Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/03/20)

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές αναταράξεις στην αγορά εργασίας

Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας είτε της σημαντικής μείωσης των αμοιβών τους βρίσκονται ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς όσο το πλήθος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνονται δραματικά και η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, τόσο αυξάνεται η ανασφάλεια στον κόσμο της εργασίας. Εργαζόμενοι και εργοδότες καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις, ενώ αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Η αρχή έγινε με την εργασία στο σπίτι που αποδεικνύεται ότι είναι από τις πιο ήπιες λύσεις, σε σχέση με αυτές που επικρατούν πλέον: αναγκαστικές άδειες, μετ’ αποδοχών ή και άνευ, εκ περιτροπής εργασία, με σπαστά ωράρια, μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση και μειωμένο μισθό, και τέλος, απολύσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες καταγγελίες, καταστήματα βάζουν εθελοντικά «προσωρινό λουκέτο» χωρίς όμως να καταβάλλουν τους μισθούς –όπως οφείλουν– στους εργαζομένους. Ενώσεις ξενοδόχων ανακοινώνουν ήδη αναστολή λειτουργίας ξενοδοχείων για ένα μήνα. Στον επισιτισμό, οι εργαζόμενοι μετρούν χαμένα ημερομίσθια και αρκετοί κινδυνεύουν με απολύσεις.

Η R-ENERGY 1 γνωστοποίησε πως προχώρησε στην πλήρη αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεών της, επιτυγχάνοντας σημαντικότατη μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου χρηματοδότησής της. Η αναχρηματοδότηση επετεύχθη σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς μέσω Project Finance. Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του συνολικού ποσοστού των μετοχών της εταιρείας Πολυενεργειακή Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, που έχει στην κατοχή της άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 18 MW. Επιπροσθέτως, προχώρησε στην εξαγορά του συνόλου των μετοχών των εταιρειών N-Wind Power, D-Wind Power, S-Wind Power, M-Wind Power και L-Wind Power, που κατέχουν άδειες παραγωγής αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 15 MW. Η R-ENERGY 1, για την υλοποίηση των παραπάνω κινήσεων, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ έχει δεσμεύσει σημαντικά ίδια κεφάλαια.

Αφιέρωμα στην ελληνική οικονομία

Στα ψιλά πέρασε, λόγω της πανδημίας, το αφιέρωμα στην ελληνική οικονομία του μηνιαίου περιοδικού Wirtschaft του Επιμελητηρίου Μονάχου και Ανω Βαυαρίας. Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται, προσφέρει αξιόλογες ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού, των logistics και των κεφαλαιουχικών αγαθών. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα σημειώνει η Ramona Reif, αρμόδια για θέματα Ελλάδας του Επιμελητηρίου Μονάχου, το τελευταίο διάστημα το Επιμελητήριο έχει λάβει μεγάλο αριθμό αιτημάτων από βαυαρικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, ενώ στις 14 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα το Ελληνοβαυαρικό Φόρουμ στο Μόναχο.

Σε άδειο αεροπλάνο ο Γ. Στουρνάρας

Σε σχεδόν άδειο αεροπλάνο ταξίδεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας την περασμένη Πέμπτη στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αδειο ήταν και το εστιατόριο όπου δείπνησε ο διοικητής, αλλά και οι δρόμοι του οικονομικού κέντρου της Ευρωζώνης και της Γερμανίας. Ηταν κάπως απόκοσμο, σίγουρα πρωτόγνωρο. Οπως φαίνεται, όμως, όλα αυτά τα επαγγελματικά ταξίδια βαδίζουν προς το τέλος τους, ακόμη και στο υψηλότατο επίπεδο. Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το γνωστό μας Euroworking Group, συνεδρίασαν την Πέμπτη το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, όπως είχαν κάνει προ ημερών και οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μένει να φανεί αν στην αυριανή συνεδρίαση θα παραστούν αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή