Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/01/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετ α τετ Σταϊκούρα με Μπρινό Λε Μερ

Στο Παρίσι θα βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λε Μερ θα κηρύξει αύριο την έναρξη των εργασιών του Ελληνογαλλικού Φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται». Με τον κ. Λε Μερ θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση και σίγουρα θα έχουν πολλά να πουν, καθώς η Ελλάδα στηρίζεται στον παραδοσιακό σύμμαχο για την προώθηση των αιτημάτων της στην Ευρώπη, με πρώτο τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θέμα, για το οποίο ο κ. Λε Μερ στη συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής προτίμησε να μην ανοίξει τα χαρτιά του. Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως είναι η Société Générale, η BNP-Paribas και η Lazard.

Πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος από τον ΟΠΑΠ

Στα 11,26 ευρώ καθορίστηκε η τιμή διάθεσης των μετοχών ΟΠΑΠ μέσω του προγράμματος scrip dividend. Πρόκειται για το πρόγραμμα επανεπένδυσης του (έκτακτου) μερίσματος σε μετοχές της εταιρείας και αποφασίστηκε η έκδοση των νέων μετοχών να γίνει στην τιμή των 11,26 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή είναι αυξημένη κατά 17,7% από την αντίστοιχη τιμή τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο ΟΠΑΠ στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος διέθεσε τις νέες μετοχές αντί 9,56 ευρώ. Η μεταβολή αυτή αντικατοπτρίζει εύγλωττα τη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική κεφαλαιαγορά αλλά και την πορεία του οργανισμού.

Αποκλεισμός Wind από έργο ΣΔΙΤ και κατάθεση ένστασης

Για τυπικούς λόγους αποκλείστηκε η Wind από το έργο σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Ultra Fast Broadband, ύψους 870 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει ένσταση, αλλά μένει να φανεί κατά πόσον αυτή θα γίνει αποδεκτή από την Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών. Από τη συνέχεια του διαγωνισμού αποκλείστηκε και η Oman Fiber Optic. Ετσι, από τους δέκα ενδιαφερομένους συνεχίζουν οι οκτώ (ΟΤΕ, Vodafone, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Αβαξ, Ιντρακάτ, Grid Telecom, Mέτκα), ενώ μένει η τελική απόφαση για τη Wind.

Καλύφθηκαν 5.000 νέες θέσεις εργασίας

Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που είχε η δημοσιοποίηση των «ανοικτών προγραμμάτων» απασχόλησης εξέφρασε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, καθώς από τον Νοέμβριο έως σήμερα φαίνεται πως καλύφθηκαν περισσότερες από 5.000 νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν πάνω από 5.000 αιτήσεις και καλύφθηκαν όλες οι προκηρυχθείσες θέσεις στα δύο προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας για ανέργους 18-66 ετών. Από χθες, μάλιστα, ξεκίνησε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση και νέων προγραμμάτων.

Επαφές στο Παρίσι για τον Κ. Χατζηδάκη

Διμερείς συναντήσεις με διευθύνοντες συμβούλους και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας θα έχει σήμερα και αύριο στο Παρίσι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μεταβαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα μαζί με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης για να συμμετάσχει στο ελληνογαλλικό forum «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται». Μεταξύ των εταιρειών είναι η EDF (βασική εταιρεία ηλεκτρισμού στη Γαλλία), η RTE (εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), η Total (εταιρεία με συμβάσεις παραχώρησης ήδη στην Ελλάδα για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων), η Imerys (από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στην εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου), η Engie, η Akuo Energy, η Eren, η Valorem, η Eiffage και η Vinci Energy. Ο κ. Χατζηδάκης θα επισκεφθεί παράλληλα τα γραφεία και τα κέντρα διαχείρισης αποβλήτων των δύο μεγαλύτερων γαλλικών εταιρειών, Suez και Veolia.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή