Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/03/20)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιφατικές δηλώσεις για τις εισπρακτικές

Μάλλον σύγχυση στους δανειολήπτες και προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα δημιουργούν οι αντιφατικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη (φωτ.) για το θέμα των εισπρακτικών εταιρειών και το κατά πόσον αυτές μπορούν να ενοχλούν τους δανειολήπτες για τη ρύθμιση των δανείων τους. Ετσι, από την αρχική ακραία τοποθέτηση, ότι δηλαδή θα μπει «λουκέτο» στις εισπρακτικές, ο υπουργός επανήλθε χθες για να δηλώσει ότι οι εισπρακτικές εταιρείες έχουν δικαίωμα όχλησης μόνο μία φορά, αγνοώντας ότι η ρύθμιση ενός δανείου απαιτεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό και ότι δεν είναι πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Του διαφεύγει επίσης ότι οι εισπρακτικές εταιρείες, που λειτουργούν βάσει νόμου, σε αντίθεση με τα δικηγορικά γραφεία, που δεν διέπονται από νομικό καθεστώς, είναι εντολοδόχοι των τραπεζών και μέσω αυτών θα διεκπεραιωθούν οι χιλιάδες αναστολές πληρωμών και οι ρυθμίσεις δανείων που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες.

Σε ποιες περιπτώσεις ισχύει η μείωση ενοικίου

Διευκρινίσεις για το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 40% το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου δίνει η ΠΟΜΙΔΑ. Συγκεκριμένα, ενημερώνει ότι το μέτρο αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού (όσον αφορά την επαγγελματική στέγη). Επίσης, το μέτρο ισχύει και για τους εργαζομένους στις παραπάνω επιχειρήσεις, στους οποίους έχει επιβληθεί αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και νοικιάζουν ακίνητο ως πρώτη κατοικία. Στον αντίποδα, δεν ισχύει για καμία άλλη ομάδα επιχειρήσεων ή πολιτών, όπως επίσης δεν αφορά και εξοχικές κατοικίες.

Αδεια για ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Μαίναλο

Σε μία, ίσως, από τις χειρότερες συγκυρίες για τον τουρισμό, εξασφάλισε την οικοδομική άδεια για τη μετασκευή σε ξενοδοχείο του πρώην σανατορίου «Μάννα» στη Γορτυνία ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Μαγούλιανα, σε υψόμετρο 1.300 στο όρος Μαίναλο, είχε αλλάξει χέρια, μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ το 2015, προς 830.000 ευρώ. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων. Πάντως, ο επενδυτής έχει περιθώριο χρόνου, καθώς η ισχύς της οικοδομικής άδειας λήγει το 2024.

Κλείνουν οι πόρτες για το κοινό στο ΥΠΟΙΚ

Κλείνουν για τους πολλούς και οι πόρτες των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού. Οπως έγινε γνωστό χθες, οι ώρες επισκέψεων του κοινού περιορίζονται κατά 50% και πρέπει οπωσδήποτε να συντρέχει λόγος φυσικής παρουσίας και να έχει προηγηθεί ραντεβού με τον αρμόδιο υπάλληλο του υπουργείου. Οι επισκέπτες θα καταγράφονται σε βιβλίο εισόδου για λόγους ιχνηλασιμότητας. Αντιστοίχως, οι υπάλληλοι καλούνται να περιορίσουν κι εκείνοι τις μετακινήσεις τους σε άλλες υπηρεσίες και σίγουρα τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Εφόσον εντοπιστεί κρούσμα, θα γίνει απολύμανση.

Δωρεά υγειονομικού υλικού από ΔΕΗ

Σε δωρεά ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες σε μάσκες, προστατευτικές στολές και γυαλιά και άλλα αναλώσιμα υλικά για την ατομική προστασία γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προχώρησε η ΔΕΗ.

Το υλικό θα έρθει με ειδική ναυλωμένη πτήση από την Κίνα, που διασφάλισε η επιχείρηση. «Με τη σημερινή της απόφαση, η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι νοιάζεται για την κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ κάλεσε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου ενέργειας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΔΕΗ, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

«Οι ήρωες με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες δίνουν τη μάχη για την υγεία όλων μας και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε δίπλα τους σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης (φωτ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή