Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/02/20)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα Λε Μερ και Σεντένο

Σημαντικές αφίξεις Ευρωπαίων αξιωματούχων του οικονομικού τομέα αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Χθες έγινε γνωστό ότι οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup  Μάριο Σεντένο (φωτ.) στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Σεντένο θα μιλήσει την Παρασκευή 6 Μαρτίου στους Δελφούς, όπου θα βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Διπλά ενδιαφέρουσα η παρουσία του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, αφενός γιατί είναι πρόεδρος του Eurogroup, από το οποίο περιμένει πολλά η κυβέρνηση, αλλά και λόγω της εμπειρίας του σε μια άλλη μεταμνημονιακή χώρα. Στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών συναντάται με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λε Μερ. Ο κ. Λε Μερ επισκέφθηκε και προ μηνός την Ελλάδα, κομίζοντας φιλικά μηνύματα. Χθες, πάντως, ήταν ανήσυχος, αναφέροντας πτώση 30%-40% στον γαλλικό τουρισμό λόγω κορωνοϊού, κάτι που έλαβε σοβαρά υπόψη του ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος προβληματίζεται για τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Επτά ενδιαφερόμενοι για έργο ΣΔΙΤ φοιτητικών κατοικιών

Ισχυρό ενδιαφέρον συγκέντρωσε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή φοιτητικών εστιών 2.000 και 1.000 κλινών στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο Κρήτης, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν η Ακτωρ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Intrakat, το σχήμα Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ, η Αβαξ, η Θεμέλη και η Αρχιρόδον. Το έργο δημοπρατείται ως σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού ενδιαφέροντος (ΣΔΙΤ), με συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ και διάρκεια παραχώρησης 30 χρόνων, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ελκυστικό. 

Αμεση καταβολή 15 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ

Mέσω ρύθμισης στη Βουλή διευρύνεται η περίοδος των προκαταβολών της αποζημίωσης του κόστους της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας (ΚΤΥ) στα ΕΛΤΑ. Με τη ρύθμιση εντάσσεται πλέον και το 2020 στη δυνατότητα καταβολής των 15 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή της ΚΤΥ. Οπως άλλωστε τόνισε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είναι τέτοια που αδυνατεί να καταβάλει και τη μισθοδοσία. Η καταβολή των 15 εκατ. ευρώ αναμένεται εντός των επομένων ημερών.

Αίτηση για «Ηρακλή» καταθέτει η Eurobank

Ποδαρικό στον «Ηρακλή» κάνει σήμερα η Eurobank με την υποβολή αίτησης για την ένταξη στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo που περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια 7,5 δισ. ευρώ. Το τμήμα των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes) για το οποίο η τράπεζα θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή» διαμορφώνεται στα 2,4 δισ. ευρώ. Ανοιχτό πάντως έως και την τελευταία στιγμή είναι το θέμα του εποπτικού χειρισμού που θα έχει το τμήμα των ομολόγων, τα οποία θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, αν και η Eurobank, λόγω της μεθόδου (IRB) που ακολουθεί, αναμένεται να έχει τη μικρότερη επίπτωση στα κεφάλαιά της.

Προχωρεί το σχέδιο διάσωσης της ΛΑΡΚΟ

Με τις ταχύτητες που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης προχωράει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισης εν λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, με στόχο την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και την απομάκρυνση του υπαρκτού κινδύνου ενός ξαφνικού θανάτου. Μετά μια αποτελεσματική συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατατίθεται σήμερα στο Εφετείο Αθηνών ο πλήρης φάκελος της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Θα ακολουθήσει εντός του Μαρτίου η τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή, ο οποίος θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες περιστολής των δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους κατά 25% μεσοσταθμικά. Ο ειδικός διαχειριστής θα αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ με τάχιστες διαδικασίες, η οποία θα ολοκληρωθεί αυστηρά εντός 12 μηνών. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να μεταβιβάσει τουλάχιστον το 75% του ενεργητικού της εταιρείας, υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή