Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/03/20)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετατίθεται από Alpha η τιτλοποίηση δανείων

Επιστολές προς τους υποψήφιους επενδυτές απέστειλε η διοίκηση της Alpha Bank, μέσω των οποίων τους ενημερώνει για τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy και την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης Cepal. Αιτία είναι η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, που οδηγεί σε ανατροπή του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας. Με βάση το αρχικό πλάνο, οι μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση αναμένονταν στα τέλη Μαρτίου, με στόχο ο προτιμητέος επενδυτής να έχει επιλεγεί μέχρι τα τέλη καλοκαιριού ή τις αρχές φθινοπώρου και η συναλλαγή να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με την ενημέρωση των επενδυτών, η διοίκηση της Alpha Bank θα κρατήσει ανοιχτή τη διαδικασία των virtual data room, που είχε ανοίξει για τους ενδιαφερομένους στις αρχές Φεβρουαρίου και είχε προσελκύσει τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων όπως η Bain Capital, η Centerbridge, η Lonestar, η PIMCO και η Varde.

Αλλαξε χέρια η Famar έναντι 40 εκατ. ευρώ

Νέα εποχή ξεκινά για τη φαρμακοβιομηχανία Famar, η οποία πέρασε τελικά στον έλεγχο του Elements Capital Partners και του αμερικανικού fund York Capital. Παρά την επιδημία του κορωνοϊού, το συγκεκριμένο deal δεν «πάγωσε», με πληροφορίες να αναφέρουν πως την περασμένη Παρασκευή έπεσαν οι τελικές υπογραφές για τη μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της Famar σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία (νότιος τομέας) στα δύο fund. Κατά πληροφορίες, το ποσό απόκτησης των δραστηριοτήτων της υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ, όπως έχει γραφτεί κατά καιρούς.

Το λουκέτο των εισπρακτικών και το ηλεκτροσόκ της ΔΕΗ 

Ηλεκτροσόκ έπαθε η διοίκηση της ΔΕΗ όταν άκουσε διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης πως επίκειται λουκέτο των εισπρακτικών εταιρειών. Ο λόγος είναι απλός. Η ΔΕΗ εξακολουθεί να προσδοκά πως θα γεμίσει τα ταμεία της από το κυνήγι των κακοπληρωτών. Το οποίο βεβαίως έχει αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρείες. Εάν το υπουργείο επέμενε στο λουκέτο, για ακόμη μία φορά θα μειώνονταν οι εισροές στο ταμείο της ΔΕΗ σε μια δύσκολη στιγμή μάλιστα, που λόγω κορωνοϊού αναμένεται νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών.

Αντεξε το Διαδίκτυο το Σαββατοκύριακο

Τα καλά νέα είναι ότι οι Ελληνες το περασμένο Σαββατοκύριακο έμειναν μέσα. Τα ακόμη καλύτερα είναι ότι υπάκουσαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για χρήση των διαδικτυακών πόρων με φειδώ. Ετσι, το πρώτο Σαββατοκύριακο του «Μένουμε Σπίτι» πέρασε χωρίς να πιεστεί το Διαδίκτυο. Αντιθέτως, η μέγιστη κίνηση, σύμφωνα με τον κόμβο του GR-IX, δεν ξεπέρασε τα 120 Gbps (κατά τις 8 το βράδυ), όταν η κορυφή πλέον κινείται στα 140-150 Gbps. Αυτό δείχνει ότι οι δύσκολες ημέρες του Διαδικτύου είναι οι καθημερινές και όχι του Σαββατοκύριακου. Βεβαίως, αυτό μένει να αποδειχθεί, καθώς ακολουθούν κι  άλλα Σαββατοκύριακα που θα μείνουμε μέσα.

Υφεση 5,3% στην Ελλάδα βλέπει η Morgan Stanley

Αυξάνονται οι εκτιμήσεις των αναλυτών για σοβαρή συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας λόγω των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως και οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών, καθώς και του μεγάλου πλήγματος που ήδη δέχεται ο τουρισμός. Ετσι, μετά τις Scope Ratings και Citigroup, οι οποίες προειδοποίησαν με εκθέσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ελλάδα οδεύει αναπόφευκτα σε ύφεση φέτος (από 1% έως 1,4%), η Morgan Stanley εμφανίζεται πιο απαισιόδοξη και εκτιμά πως το χτύπημα στην οικονομία από την πανδημία θα είναι πολύ πιο ισχυρό. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως στο σύνολο του 2020 η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα φτάσει το 5,3%, και θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη μετά το 5,8% της Ιταλίας και το 5,5% της Ισπανίας. Πάντως, μετά το «μαύρο» 2020 η επενδυτική τράπεζα βλέπει σημαντική ανάκαμψη το 2021, η οποία στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 6,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή