Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/03/20)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πνευματώδες σχόλιο του Ευκλ. Τσακαλώτου

Δηλητηριώδης ήταν χθες ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.) στο σχόλιό του με αφορμή την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019, που διαμορφώθηκε στο 1,9%. «Μάλλον μου είπαν ψέματα», είπε, «γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη ήταν 1% στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ η Ν.Δ. παρέλαβε 2,8%». Και συνέχισε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ν.Δ. δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη, όπως υποσχόταν… Αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος θα έλεγα ότι “Χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει”, όπως έγραφε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1,7%. Ή ότι η χώρα έχει αναιμική ανάπτυξη, όπως έγραφε όταν είχαμε 2,8%…» Η αλήθεια είναι ότι ρυθμό 2,8% είχε η χώρα μόνο ένα τρίμηνο, το δεύτερο του 2019, για διάφορους λόγους, όχι άσχετους με τις εκλογές. Αλλά, πάλι, είναι κρίμα η αλήθεια να χαλάσει ένα απολαυστικό σχόλιο, όπως αυτά που συνηθίζει να κάνει ο τέως υπουργός.

Τηλεργασία και άδειες εξετάζουν οι εργοδότες

Να εφαρμόσουν ευελιξία στον χρόνο και στον τόπο εργασίας προτρέπουν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα του κορωνοϊού εργοδοτικοί φορείς. Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ αποφάσισαν να δράσουν προληπτικά, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Μεταξύ, δε, των μέτρων που συζήτησαν, εκτός από την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, ήταν εθελοντικά προληπτικά μέτρα, όπως η εργασία από το σπίτι, αλλά και η διευκόλυνση αδειών εφόσον κλείσουν τα σχολεία…

Στο μισό κόπηκαν για φέτος οι δαπάνες του ΕΚΟΜΕ

Δραστικά μείωσε τον προϋπολογισμό του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ) η  κυβέρνηση. Από τα 73,2 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη χρήση του 2019, η παρούσα κυβέρνηση περιόρισε τον προϋπολογισμό για το 2020 σε λιγότερο από τα μισό. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες 35,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι δαπάνες προσωπικού από 450.000 που προϋπολογίσθηκαν το 2019, για φέτος πέφτουν στις 175.000 ευρώ. Το σύνολο των δαπανών του ΕΚΟΜΕ προέρχεται από κρατική επιχορήγηση καθώς έχει μηδενικά έσοδα.

Ερχεται αύξηση τιμών σε γραφεία, καταστήματα

Αύξηση τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα, τα γραφεία και τα καταστήματα, αναμένει η Briq Properties για το 2020. Ο λόγος; Η μείωση των ζητούμενων αποδόσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση των ενοικίων, καθώς η διαθεσιμότητα χώρων υψηλών προδιαγραφών περιορίζεται, όπως σημειώνει η εταιρεία στην οικονομική έκθεσή της.

Τη φετινή χρονιά ώθηση στην αγορά ακινήτων θα δώσουν τα «πωλητήρια» ακινήτων από τις συστημικές τράπεζες με στόχο την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου τους μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων (NPLs και NPEs). Το επενδυτικό περιβάλλον, λοιπόν, στα επαγγελματικά ακίνητα μοιάζει ελκυστικό, κάτι που μένει να φανεί…

«Εσπασαν τα τηλέφωνα» για τις κληρονομιές

Δεκάδες πληροφορίες για σχολάζουσες κληρονομιές έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών, μετά την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου να δώσει αμοιβή σε όσους παράσχουν στοιχεία και πληροφορίες στην εφορία. 

Σχολάζουσα κληρονομιά ονομάζεται η κληρονομιά κινητής και ακίνητης περιουσίας που κληρονόμος της δεν είναι γνωστός στο ελληνικό Δημόσιο και δεν είναι βέβαιο ότι αποδέχθηκε την κληρονομιά του προσώπου που απεβίωσε. Υπενθυμίζεται πως κάθε πολίτης που θα δώσει πληροφορίες στην εφορία για «ορφανές» περιουσίες θα κερδίσει το 10% της αξίας της περιουσίας (μετά την εκκαθάρισή της).

Η χρηματική αμοιβή καταβάλλεται μετά την εκκαθάριση και την περιέλευση της περιουσίας στο Δημόσιο. Ωστόσο, όλες αυτές οι καταγγελίες θα πρέπει να ελεγχθούν και εφόσον διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία είναι σωστά, οι πολίτες θα λάβουν και την αμοιβή τους από το υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή