Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/03/20)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόεδρος στον SPE o Αριστοτέλης Χαντάβας

Στη χθεσινή ηλεκτρονική ψηφοφορία των μελών του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών (Solar Power Europe), ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, εξελέγη πρώτος με ποσοστό 66%, κερδίζοντας τον νυν πρόεδρο, Christian Westermeier.

Στην τριετή θητεία του, ο πρώτος Ελληνας πρόεδρος του Συνδέσμου θα έχει ως άμεση προτεραιότητα να προωθήσει τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία στον ευρωπαϊκό ενεργειακό μετασχηματισμό, παρέχοντας σαφείς και κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαμόρφωση πολιτικών, κανονιστικών πλαισίων και μοντέλων αγοράς, που υποστηρίζουν μια ασφαλή και βιώσιμη διαδικασία απανθρακοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως γενικώς η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του ευρωπαϊκού Green Deal, καθώς τουλάχιστον το 20% των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου θα καλύπτεται από φωτοβολταϊκά μέχρι το 2030, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη ότι θα δημιουργηθούν 500.000 θέσεις εργασίας.

Πρώτη συναλλαγή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ντεμπούτο έκαναν χθες οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η αγορά των παραγώγων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ξεκίνησε τη λειτουργία της τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020, έξι μήνες πριν από την αρχικά προγραμματισμένη έναρξή της. Στη χθεσινή ωστόσο συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναλλαγή στο ΣΜΕ ηλεκτρικής ενέργειας, φορτίου βάσης, Απριλίου 2020, στην τιμή των 40,5 ευρώ/MWh. Η ΔΕΗ έχει αποκτήσει ιδιότητα ειδικού διαπραγματευτή και θα ασκήσει τις σχετικές δραστηριότητες για τρία παράγωγα φορτίου βάσης και τρία παράγωγα φορτίου αιχμής παρόμοιων χρονικών διαρκειών.

Δωρεά 5 εκατ. της Τράπεζας της Ελλάδος στον ΕΟΔΥ

Mε 5 εκατ. ευρώ  θα ενισχύσει η Τράπεζα της Ελλάδος τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να αγοράσει νοσοκομειακό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό σύμφωνα με τις ανάγκες του για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Την απόφαση έλαβε χθες το γενικό συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο συνήλθε εκτάκτως σε ειδική σύνθεση, έπειτα από πρόσκληση του διοικητή της τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα, «αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η χώρα», όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Φιλοδώρημα μέσω υπολογιστή

Σε πολλές χώρες, όπου εδώ και χρόνια η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών γίνεται με κάρτα, υπήρχε η δυνατότητα να πληρώσεις το φιλοδώρημα στον σερβιτόρο μέσω κάρτας, με ειδική χρέωση στο μηχάνημα POS. Στην Ελλάδα, μερικά πράγματα γίνονται μόνο λόγω ανάγκης. Ετσι, όπως μάθαμε να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές από ανάγκη, λόγω capital controls, έτσι και η πρόβλεψη για φιλοδώρημα μέσω POS έγινε λόγω κορωνοϊού. Κορυφαία πλατφόρμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων παρέχει πλέον τη δυνατότητα, όταν η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά και η παραλαβή της παραγγελίας χωρίς επαφή με τον διανομέα, να καταχωρίζει ο πελάτης ηλεκτρονικά και ποσό φιλοδωρήματος.

Εκτός μέτρων στήριξης οι μεσίτες ακινήτων

Δραματική έκκληση απευθύνουν προς τον πρωθυπουργό της χώρας οι εκπρόσωποι του κλάδου των μεσιτών ακινήτων (ΟΜΑΣΕ), καθώς οι επιχειρήσεις τους εξακολουθούν να εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και  αυτοαπασχολουμένων, παρά τις σχετικές υποσχέσεις  από αρμόδιους φορείς περί του αντιθέτου. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «μετά την εκ του νόμου αναστολή λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων, των δικαστηρίων και την υπολειτουργία των ΔΟΥ, των δήμων και όλων των δημοσίων υπηρεσιών, σε συνδυασμό και με την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών, είναι αδύνατον να ασκήσουμε το επάγγελμά μας». Συμπληρώνουν δε ότι οι περισσότεροι έχουν κλείσει τα γραφεία τους από τις 16 Μαρτίου, επομένως δεν έχουν έσοδα, πλην όμως καλούνται να πληρώσουν μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια, ΦΠΑ και λοιπούς φόρους. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι στις αρχές Απριλίου θα ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις σχεδόν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν μείνει εκτός μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή