Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/03/20)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλεσμα για άμεση λήψη μέτρων

Δραστικά και συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη προτείνει ο διευθυντής του Bruegel, γνωστού οικονομικού think tank με έδρα τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, ο Γκούντραμ Βολφ (φωτ.) υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ή η φορολογία των μισθωτών, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να δοθούν κίνητρα για τη διατήρηση της απασχόλησης. Βεβαίως, αναγνωρίζει ότι χρειάζεται να χρηματοδοτηθούν οι ιατρικές υπηρεσίες και να υποστηριχθούν οι πλέον πληττόμενες κατηγορίες, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και συγκεκριμένες εταιρείες. Ομως, προσθέτει ότι τα στοχευμένα μέτρα δεν είναι αρκετά. Ο ίδιος χαρακτηρίζει, εξάλλου, σε σημείωμά του, χρήσιμα τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία και στηρίζει επισημαίνοντας ότι «δεν εννοούσε πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να κλείσει τα spread. Είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΚΤ είναι εκεί για να κάνει ό,τι χρειαστεί και να υποστηρίξει τις χώρες της Ευρωζώνης σε αυτό το σημείο».

Καταγγελίες για τροποποίηση συμβάσεων εργασίας

Πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες μέρες οι καταγγελίες εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό ότι, λόγω έξαρσης του κορωνοϊού και το ισχυρό πλήγμα που έχει επιφέρει στον κλάδο, επιχειρήσεις προχωρούν σε αναστολή της έναρξης λειτουργίας της εποχικής επιχείρησής τους ή σε τροποποίηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής. Στην ομοσπονδία εργαζομένων στον κλάδο έχουν φθάσει καταγγελίες ακόμη και για αναγκαστικές άδειες με ή και χωρίς αποδοχές. Η δραματική μείωση των κρατήσεων έχει προβληματίσει ήδη όλες τις πλευρές, που ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων.

Βεβαιότητα για ισχυρό πλήγμα στις εξαγωγές

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν μόνο ανησυχία. Πλέον, είναι βεβαιότητα. Ο λόγος για το πλήγμα που δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές. Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη έκανε ειδική αναφορά στην Ιταλία, επισημαίνοντας ότι ήδη οι εξαγωγές μας θίγονται από την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία, του νούμερο ένα πελάτη μας. Να σημειωθεί πως πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές στην ιταλική αγορά ανήλθαν σε 3,63 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας πάνω από το 10% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών.

Υπεβλήθη νέα πρόταση για τη Forthnet

Υπεβλήθη χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πιστώτριες τράπεζες της Forthnet δεσμευτική οικονομική προσφορά της Duet Private Equity για την εξαγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, συνολικού ύψους της τάξης των 310 εκατ. ευρώ περίπου, και στα οποία περιλαμβάνεται μετατρέψιμο ομολογιακό που δίδει τη δυνατότητα στον αγοραστή να ελέγξει έως και το 40% σχεδόν του μετοχικού κεφαλαίου. Η νέα πρόταση της Duet (έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον με ενδεικτική προσφορά ήδη από την αρχή του έτους) έρχεται μετά την απόσυρση από τη διαδικασία αυτή της Alter Ego. Η Duet έχει δηλώσει πως μπορεί να προχωρήσει σε ταχύτατο κλείσιμο της συναλλαγής. 

Αξιολογήσεις της Fitch στη σκιά του κορωνοϊού

Ελαστικός σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις του θα είναι ο οίκος Fitch το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε, λόγω των προκλήσεων που θέτει πλέον η εξάπλωση του κορωνοϊού σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που οδηγεί στην ετυμηγορία του για την πιστοληπτική ικανότητα χωρών και εταιρειών. Οπως εξηγεί, αναγνωρίζει ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παροχή στοιχείων καθώς και έλλειψη πληροφόρησης από την πλευρά των εκδοτών, ενώ οι συναντήσεις του οίκου διά ζώσης μπορεί να μην είναι δυνατές. Οι αναλυτές του θα κάνουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε όλα τα παραπάνω να μην οδηγήσουν σε δυσμενείς αξιολογήσεις, ωστόσο προειδοποιεί πως σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει έτσι ώστε να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα για τον εκδότη, τότε μπορεί να θέσει την αξιολόγησή του «υπό παρακολούθηση». Σε περίπτωση που δεν δοθεί ωστόσο καμία πληροφόρηση από την πλευρά του εκδότη, τότε η Fitch θα αποσύρει την αξιολόγησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή