Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/04/20)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς αύξηση του έκτακτου QE της ΕΚΤ κατά 500 δισ. ευρώ

Αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ του έκτακτου QE Πανδημίας της ΕΚΤ (το οποίο προς το παρόν διαμορφώνεται στα 750 δισ. ευρώ) αναμένει η ABN Amro, κάτι το οποίο και θα ανακοινωθεί αυτόν τον μήνα, όπως επισημαίνει, αυξάνοντας έτσι στο 1,25 τρισ. ευρώ συνολικά το «μπαζούκας» που ενεργοποιεί η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε οικονομίες και επιχειρήσεις, πέραν του «κλασικού» QE που τρέχει παράλληλα. Οπως επισημαίνει η ABN, οι εκδόσεις ομολόγων από τις κυβερνήσεις θα αυξηθούν σημαντικά και κατά 650 δισ. ευρώ περαιτέρω φέτος, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους. Ετσι η ΕΚΤ θα μεγαλώσει το πακέτο του QE για να απορροφήσει τις περαιτέρω εκδόσεις χρέους. Παράλληλα, το γεγονός ότι η ΕΚΤ βλέπει πως η ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ η ανάκαμψη θα καθυστερήσει περισσότερο από το αναμενόμενο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του πληθωρισμού από τα ήδη χαμηλά επίπεδα, αποτελούν επίσης λόγους που θα τη σπρώξουν να βάλει το χέρι… βαθύτερα στην τσέπη.

Θετικά μηνύματα προκύπτουν από τα αποτελέσματα του 2019 των ελληνικών εισηγμένων, αν και στην παρούσα φάση έχουν μικρή σημασία για την αγορά, καθώς η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία έχει ήδη αλλάξει σημαντικά τις στρατηγικές και τη θέση των επιχειρήσεων. Στις 50 εταιρείες (27% του συνόλου) που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα, παρατηρείται σε σχέση με το 2018 αύξηση 1,4% στον κύκλο εργασιών, αύξηση 9,1% στα λειτουργικά κέρδη και αύξηση 12% στα κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ευνοήθηκαν και από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities. Η καθαρή θέση είναι αυξημένη κατά 15%, αποτέλεσμα της κερδοφορίας, των αυξήσεων κεφαλαίου που έλαβαν χώρα προς το τέλος της χρονιάς αλλά και της αποτίμησης στοιχείων του ενεργητικού στην εύλογη αξία τους (συμμετοχές, ακίνητα και ομόλογα).

Χρήση 13-14 δισ. από ταμειακά διαθέσιμα 

Στα ταμειακά αποθέματα προσβλέπει η κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού και δεν βιάζεται να προσφύγει στην προληπτική γραμμή του ESM. Αλλωστε, τα ταμειακά αποθέματα είναι 20 δισ. ευρώ, άμεσα διαθέσιμα, ενώ η προληπτική γραμμή σημαίνει δανεισμό και δεν είναι ακόμη τελείως ξεκάθαρο υπό ποιους όρους. Οι πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να χρησιμοποιήσει περίπου τα 2/3 του «μαξιλαριού» ασφαλείας έως το τέλος του χρόνου. Δηλαδή, από τα 20 δισ. ευρώ θα απορροφήσει τα 13-14 δισ. Θα παραμείνουν στην άκρη τα 15,7 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» του ESM, που δεν αγγίζεται χωρίς την έγκρισή του.

Εψαχναν τα ειδοποιητήρια

Με προβλήματα ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής, με έκπτωση 25%, των εισφορών Φεβρουαρίου από επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που διαπίστωσαν πως δεν είχαν αναρτηθεί τα σχετικά ειδοποιητήρια. Για τους μισθωτούς με παράλληλη ασφάλιση ως ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους δεν έχουν αναρτηθεί ειδοποιητήρια, πηγές από τον ΕΦΚΑ δεν απέκλειαν οι δικαιούχοι να μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί. Το ίδιο ισχύει και για νέους ασφαλισμένους, για τους οποίους διενεργείται έλεγχος στη διαδικασία εγγραφής τους. Στον αντίποδα, χωρίς έκπτωση για τις εισφορές Φεβρουαρίου μένουν οι μη μισθωτοί που εκ παραδρομής πλήρωσαν τις εισφορές Ιανουαρίου με την παλαιά ταυτότητα οφειλής. Ολοι βέβαια μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές Φεβρουαρίου χωρίς έκπτωση έως τις 30 Απριλίου και να κάνουν χρήση του -25% μόνο για τις εισφορές Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή