Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/01/20)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόεδρο αναζητεί το Euroworking Group

Παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής του Euroworking Group, Χανς Φάιλμπριφ (φωτ.), προκειμένου να αναλάβει –σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν– καθήκοντα υφυπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση της χώρας του, στην Ολλανδία. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι θα ασχοληθεί με φορολογικά θέματα. Ο κ. Φάιλμπριφ ήταν ο διάδοχος του Αυστριακού Τόμας Βίζερ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2018, όταν η χώρα μας βρισκόταν πια καθ’ οδόν προς το τέλος του μνημονίου. Ετσι, είχε μεν μια κάποια συμμετοχή στο «ελληνικό δράμα», δρομολογώντας την έξοδο από αυτό, όχι αντίστοιχη όμως του προκατόχου του, που πρωταγωνίστησε. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τον ευχαρίστησε για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε «στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις συζητήσεις στο Eurogroup». O κ. Σεντένο ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την αντικατάστασή του.

Η σημασία της έκδοσης του ελληνικού 15ετούς

Στην αποδοχή του 15ετούς ελληνικού ομολόγου και στη σημασία της έκδοσής του εστιάζει ρεπορτάζ της Handelsblatt. «Η ιδιαιτερότητα του νέου ομολόγου –σημειώνει η γερμανική εφημερίδα– είναι η μακρά διάρκειά του. Με λήξη τον Φεβρουάριο του 2035, εκτείνεται πολύ πιο μακριά από το έτος-κλειδί 2032 – τότε θα λήξουν οι παρασχεθείσες ελαφρύνσεις χρέους από τους δημόσιους πιστωτές. Το 2034 η Ελλάδα θα πρέπει, εξάλλου, να ξεκινήσει την εξόφληση των δανείων αρωγής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαβάζουν Handelsblatt άραγε;

Συνεργασία για περιορισμό της φοροδιαφυγής

Nα επεκτείνουν τη συνεργασία για την προώθηση δίκαιων και αποδοτικών φορολογικών συστημάτων αποφάσισαν ο ΟΟΣΑ και ο Ενδοευρωπαϊκός Οργανισμός Φορολογικών Διοικήσεων (IOTA), υπό την προεδρία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή. Ετσι, υπέγραψαν την ανανέωση μνημονίου κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών. Ο κ. Πιτσιλής, αναφερόμενος στη συνεργασία, δήλωσε ότι και οι δύο οργανισμοί θα επωφεληθούν στα πεδία ανταλλαγής πληροφοριών και καταπολέμησης της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς κερδών.

Κάλεσμα σε γαλλικούς ομίλους για επενδύσεις

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγουν στην Ελλάδα ο τομέας της ενέργειας και οι πολιτικές για το περιβάλλον ανέδειξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.) μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε στο Παρίσι το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις αποκρατικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ, της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας, των ΕΛΠΕ και της ΛΑΡΚΟ, τόνισε ότι οι Κινέζοι που επένδυσαν στην Ελλάδα δεν το έχουν μετανιώσει και σημείωσε ότι «ο δρόμος για τους Γάλλους επενδυτές είναι ανοιχτός σε όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα». Επίσης, είχε σειρά συναντήσεων με επικεφαλής μεγάλων γαλλικών εταιρειών.

Θετική αξιολόγηση τραπεζικών ομολόγων

Σήμα για πιθανή αναβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων των τριών συστημικών τραπεζών δίνει η Fitch, καθώς τα θέτει «υπό θετική αξιολόγηση» και έτσι φέρνει τους τίτλους της Alpha Bank κοντά στο QE. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο οίκος, θέτει υπό θετική αξιολόγηση το «BB+» που δίνει στις καλυμμένες ομολογίες της Alpha Bank, το «ΒΒΒ-» των καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας (που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος II) καθώς και το «ΒΒ» των καλυμμένων ομολογιών της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτή η κίνηση, όπως εξηγεί, ακολουθεί την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ με θετικές προοπτικές. Αξίζει να σημειώσουμε πως με δεδομένο ότι οι ομολογίες της Alpha Bank έχουν την υψηλότερη αξιολόγηση, η οποία διαμορφώνεται μόλις μία βαθμίδα κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα», σε περίπτωση αναβάθμισης από τη Fitch θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα της οποίας τα καλυμμένα ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για το QE της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή