Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/01/20)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυνική ομολογία από τον Γ. Σταθάκη

Μαθήματα πολιτικού ήθους αλλά και κυνισμού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο Athens Energy Dialogues. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για τον αγωγό EastMed, αναφέρθηκε στη συμβολή των προκατόχων του, Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μανιάτη, τους οποίους άλλωστε είχε προσκαλέσει να παρευρεθούν στην υπογραφή της Διακυβερνητικής. Η αύρα του πολιτικού πολιτισμού που εξαπλώθηκε στην αίθουσα του συνεδρίου δεν κράτησε πολύ. Λίγα λεπτά αργότερα πήρε τον λόγο ο κ. Σταθάκης (φωτ.) και με περισσή κυνικότητα, συνοδευόμενη από το γνωστό μπλαζέ ύφος που τον χαρακτηρίζει, είπε: «Εγώ ασχολήθηκα με τέσσερα projects: τον ΕastMed, τα κοιτάσματα, τον IGB και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Αφησα τη ΔΕΗ και τη Λάρκο για τον κ. Χατζηδάκη και του εύχομαι καλή τύχη». Θέλει στ’ αλήθεια θράσος να ομολογήσεις δημοσίως ότι ως αρμόδιος υπουργός αδιαφόρησες για την τύχη τόσο της μεγαλύτερης επιχείρησης ηλεκτρισμού της χώρας όσο και της μεγαλύτερης μεταλλευτικής βιομηχανίας.

Παλιές αμαρτίες, νέο νομοσχέδιο

Νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο σκοπεύει να φέρει στη Βουλή σύντομα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζει το θέμα πολύ ζεστά και ο προγραμματισμός του προβλέπει κατάθεση του σχετικού σχεδίου νόμου σε περίπου ένα μήνα.

Οσον αφορά το λαθρεμπόριο, ο κ. Σταϊκούρας επιχειρεί να συμπεριλάβει κυρίως τα καπνικά και τα καύσιμα. Παλιές, αμαρτωλές ιστορίες, δηλαδή. Για να δούμε πώς σκέφτεται να κάνει τη διαφορά αυτή τη φορά η κυβέρνηση.

Επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ ο Σπ. Κυρίτσης

Παραμένει στο «τιμόνι» του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) ο κ. Σπύρος Κυρίτσης, μετά την επανεκλογή του ομόφωνα από τα εκλεγέντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου κατά τις αρχαιρεσίες της γενικής συνέλευσης της 22ας Ιανουαρίου 2020. Η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΣΜΕΧΑ είναι η ακόλουθη: πρόεδρος ο Σπύρος Κυρίτσης, αντιπρόεδροι οι Νίκος Χρυσοχοΐδης και Τζουζέπε Τζιάνο, γενικός γραμματέας ο Ευάγγελος Χαρατσής, ταμίας ο Παύλος Δεπόλας και μέλη οι Αλέξανδρος Μωραϊτάκης και Γιώργος Γαλλικάς.

Διαφώνησαν για τις Κυριακές

Αρκετή ειλικρίνεια, αλλά όχι και συναίνεση σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη (φωτ.) με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Η μεν ΕΣΕΕ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της, ειδικά για την πρόσφατη απόφαση του υπουργού να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων στο εκπτωτικό χωριό Σπάτων όλες τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο, ο δε Αδ. Γεωργιάδης τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου. Γιατί άλλωστε; Αυτό αποδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες εξόχως «ελαστικό».

Πεδίο σύγκλισης στα ενεργειακά θέματα

Σταδιακή σύγκλιση απόψεων ως προς τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.) και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς με τους θεσμούς. Στο επίμαχο θέμα που συνδέεται με την κατάργηση των ΝΟΜΕ και τα εναλλακτικά μέτρα για την πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη με μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, οι δύο πλευρές, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, αναζητούν λύση με άξονες αφενός την ταχεία απολιγνιτοποίηση και αφετέρου την πώληση συγκεκριμένων ποσών ενέργειας από τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Πρόοδος, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, σημειώθηκε και ως προς την υλοποίηση του target model αλλά και ως προς τους μηχανισμούς διακοψιμότητας και ευελιξίας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τους θεσμούς και για την εξέλιξη του λογαριασμού ΕΛΑΠΕ (παραγωγής από ΑΠΕ) αλλά και για την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και τους βασικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή