Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/01/20)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συλλογική σύμβαση με αυξήσεις στον ΟΤΕ

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, με βασικό θέμα συζήτησης τη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΣΣΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΤΕ πρόσφερε 15μηνης διάρκειας ΕΣΣΕ και από την 1η Ιανουαρίου 2020 βελτίωση της μισθοδοσίας κατά 2,5% σε όσους προσλήφθηκαν προ του 2015 (οι «παλιοί» του ΟΤΕ) και 3,5% σε όσους προσλήφθηκαν μετά το 2015. Σε αντάλλαγμα θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας για τους «παλιούς» από 35 σε 37 ανά εβδομάδα. Περαιτέρω βελτιώσεις της μισθοδοσίας θα υπάρξουν από 31 Μαρτίου 2021. Παράλληλα, οι παλιοί εργαζόμενοι χάνουν τη λεγόμενη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η σπουδή της ΟΜΕ-ΟΤΕ να συνεδριάσει για να συζητηθεί το θέμα, δείχνει ότι διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΤΕ είναι σε καλό δρόμο για να υπογραφεί άμεσα η νέα σύμβαση.

Ελληνικές επενδύσεις 25,8 δισ. σε ομόλογα εξωτερικού

Μπορεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα να έχει ενισχυθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο ακόμη εντονότερα φαίνεται πως έχει ενισχυθεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων για ομόλογα του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες επένδυσαν 25,8 δισ. ευρώ σε ξένα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου –  Νοεμβρίου του 2019, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, οι τοποθετήσεις των ξένων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 2,4 δισ. ευρώ…

Το εύστοχο σχόλιο του Μάριο Σεντένο

«Το καλύτερο μέρος της ερώτησης ήταν η επισήμανση πως η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup!» Ετσι απάντησε ο Πορτογάλος πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο σε Ελληνα δημοσιογράφο, ο οποίος έκανε ερώτηση για την Ελλάδα παρότι –όπως ο ίδιος διευκρίνισε– η χώρα μας δεν ήταν στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών χθες. Να σημειώσουμε ότι προηγουμένως, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κυριάρχησε η Πορτογαλία, καθώς συζητήθηκε το επικαιροποιημένο σχέδιο του προϋπολογισμού της.

Εικονική αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ

Κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ανέβηκε το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά τον Δεκέμβριο, φτάνοντας το 71,75% σε σχέση με το 69,75% που ήταν ένα έτος πριν. Η αγορά ωστόσο δεν ανησυχεί για την εξέλιξη αυτή, την οποία χαρακτηρίζει εικονική. Οπως εξηγούν, είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει πάντα τον Δεκέμβριο, καθώς λόγω των εορτών ανεβαίνει η ζήτηση για οδοφωτισμό που καλύπτεται από τη ΔΕΗ και παράλληλα η οικιακή κατανάλωση όπου επίσης η ΔΕΗ κατέχει σημαντικό μερίδιο, ενώ αντίθετα μειώνεται η ζήτηση στις επιχειρήσεις, όπου οι ιδιώτες επενδυτές έχουν αυξημένα μερίδια. Τα μερίδια των τριών μεγάλων ιδιωτών παρόχων παρουσιάζουν τον Δεκέμβριο μικρές απώλειες.

Εξώδικο στον ΔΕΔΔΗΕ από Δήμο Χαλανδρίου

To τρίτο κατά σειράν εξώδικο σε διάστημα περίπου ενάμισι έτους επέδωσε στον ΔΕΔΔΗΕ ο Δήμος Χαλανδρίου στις 27 Δεκεμβρίου 2019 ζητώντας την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου δικτύου οδοφωτισμού, που ευθύνεται για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος στην πόλη, ειδικά σε περίπτωση βροχής, και ενέχει ενδεχομένως κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο Δήμος Χαλανδρίου τονίζει ότι ο παλιός εξοπλισμός του δικτύου έχει χάσει τη στεγανότητά του, με αποτέλεσμα όταν βρέχει ολόκληρες περιοχές της πόλης να βυθίζονται στο σκοτάδι. Σε άλλες περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο οι λάμπες να μένουν αναμμένες όλο το 24ωρο ή να ανάβουν την ημέρα και να σβήνουν τη νύχτα. Με αφορμή συγκεκριμένη βλάβη, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, ο τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ βεβαίωσε ότι το συνεχές κάψιμο της ασφάλειας οφείλεται στο ότι τα φορτία που δέχεται ο συγκεκριμένος δέκτης είναι τεράστια σε σχέση με αυτά που μπορεί να «σηκώσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή