Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/03/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική Ασφαλιστική, η ΕΤΕ και τα μυστήρια

Συνθήκες καραντίνας όσον αφορά την τύχη του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει επιβάλει η Εθνική Τράπεζα, καθώς πέντε μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών άγνωστος είναι επισήμως ο αριθμός των υποψηφίων που προσήλθαν στον διαγωνισμό. Ολες οι πληροφορίες, πάντως, συγκλίνουν ότι τελικώς μόνο το fund CVC Capital Partners υπέβαλε δεσμευτική προσφορά και ότι η Fosun για άλλη μια φορά υπαναχώρησε και δεν προσήλθε στην τελική φάση του διαγωνισμού. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, ακόμη και η προσφορά του CVC είναι πολύ πιο κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ και άρα υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών της διοίκησης της ΕΤΕ για το επιδιωκόμενο τίμημα. Στον βαθμό που οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, το ζητούμενο είναι πλέον η τύχη του διαγωνισμού και το κατά πόσον η Εθνική θα προχωρήσει στην κατακύρωσή του στον έναν και μοναδικό υποψήφιο ή θα καταφύγει σε άλλες λύσεις.

Εν μέσω πανικού στο Χ.Α. «καίγονται» καλές ειδήσεις

Ο πανικός και οι ισχυρές ρευστοποιήσεις που χτύπησαν για μία ακόμη ημέρα το ελληνικό Χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα «έκαψαν» τον πολυαναμενόμενο θετικό καταλύτη της πλήρους άρσης του ορίου που είχε επιβληθεί από την ΕΚΤ το 2015 στις θέσεις που έχουν οι εγχώριες τράπεζες στα κρατικά ομόλογα, είδηση η οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο. «Η εξέλιξη αυτή θα είναι επωφελής τόσο για τις τράπεζες όσο και για το ελληνικό Δημόσιο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπως έχουν εκτιμήσει άλλωστε και όλοι οι διεθνείς οίκοι.

«Ακυρο» σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από «Ελλάκτωρ»

Δεν προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ο όμιλος «Ελλάκτωρ», όπως φημολογείται επί μήνες σε «χρηματιστηριακά πηγαδάκια», καθώς, όπως ανέφεραν επίσημα διοικητικά «χείλη» χθες, μετά την πρόσφατη έκδοση των ομολόγων των 670 εκατ. ευρώ υπάρχει επαρκής ρευστότητα για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εισηγμένη. Πάντως, χθες η διοίκηση αποκάλυψε ότι στο πρόσφατο «κραχ» της μετοχής συμβολή είχαν και θεσμικά χαρτοφυλάκια εκτός από μικρομετόχους, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα περί ενορχηστρωμένης «επίθεσης» κατά του τίτλου.

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Intralot

Επειτα από ένα χρόνο παραμονής στο τιμόνι της Inrtralot, χθες ο ιδρυτής της, Σωκράτης Κόκκαλης, άφησε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Καθήκοντά διευθύνοντος συμβούλου ανέλαβε το στέλεχος της εταιρείας Χρήστος Δημητριάδης. Πάντως ο κ. Σ. Κόκκαλης παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. «Υστερα από μια μεταβατική περίοδο αναδιάρθρωσης κατά το περασμένο έτος, η εταιρεία θα κινηθεί δυναμικά με αιχμή την ψηφιακή τεχνολογία, με νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Χ. Δημητριάδη», σχολίασε  ο κ. Κόκκαλης. Στο παρελθόν ο κ. Δημητριάδης είχε διαμορφώσει την τεχνολογική στρατηγική του ομίλου Intralot ενώ διαχειρίστηκε την παροχή υπηρεσιών σε 47 περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Αναβλήθηκε roadshow της ΔΕΗ στο Λονδίνο

Θύμα του κορωνοϊού έπεσε και το investor day της ΔΕΗ, που είχε προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου στο Λονδίνο. Λόγω των έκτακτων μέτρων στη βρετανική πρωτεύουσα, η παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ στη διεθνή επενδυτική κοινότητα αναβλήθηκε. Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ βρίσκονται σε αναζήτηση τόπου και χρόνου για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού της, με βασικό πυλώνα την απολιγνιτοποίηση και την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να αντιστρέψει τη σημερινή αρνητική εικόνα των οικονομικών της ΔΕΗ και να οδηγήσει σε EBITDA της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ετησίως από το 2024 και μετά. Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, μέσω της θυγατρικής της, «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», αυτόνομα αλλά και μέσω συνεργασιών με ιδιώτες, η ΔΕΗ επιδιώκει να αυξήσει έως το 2024 την εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε περίπου 1.000 MW από 150 MW σήμερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή