Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/02/20)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Tον Σεπτέμβριο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ για τον οποίο εκδηλώνεται ήδη ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης της ΔΕΗ για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ. Σύμφωνα με τον υπουργό, με την ιδιωτικοποίηση θα εκχωρηθεί το 49% του Διαχειριστή, με ισχυρά δικαιώματα για τον μέτοχο μειοψηφίας. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει χρειάζεται  να υλοποιηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, έχει ήδη εκφραστεί σημαντικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ και μάλιστα από διεθνείς εταιρείες. Πάντως, για την επιτυχία του διαγωνισμού θεωρείται σημαντικό να υπάρχει μακροχρόνιος «ορίζοντας» για τα κέρδη του Διαχειριστή. Ετσι, άρχισαν συζητήσεις με τη ΡΑΕ για τον καθορισμό του WACC (απόδοση επενδυμένων κεφαλαίων) σε βάθος αρκετών ετών.

Παρακολούθηση καταγγελιών στην οθόνη του υπολογιστή

Τη δυνατότητα να παρακολουθούν από την οθόνη του υπολογιστή τους την πορεία εξέτασης μιας καταγγελίας που έχουν κάνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα έχουν οι πολίτες από το ερχόμενο καλοκαίρι. Για να εισέρχονται στο σύστημα θα χρησιμοποιούν κωδικό σε μια διαδικασία που θα έχει αρκετές ομοιότητες με αυτές της παρακολούθησης ηλεκτρονικά της πορείας ενός δικογράφου. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα διευκολυνθούν τόσο οι πολίτες, οι οποίοι είτε πηγαίνουν στα γραφεία της Αρχής είτε τηλεφωνούν και μπορεί να μη λαμβάνουν και όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, όσο και οι εργαζόμενοι της Ε.Α.

Στροφή στις ΣΔΙΤ για κατασκευαστικά έργα

Αυξάνονται και πληθύνονται τα έργα κατασκευής κτιρίων που δρομολογούνται ως συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Το πιο πρόσφατο εξ αυτών αφορά το έργο της υλοποίησης φοιτητικών εστιών και λοιπών εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία, που έχει κόστος κατασκευής 90 εκατ. ευρώ και ενέκρινε, πρόσφατα, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Τα ΣΔΙΤ, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, έχουν μεταξύ άλλων ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, δεν προσμετρούνται στο χρέος και στο έλλειμμα.

Αναμένονται προσφορές για σταθμούς βάσης

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται και στη χώρα μας σχετικά με τη νέα εταιρεία που δημιουργεί η Vodafone και η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των υποδομών όλων των θυγατρικών της ανά την Ευρώπη. Ολα δείχνουν ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που η European TowerCo θα έρθει να αποκτήσει τις κεραίες και τους σταθμούς βάσης της Vodafone Hellas, αλλά και της Wind. Η πρώτη από τις δύο θα είναι δύσκολο να αρνηθεί την πρόταση που θα προέλθει από το Vodafone Group. Ωστόσο το ίδιο μπορεί να πράξει και η Wind αν το προσφερόμενο τίμημα κριθεί ικανοποιητικό.

Τι ρωτάει το ΥΠΟΙΚ τους δανειολήπτες

Ενα e-mail από το υπουργείο Οικονομικών θα βρουν στον υπολογιστή τους 42.107 δανειολήπτες, που ενώ μπήκαν στην πλατφόρμα για τη ρύθμιση του δανείου τους, προκειμένου να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους και δέχθηκαν την άρση του απορρήτου τους, δεν προχώρησαν ως την υποβολή αίτησης. Καλούνται να απαντήσουν σε 5-8 ερωτήσεις, ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκουν από τις εξής 4: Αν σταμάτησαν στο στάδιο «δημιουργία αίτησης», «άρση απορρήτου συζύγου», «άρση απορρήτου εξαρτώμενου μέλους» ή στο στάδιο «συμπλήρωσης στοιχείων». Για την τελευταία κατηγορία, ερωτάται μεταξύ άλλων αν σταμάτησε γιατί δεν είναι επιλέξιμος για ρύθμιση, δεν είναι ελκυστικό το ποσό της διαγραφής ή η συνεισφορά του δημοσίου, ή μήπως τα στοιχεία που αντλήθηκαν δεν είναι σωστά. Επίσης, υπάρχει ερώτημα για το αν τα ενδεχόμενα λάθη οφείλονται στην εφορία ή στην τράπεζα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν ταυτίζεται η πρώτη κατοικία που έχει δηλωθεί στις δύο περιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή