Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/02/20)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονιστής για λιγνίτες ο Κ. Μουσουρούλης

Ο Κώστας  Μουσουρούλης (φωτ.) θα αφήσει τις Βρυξέλλες, όπου εργάζεται ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αναλάβει τον συντονισμό του «Σχεδίου δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης». Ο κ. Μουσουρούλης αναλαμβάνει πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής,  η οποία –υπό την εποπτεία της Διυπουργικής Επιτροπής– θα καταρτίσει και θα υλοποιήσει το «Σχέδιο δίκαιης μετάβασης» και θα συντονίσει τις συνδεόμενες με αυτό δραστηριότητες. Τη βεβαιότητα ότι «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι ο κ. Μουσουρούλης «συνδυάζει τη βαθιά γνώση του κλάδου της ενέργειας με την τεχνογνωσία αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των χρηματοδοτικών μηχανισμών και εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο κ. Μουσουρούλης το 2004 ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης και το 2007 ήταν γενικός γραμματέας Ενέργειας. Το 2012 ανέλαβε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Διαθέσιμα κονδύλια 101,4 εκατ. από το υπ. Περιβάλλοντος

Κονδύλια ύψους 101,4 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για τις λιγνιτικές περιοχές από τον θεσπισμένο με νόμο «λιγνιτικό πόρο της ΔΕΗ» και παρακρατούνταν από το 2014, ξεμπλόκαρε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από το ποσό αυτό, τα 65,9 εκατ. ευρώ αφορούν την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης (περιλαμβάνει τους ενεργειακούς δήμους Κοζάνης και Εορδαίας), τα 20,4 εκατ. ευρώ την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας (δήμοι Φλώρινας και Αμυνταίου) και τα υπόλοιπα 15,1 εκατ. ευρώ την περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας (στην οποία υπάγεται η Μεγαλόπολη).

Πληρώνει το πάρκινγκ των υπαλλήλων της η ΕΕΤΤ

Ενας λόγος που η ΕΕΤΤ καταβάλλει υπέρογκο μίσθωμα, σχεδόν 900.000 ευρώ ετησίως, στο Μαρούσι, είναι και οι θέσεις πάρκινγκ που πληρώνει. Δεν είναι μόνον ότι η ανεξάρτητη αρχή χρειάζεται πολλές θέσεις λόγω των οχημάτων ελέγχου του ραδιοφάσματος –όπως είπε ο πρόεδρός της χθες στη Βουλή–, αλλά το γεγονός ότι κάθε εργαζόμενός της διαθέτει θέση φυλασσόμενης στάθμευσης. Καθώς δεν επαρκεί το πάρκινγκ του κτιρίου για 230 εργαζομένους, η Αρχή μισθώνει θέσεις σε γειτονικά πάρκινγκ, σε μια περιοχή που πιθανώς να είναι η δεύτερη πιο ακριβή μετά το Κολωνάκι.

Στο York Capital ο έλεγχος της Famar

Προς τα τέλη του μήνα ενδέχεται να πέσουν –εκτός απροόπτου– οι υπογραφές για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Famar σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, από το York Capital και το Εlements Capital Partners που αποτελεί supported fund στη διαδικασία αυτή. Πρόκειται για ένα deal το οποίο θα προκύψει, έπειτα και από την απόφαση του fund ΚΚR να αποεπενδύσει μεταβιβάζοντας τον έλεγχο της φαρμακοβιομηχανίας σε άλλους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη μία κατ’ αρχήν συμφωνία για την εξαγορά των παραπάνω δραστηριοτήτων, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αναμένεται σύντομα να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες του due diligence.

Το 70% προσεγγίζουν οι ακυρώσεις από Κίνα

Η Ελλάδα το 2019 δέχθηκε 31.350.000 τουρίστες εκ των οποίων οι 200.000 ήταν Κινέζοι, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος εκτιμά έτσι πως η επιδημία του κορωνοϊού δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις. Αποκάλυψε πως οι ακυρώσεις από την Κίνα μέχρι στιγμής είναι της τάξης του 60%-70%, αλλά υπάρχει και μια σειρά από δευτερογενείς θετικές επιπτώσεις. Οπως για παράδειγμα το κρουαζιερόπλοιο «Norwegian Spirit» της Norwegian Cruise Line, το οποίο έφυγε από το Ντουμπάι λόγω των ακυρώσεων των Κινέζων ταξιδιωτών και τον Απρίλιο έρχεται στην Αθήνα για homeporting. Μια άλλη θετική επίπτωση, κατά τον Χάρη Θεοχάρη, είναι ότι πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες που επέλεγαν την Ασία ως προορισμό τους, τώρα θα στραφούν σε νέες αγορές. «Υπάρχει μια αύξηση στις προκρατήσεις φέτος και από την καμπάνια που ξεκινήσαμε φέτος για πρώτη φορά από τόσο νωρίς, η εικόνα είναι θετική», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή