Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/04/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειοψηφία στην ΕΚΤ ήθελε νέα μνημόνια

Τις «επιφυλάξεις» μιας μειονότητας στο Δ.Σ. της ΕΚΤ χρειάστηκε να παρακάμψει η Κριστίν Λαγκάρντ (φωτ.) στη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, όταν η τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων κατά 750 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι λίγοι αντιφρονούντες αμφισβητούσαν το κατά πόσον είναι δέον να επεκτείνει η τράπεζα απεριόριστα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Επικαλούνταν το γνωστό επιχείρημα ότι έτσι παραβιάζει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική και καταλήγει να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις. Ορισμένα στελέχη επέμεναν, άλλωστε, να αρκεστεί η τράπεζα μόνο στο πρόγραμμα ΟΜΤ, το πρόγραμμα αγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που έως τώρα είχε παραμείνει ανενεργό μολονότι το έχει ανακοινώσει από το 2012 ο Μάριο Ντράγκι. Το προτιμούσαν προφανώς επειδή, για να ενεργοποιηθεί, προϋποθέτει ότι η ενδιαφερόμενη χώρα θα προσφύγει πρώτα στον ESM, που στην πράξη σημαίνει να υπογράψει μνημόνιο, με όσα αυτό συνεπάγεται.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα για αγορανομικές διατάξεις

Με επίσκεψη στα γραφεία της DHL συνεχίστηκε χθες η έρευνα που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Ανάπτυξης στον κλάδο των εταιρειών ταχυμεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε έλεγχος στα κεντρικά γραφεία των ACS, «Γενική Ταχυδρομική», ΤΝΤ και Speedex, ενώ έλεγχος θα πραγματοποιηθεί και σε εταιρείες του κλάδου που ελέγχονται από το Δημόσιο. Πάντως, αν και ο έλεγχος ξεκίνησε –σύμφωνα με τα λεγόμενα παραγόντων του υπουργείου– για να εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι διερευνάται το ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών και τελικά μαθαίνουμε ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα για αγορανομικές διατάξεις.

CEO στη Systems Sunlight ο Λάμπρος Μπίσαλας

Ο Λάμπρος Μπίσαλας αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη Systems Sunlight SA, εταιρεία-μέλος του ομίλου Olympia, από τις 29 Απριλίου 2020. Ο κ. Μπίσαλας έχει 12ετή παρουσία στον όμιλο Sunlight ενώ έχει διατελέσει τα τελευταία τρία χρόνια γενικός εμπορικός διευθυντής του ομίλου. Στο παρελθόν, ο κ. Μπίσαλας είχε διατελέσει σύμβουλος στην PwC. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα διαδεχθεί τον κ. Ρομπυ Μπουρλά, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από τον περασμένο Οκτώβριο.

Κατέβασε ρολά η Airbnb στη Βρετανία

«Κλειστά μέχρι νεωτέρας» θα λέγαμε ότι είναι η Airbnb στη Μεγ. Βρετανία, μετά τη χθεσινή κίνηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να απαγορεύσει στην πλειονότητα των ιδιοκτητών/χρηστών στη Γηραιά Αλβιώνα να προβάλλουν τα ακίνητά τους, εκτός κι αν απευθύνονται σε εργαζομένους σε θέσεις της λεγόμενης «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η απαγόρευση αυτή θα ισχύσει μέχρι να αρθούν οι περιορισμοί κίνησης που έχει επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση. Αιτία της πρωτόγνωρης αυτής κίνησης είναι η απόπειρα αρκετών ιδιοκτητών να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής, παρά τις σχετικές κυβερνητικές εντολές, σπεύδοντας μάλιστα να διαφημίσουν τα ακίνητά τους ως «καταφύγια απομόνωσης».

Το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης

«Μπορεί κανείς να πει στους Ιταλούς ότι πριν πάρετε βοήθεια θα δεσμευθείτε σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας;». Το ερώτημα έθεσε ο οικονομολόγος Ζαν Πισανί-Φερί χθες σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών και στόχευε ακριβώς στην καρδιά του προβλήματος, ενόψει του Eurogroup. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (φωτ.), τέως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, εξήγησε ότι δυστυχώς στη χώρα του η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχουν μακροοικονομικοί όροι για την εκταμίευση της βοήθειας. Ο γνώριμος από τα παλιά –και από κάποια διόλου κολακευτικά σχόλια για τους νότιους Ευρωπαίους– ήταν αρκετά διαφωτιστικός ως προς το τι συμβαίνει στην Ολλανδία, λέγοντας ότι υπάρχει λαϊκισμός και η κοινή γνώμη είναι εθνοκεντρική. «Εύχομαι να μη γίνει η Ολλανδία το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», απάντησε ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος επέμεινε στο ζήτημα των ευρωομολόγων. Συντονίστρια στην ενδιαφέρουσα συζήτηση ήταν η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του Bruegel.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή