Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/02/20)

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη κατασκευαστών για το έργο επέκτασης του ΟΛΘ ύψους 190 εκατ.

Η μάχη των κατασκευαστικών ομίλων για το έργο της επέκτασης του έκτου προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ, κλιμακώνεται. Το έργο προκηρύχθηκε κανονικά με όλα όσα προβλέπονται και «τρέχει» ήδη η πρώτη φάση του διαγωνισμού. Και καθώς –παρά το γεγονός ότι είναι ιδιωτικό έργο– προκηρύχθηκε με βάση όσα προβλέπονταν στη σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο, δεν λείπουν οι γκρίνιες αλλά και οι… αγκωνιές που χαρακτηρίζουν όλα τα δημόσια έργα. Κάποιοι φωνάζουν πως αποκλείονται οι μικρές εταιρείες (απαιτείται πτυχίο 7ης τάξης). Κάποιοι άλλοι παραπονιούνται πως έχει πολύ απαιτητικές προδιαγραφές για εμπειρία και τους αναγκάζει να βρουν κοινοπρακτικούς εταίρους. Κάποιοι άλλοι κινούνται ακόμη πιο τολμηρά και ζητούν να επαναπροκηρυχθεί ουσιαστικά ο διαγωνισμός με άλλες προβλέψεις. Οι τελευταίοι είναι οι Γάλλοι που, εκμεταλλευόμενοι το κατά πολύ βελτιωμένο κλίμα στις διακρατικές σχέσεις των δύο χωρών, δεν διστάζουν να ζητούν εμμέσως πλην σαφώς ακύρωση του διαγωνισμού και προκήρυξη νέου και διαφορετικού τύπου διαγωνισμού (κατ’ απόκλιση των όσων υπαγορεύουν τα συμβατικά κείμενα που έχει το ελληνικό Δημόσιο με τον ΟΛΘ) για να μπουν οι δικές τους πολύ μεγάλες εταιρείες. Οι μεγάλοι Ελληνες, πάντως, θα κατεβούν όλοι…

Νέα δεδομένα διαμορφώνει το Brexit  τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Eurobank Private Bank Luxembourg, σε μια προσπάθεια να φωτίσει τις πτυχές αυτής της ιστορικής εξέλιξης, διοργάνωσε στο Λονδίνο το 3ο «Thought leadership event series» με θέμα «Η ταυτότητα της Μ. Βρετανίας μετά το Brexit». Η εκδήλωση, αποκλειστικά για πελάτες της τράπεζας, έγινε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, στο υποκατάστημα της τράπεζας στο Λονδίνο, με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Σπύρο Οικονομίδη, καθηγητή του London School of Economics (LSE) και τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Παλαιολόγο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Σταύρος Ιωάννου και ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης διεθνών δραστηριοτήτων της τράπεζας και του Private Banking του ομίλου κ. Μιχάλης Λούης.

Ζητούνται εταιρείες προς εισαγωγή στο Χ.Α.

Στη γύρα –κατά το κοινώς λεγόμενον– έχουν βγει διάφορες χρηματιστηριακές εταιρείες προκειμένου να πείσουν υγιείς επιχειρήσεις, αλλά μη εισηγμένες, να περάσουν την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το γεγονός ότι αποχωρούν συνεχώς εταιρείες από το ταμπλό, είτε διότι εξαγοράζονται από άλλες είτε διότι αντιμετωπίζουν άλλου τύπου προβλήματα (βλέπε Folli Follie και Creta Farms που δεν έχουν αποχωρήσει ακόμη, αλλά προς τα εκεί οδεύουν λόγω των εξελίξεων) έχει θορυβήσει τους χρηματιστές, οι οποίοι βλέπουν το αντικείμενο της δουλειάς τους να περιορίζεται σημαντικά. Η αναζήτηση γίνεται σε αρκετές βιομηχανικές επιχειρήσεις και μάλιστα βολιδοσκοπείται ο κλάδος των τροφίμων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή