Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/03/20)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυγή επενδυτών από τραπεζικά ομόλογα

Ισχυρές ρευστοποιήσεις έχουν σημειωθεί στους τίτλους Tier II που εξέδωσαν πριν από μόλις μερικές εβδομάδες η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει «χτυπήσει» έντονα τα ομόλογα υψηλότερου κινδύνου των ευρωπαϊκών τραπεζών γενικότερα. Ως αποτέλεσμα, οι τίτλοι τελούν σε διαπραγμάτευση αρκετά κάτω από την ονομαστική τους αξία, ενώ οι αποδόσεις τους έχουν εκτιναχθεί. Το Tier II της Alpha το οποίο εκδόθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, με απόδοση 4,25%, διαπραγματεύεται στο 93,71% της ονομαστικής του αξίας, ενώ η απόδοσή του στην 5ετία έχει αυξηθεί στο 5,58% και στη 10ετία στο 4,90%. Πιο ισχυρές πιέσεις έχει δεχθεί το Tier II της Πειραιώς, το οποίο εκδόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου με απόδοση 5,5%, καθώς διαπραγματεύεται στο 84,31% της ονομαστικής του αξίας, ενώ η απόδοση στην 5ετία διαμορφώνεται στο 9,37% και στη 10ετία στο 7,61%, έχοντας σημειώσει άνοδο της τάξης του 38%. Οπως σημείωσαν οι FT, οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν μαζικά σε πιο επισφαλή τραπεζικά ομόλογα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές ζημίες.

Με 10ετή καθυστέρηση ξεκινάει το έργο «Σύζευξις ΙΙ»

Γεμάτα 10 χρόνια πέρασαν από την εποχή του σχεδιασμού του έργου «Σύζευξις ΙΙ», που θα ενώσει τηλεπικοινωνιακά 34.000 φορείς του Δημοσίου. Το έργο είχε σχεδιαστεί το 2010, χρονιά εισόδου στα μνημόνια, με στόχο να περιορίσει το τηλεπικοινωνιακό κόστος της κρατικής μηχανής, από περίπου 300 εκατ. ευρώ σε 150 εκατ. ετησίως. Εκτοτε χρειάστηκαν δέκα έτη, έξι κυβερνήσεις για να υλοποιηθεί και να καταλήξει ο σχετικός διαγωνισμός. Χθες, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε την πρόσκληση ανάθεσης των πρώτων εκτελεστικών συμβάσεων. Ετσι, δέκα χρόνια μετά, το έργο γίνεται πραγματικότητα.

Οι προβλέψεις για ανάκαμψη στην εποχή του κορωνοϊού

Tι σχήμα θα έχει τελικά η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας λόγω κορωνοϊού; Οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη. Χθες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι δυστυχώς δεν είναι πλέον πιθανή μια πορεία τύπου V, με γρήγορη ανάκαμψη. Από την άλλη, ευρωπαϊκές πηγές απέκλειαν το σχήμα L, μια παρατεταμένη παραμονή σε υποτονική δραστηριότητα. Πιθανολογείται ότι το σχήμα θα είναι τελικά U, δηλαδή μια πιο μακρά περίοδος παραμονής στο κάτω μέρος του κύκλου, αλλά με ανάκαμψη σύντομα. Θα δείξει.

Εντονη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων

Στις πρώτες τους κινήσεις εντός του 2020 προχώρησαν η Trastor και η Briq Properties ΑΕΕΑΠ. Η πρώτη ανακοίνωσε χθες την επικείμενη απόκτηση ενός ακόμα σύγχρονου κτιρίου γραφείων στην οδό Μιχαλακοπούλου καθώς πλειοδότησε σε διαγωνισμό της Πειραιώς Leasing, προσφέροντας 17,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο γραφείων με ισόγειο κατάστημα της Τρ. Πειραιώς, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου 184 και Ραψάνης. Αντίστοιχα, η Briq αγόρασε το ξενοδοχείο Plaza στην Καναπίτσα της Σκιάθου, αντί  3,5 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο έχει μισθωθεί στην εταιρεία Hotel Keys, θυγατρική της Hotebrain. Συνολικά, η Briq ελέγχει πλέον πέντε ξενοδοχεία, αξίας 20 εκατ. ευρώ.

Διορθωτική τροπολογία για απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ

Σε αποκατάσταση της δυσλειτουργίας που επέφερε η απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ να συμπεριλάβει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προχώρησε το υπουργείο Ενέργειας, καταθέτοντας τροπολογία στο νομοσχέδιο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις». Η τροπολογία αποσαφηνίζει ότι η εταιρεία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε. συνεστήθη ως ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, δηλαδή, ενδεικτικά, διαθέτει αυτονομία σε θέματα λήψης αποφάσεων ως προς την άσκηση της δραστηριότητάς της σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο. Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε χθες τις απαιτούμενες άδειες εκκαθάρισης παραγώγων χρηματοπιστωτικών προϊόντων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας επί δεικτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή