Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/04/20)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπρακτη στήριξη του παραγωγικού ιστού

Τη βεβαιότητα ότι η Alpha Bank θα παραμείνει ισχυρή και μετά την κρίση, εξέφρασε χθες ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης (φωτ.), με μήνυμά του προς το προσωπικό του ομίλου, διαβεβαιώνοντας ότι η Alpha Bank βρίσκεται δίπλα στους πελάτες της και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. «Υπέρτατο καθήκον μας είναι να συμβάλουμε στο να βγουν όσο γίνεται περισσότεροι συμπολίτες μας αλώβητοι από την κρίση, και να διαφυλάξουμε τον εθνικό παραγωγικό ιστό. Προς αυτή την κατεύθυνση θα διοχετεύσουμε, με σύνεση, ρευστότητα, ώστε να υποστηρίξουμε την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Μία επιστροφή που θα μας βρει όχι απλά ισχυρούς, αλλά πρώτους», υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης. Ο επικεφαλής της Alpha αναφέρθηκε στις αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία στο λειτουργικό μοντέλο της τράπεζας, επισημαίνοντας τις προσπάθειες των εργαζομένων και ειδικά των εργαζομένων στο δίκτυο, που πέτυχε, όπως επεσήμανε, «να διαχειριστεί τις ανησυχίες των πελατών με υπομονή και επαγγελματισμό».

Εξ αντανακλάσεως προστασία οφειλετών

Το κλείσιμο των δικαστηρίων έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα πρόσκαιρης προστασίας για μεγαλοοφειλέτες των οποίων περιουσιακά στοιχεία θα έβγαιναν σε πλειστηριασμό. Για παράδειγμα, για την επόμενη Τετάρτη είχε δρομολογηθεί να βγουν στο σφυρί βιομηχανικές εγκαταστάσεις εταιρείας στο Μαρκόπουλο για  οφειλή 13,3 εκατ. ευρώ και τιμή εκκίνησης τα 2,7 εκατ. Οπως και διαμέρισμα στο Ψυχικό, που συνδέεται με χρέη τεχνικής εταιρείας 4,5 εκατ. ευρώ και θα εκποιούνταν με τιμή πρώτης προσφοράς περίπου 470.000 ευρώ. Οι δύο πλειστηριασμοί, όπως και εκατοντάδες άλλοι, αναβάλλονται.

Μετά το άλμα ήρθε η κάμψη

για φάρμακα, καλλυντικά

Επειτα από δύο εβδομάδες αλματώδους αύξησης των πωλήσεων στα φαρμακεία, την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου (16/3-22/3), η εικόνα αντιστράφηκε. Το διάστημα αυτό, όλες οι κατηγορίες των προϊόντων παρουσίασαν μείωση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (9/3-15/3). Σύμφωνα με στοιχεία της IQVIA, η κατηγορία των φαρμάκων υποχώρησε κατά 3,9%. Μείωση 17,2% σημείωσαν και οι πωλήσεις δημοφιλών προϊόντων, όπως τα καλλυντικά, στα οποία περιλαμβάνονται και είδη προσωπικής υγιεινής.

Ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ κατασκευαστικών

Ενας «υπόγειος πόλεμος» μαίνεται στον κατασκευαστικό κλάδο. Από τη μια πλευρά οι μεγάλοι όμιλοι της ανώτατης εργοληπτικής τάξης, που επιχειρούν να ισορροπήσουν στο νέο περιβάλλον μετά τις πρόσφατες «περιπέτειες» με την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από την άλλη βρίσκονται οι μικρομεσαίοι του κλάδου, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ο ζωτικός τους χώρος έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο, καθώς στη χρόνια ανεπάρκεια δημοσίων έργων προστέθηκε η «εισβολή» των μεγαλύτερων εταιρειών σε μικρότερα έργα. Την ίδια στιγμή, το νέο πλαίσιο για τα δημόσια έργα θα καθυστερήσει κι άλλο, κάτι που σημαίνει ότι θα διατηρηθεί η κατάσταση, με τις προσφυγές να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και το «μοίρασμα της πίτας» να κρίνεται τελικά σε αίθουσες δικαστηρίων.

Στο προσκήνιο ψηφιακά νομίσματα

Πολλές κυβερνήσεις θεωρούν ότι η ανταλλαγή μετρητών αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου στην πανδημία του COVID-19. Η Fed έχει ήδη ξεκινήσει να επιβάλλει καραντίνα στα δολάρια που έρχονται από την Ασία, ενώ τόσο η Κίνα όσο και η Νότια Κορέα έχουν απομονώσει και απολυμάνει τραπεζογραμμάτια, ως μέρος των προσπαθειών τους για την εξάλειψη της εξάπλωσης του ιού. Η Deutsche Bank μάλιστα εκτιμά πως σύντομα η Fed θα χρησιμοποιήσει το «ψηφιακό δολάριο» και τα «ψηφιακά πορτοφόλια» για τις πληρωμές προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Οπως σημειώνει, πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ψηφιακών νομισμάτων. Κεντρικές τράπεζες όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, η ΕΚΤ, η ελβετική Εθνική Τράπεζα και η σουηδική Riksbank έχουν ήδη ξεκινήσει να αξιολογούν την σκοπιμότητά τους ώστε αυτά τα ψηφιακά νομίσματα να μπορούν να εκτελούν όλες τις λειτουργίες τραπεζογραμματίων και κερμάτων και να μπορούν να χρησιμοποιούνται από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή