Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/02/20)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη ημέρα στις υπηρεσίες πληρωμών

Με τον ιδρυτή και CEO του ομίλου Viva, Χάρη Καρώνη, ολοκληρώνεται για τη φετινή περίοδο ο κύκλος των συζητήσεων στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η συζήτηση με οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο Γιάννη Παλαιολόγο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, στις 6 μ.μ., με θέμα «Το Fintech και η επόμενη ημέρα στις υπηρεσίες πληρωμών». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται με αφορμή την περιοδική έκθεση «e-Πληρωμές: ένας οδικός χάρτης», που παρουσιάζει αυτή την περίοδο το Μουσείο, αλλά και την έναρξη λειτουργίας, το 2019, στην Τράπεζα της Ελλάδος του Κόμβου Καινοτομίας FinTech. Η Viva Wallet  ξεκίνησε το 2000 στην Ελλάδα και το 2011 αξιοποιώντας το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον για την απελευθέρωση των συστημάτων πληρωμών και τη διενέργειά τους από άλλες εταιρείες εκτός από τράπεζες, αδειοδοτήθηκε ως ίδρυμα πληρωμών. Το 2014 αδειοδοτήθηκε ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος. Ανήκει στην κατηγορία των εταιρειών, financial technology, δηλαδή εταιρείες τεχνολογίας, που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Νέος παίκτης από τις ΗΠΑ στην αγορά ακινήτων

Μεγάλο, πολύ μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα, αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο έρχεται τις επόμενες εβδομάδες στην Αθήνα για σειρά συναντήσεων με κυβέρνηση και διοικήσεις φορέων όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ και η μητρική τους ΕΕΣΥΠ (υπερταμείο). Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος όμιλος δεν έχει ακόμη παρουσία ή αντιπροσώπευση, ούτε φυσικά επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους. Κατά πληροφορίες, θα επιδιωχθούν συναντήσεις και με τις βασικές ΑΕΕΑΠ  της εγχώριας αγοράς όπως και με τους παραχωρησιούχους του Ελληνικού. Ονόματα και διευθύνσεις, λίαν συντόμως.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η πώληση της Creta Farms

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποίησε χθες, ως ώφειλε, η Creta Farms τη μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους του ενεργητικού της και μέρους του παθητικού της στην Impala Hellas. Το παραπάνω ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη με σχετική ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μένει, πάντως, να δούμε εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα λάβει υπόψη της, κατά την εξέταση της εν λόγω συγκέντρωσης, τις δύο καταγγελίες που έχει υποβάλει στην ανεξάρτητη αρχή ο Κ. Δομαζάκης, ο ένας από τους δύο πρώην βασικούς μετόχους της Creta Farms.

Παράταση διαγωνισμού για τις ταυτότητες

Για τις 28 Απριλίου 2020 μετατέθηκε τελικώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών για το έργο της έκδοσης των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων και λοιπών εγγράφων. Η ΕΛ.ΑΣ., ως αναθέτουσα αρχή, κατόπιν πολλαπλών αιτημάτων που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι, παρέτεινε τον χρόνο υποβολής των προσφορών κατά 55 ημέρες. Από 3 Μαρτίου, που είχε οριστεί αρχικώς η υποβολή των προσφορών, χθες η υποβολή παρατάθηκε για τις 28 Απριλίου, ήτοι περίπου 10 ημέρες μετά το Πάσχα του 2020. Η ΕΛ.ΑΣ., παράλληλα με την παράταση, έδωσε διευκρινίσεις σε ερωτήματα των ενδιαφερομένων σχετικά με τον διαγωνισμό.

Πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ χωρίς καθυστέρηση

Τέλος στις καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ έβαλαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η νέα διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ. Επειτα από καθυστερήσεις ετών, που έφθασαν και τους 9 μήνες, οι παραγωγοί ΑΠΕ πληρώθηκαν για πρώτη φορά για τον Δεκέμβριο στην ώρα τους και συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου, που ήταν ο συμβατικός χρόνος αποπληρωμής. Συνολικά καταβλήθηκε ποσό 40 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τιμολογίων που αντιπροσώπευαν το 66% του συνόλου των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων της χώρας. Τα τιμολόγια που εξοφλήθηκαν αφορούν το 100% των παραγωγών που έχουν αποδεχθεί την αυτοματοποιημένη διαδικασία της αυτοτιμολόγησης. Οι πληρωμές των υπόλοιπων τιμολογίων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. «Καταφέραμε με στοχευμένες κινήσεις να βελτιώσουμε τη ρευστότητά μας και πετύχαμε κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε ακατόρθωτο: να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα των πληρωμών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης (φωτ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή