Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/04/20)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πράσινη Συμφωνία και η ανάκαμψη της Ε.Ε.

Κοινή δήλωση με άλλους 12 Ευρωπαίους ομολόγους του, με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συνέχιση και την εντατικοποίηση των προσπαθειών διατήρησης της κλιματικής και περιβαλλοντικής φιλοδοξίας, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.). Στην επιστολή τους, οι υπουργοί ζητούν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει κεντρικό πλαίσιο και οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της Ε.Ε. από την πανδημία του COVID-19. Το συλλογικό καθήκον της ανοικοδόμησης των οικονομιών μετά την πανδημία πρέπει, σύμφωνα με τους 13 υπουργούς, να εστιαστεί στην πράσινη μετάβαση, στην κλιματική δράση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Θα πρέπει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της, με πνεύμα αλληλεγγύης, να αγωνιστούν ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανάσχεση των απωλειών της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συμβολική κίνηση από την Google

Στους εργαζομένους στα καταστήματα τροφίμων ήταν χθες αφιερωμένο το doodle (σ.σ. πρόκειται για την ειδική, προσωρινή και μοναδική τροποποίηση που κάνει η εταιρεία στο λογότυπό της για να τιμήσει κάποιον ή σε κάποια επέτειο) της Google, κίνηση συμβολική που δείχνει τη μεγάλη σημασία που έχει ειδικά σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία η εργασία των ανθρώπων αυτών. Ενα καλάθι σούπερ μάρκετ, ένας πάγκος με φρούτα και λαχανικά και μια ταμειακή μηχανή είναι τα βασικά στοιχεία του χθεσινού doodle, συνοδευόμενο από το μήνυμα «Σε όλους τους εργαζομένους σε καταστήματα ειδών διατροφής, σας ευχαριστούμε».

«Βαφτίζουν» ιταλικά ελληνικά πορτοκάλια

Την ώρα που οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών και άλλων εσπεριδοειδών σημειώνουν αύξηση – ρεκόρ, καθώς οι καταναλωτές στην Ευρώπη επιθυμούν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους, δεν λείπουν τα φαινόμενα «ιταλοποίησης» και «βουλγαροποίησης» ελληνικών πορτοκαλιών. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο διακίνησης προϊόντων, κυρίως μη τυποποιημένων πορτοκαλιών, κατευθείαν από το χωράφι σε Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους, με τις πληρωμές να γίνονται με μετρητά και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Σταδιακά η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Νωρίτερα και με διαδικασία αντίστοιχη της ειδικής αποζημίωσης θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των ηλικιωμένων σε τραπεζικά καταστήματα και ΑΤΜs, όπως έγινε με τις συντάξεις Απριλίου. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου εφόσον ο ΑΜΚΑ τους (όχι ο ΑΦΜ) λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και στις 24 Απριλίου όσοι ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί θα λάβουν τη σύνταξή τους τη Δευτέρα 27 Απριλίου. Οι συντάξεις Δημοσίου, ΝΑΤ και σωμάτων ασφαλείας θα καταβληθούν την Τετάρτη 29 Απριλίου.

Βαθύτερη ύφεση σε σύγκριση με το 2009

Σήμερα δημοσιεύει το ΔΝΤ την έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook), λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού. Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, αυτό που είναι σαφές είναι ότι έχουμε εισέλθει σε ύφεση ανάλογη ή και βαθύτερη εκείνης του 2009. Η έκταση και ο αντίκτυπος αυτής της ύφεσης και η φύση της μερικής ανάκαμψης που αναμένεται το 2021 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από δύο παράγοντες: τη συλλογική ικανότητα να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και τα μέτρα που θεσπίστηκαν για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να αποτρέψουν το ζήτημα της ρευστότητας από το να μετατραπεί σε πρόβλημα φερεγγυότητας. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε σε ομιλία της την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια οικονομία θα περιέλθει στη χειρότερη ύφεση που έζησε ποτέ από το 1929. Το ΔΝΤ έχει λάβει 90 αιτήσεις / εκκλήσεις χρηματοδότησης εκτάκτου ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή