Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/02/20)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

61 δράσεις το 2020 από το υπ. Ενέργειας

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της αποτίμησης και του σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου. «Είμαστε μια ομάδα που προσπαθεί να μιλήσει με έργο. Αυτό δείχνουν οι επτά μήνες που έχουν περάσει», είπε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.) απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Για το 2020, τόνισε, ο προγραμματισμός του υπουργείου περιλαμβάνει 61 συγκεκριμένες δράσεις. Μεταξύ των άλλων, ανέφερε τις 7 ιδιωτικοποιήσεις που «τρέχει» το υπουργείο και που αντιστοιχούν στα 2/3 των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, δύο σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις τους αμέσως επόμενους μήνες, ένα νομοσχέδιο για το περιβάλλον και ένα άλλο για τη χωροταξία, τα οποία, όπως είπε, επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής. Ιδιαίτερο βάρος στον σχεδιασμό του υπουργείου, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, έχει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Συστέγαση σε κομμωτήρια με ενοικίαση «καρέκλας»

Τη δυνατότητα να μισθώνουν καρέκλα και εξοπλισμό σε τρίτους τα κομμωτήρια, π.χ. σε μια αισθητικό που δεν έχει δικό της κατάστημα, θα δίνει απόφαση που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αρκεί ο ενοικιαστής να έχει δικό του POS. Με αυτό το μέτρο της συστέγασης, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, καθώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου παρέχουν κατ’ οίκον τις υπηρεσίες τους χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις. Χρήση, πάντως, του μέτρου αυτού μάλλον θα κάνουν όχι όσοι δεν θέλουν να φοροδιαφεύγουν, αλλά όσοι δεν έχουν να πληρώσουν ενοίκιο και εξοπλισμό.

Πλατφόρμες από δήμους για ξεχασμένα τετραγωνικά

Τη δική του ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιούργησε ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου οι δημότες του να δηλώσουν, χωρίς την καταβολή προστίμων, τα ξεχασμένα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Οσοι λοιπόν έχουν ακίνητα στον Δήμο Αθηναίων δεν χρειάζεται να περιμένουν την πλατφόρμα που θα ανοίξει η ΚΕΔΕ. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά όσους έχουν δηλώσει ανακριβώς εδώ και πολλά χρόνια τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους. Αντίστοιχα και ο Δήμος Γλυφάδας έχει δημιουργήσει τη δική του πλατφόρμα. 

Βιοδιασπώμενες κάρτες από τη Eurobank

Την πρωτοβουλία της Eurobank να μετατρέψει σταδιακά όλες τις πλαστικές χρεωστικές κάρτες της σε βιοδιασπώμενες, ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης των Growth Awards. Η κίνηση εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Eurobank να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα καθώς από το 2015 είναι η πρώτη τράπεζα που εφαρμόζει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση. «Οι κάρτες πηγαίνουν σε εκατομμύρια πελάτες και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφήσουμε σταδιακά, αλλά γρήγορα, πίσω μας τα γνωστά πλαστικά», σημείωσε ο κ. Καραβίας.

Σε 2-2,5 μήνες έτοιμο το αναπτυξιακό σχέδιο

Mια πρώτη εικόνα των κατευθύνσεων προς τις οποίες σχεδιάζει να κινηθεί θα παρουσιάσει σήμερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) η επιτροπή για την εκπόνηση του νέου σχεδίου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ο νομπελίστας καθηγητής του London School of Economics Χριστόφορος Πισσαρίδης (φωτ.) και ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος, αντιστοίχως, της Επιτροπής Σοφών, όπως ονομάστηκε. Λοιπά μέλη της με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωνσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο πανεπιστήμιο Yale). Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι καθηγητές θα έχουν έτοιμες τις προτάσεις τους σε περίπου 2-2,5 μήνες. Θα ακολουθήσει μια περίοδος υποβολής σχολίων και στη συνέχεια το σχέδιο θα συνταχθεί σε ολοκληρωμένη μορφή με κάθε λεπτομέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή