προσφορά απαραίτητης γνώσης στον επιχειρηματικό κόσμο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η πρώτη φάση της τεχνικής μελέτης με τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ε.Ε.

Μείωση των shorts στις εγχώριες τράπεζες

Μετά την αποτυχία των στοιχημάτων τους έναντι των ελληνικών τραπεζών, τα short funds αρχίζουν να μειώνουν ή και να αποχωρούν από τις θέσεις τους, ένα γεγονός που αποτελεί  καλό νέο για τον κλάδο ο οποίος έχει βρεθεί συχνά τα τελευταία χρόνια στο… έλεος των διαθέσεών τους. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στις 7 Ιανουαρίου τα funds προχώρησαν σε μαζική οπισθοχώρηση από τις θέσεις τους στις μετοχές των Eurobank και Εθνικής. Ειδικότερα, το Marshall Wace δεν εμφανίζεται πλέον στη λίστα με τις σημαντικές short θέσεις – όταν τον περασμένο μήνα διατηρούσε 0,56% επί των μετοχών της Εθνικής, ενώ το Oceanwood έχει μειώσει τη short θέση του στην ΕΤΕ στο 1,44% από 1,61% τον Νοέμβριο και το Lansdowne –έπειτα από πέντε μήνες αδράνειας– μείωσε το short του στην Eurobank από το 1,02% στο 0,98%. Μάλλον οι shorts βλέπουν… τείχος και υποχωρούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή