Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/04/20)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα ως παράδειγμα για να πειστούν οι Ιταλοί

Απάντηση σε όσους επικαλούνται το «φόβητρο» των ελληνικών μνημονίων, θέλοντας να αποφύγουν την προσφυγή στην πιστωτική γραμμή τoυ ESM, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, έδωσε χθες ο πρώην επικεφαλής του Μηχανισμού για την Ελλάδα, Νικόλα Τζιαμαριόλι (φωτ.). Ο σημερινός γενικός γραμματέας του ESM, υποστηρίζει ότι η συμβολή του μηχανισμού ήταν θετική για τη χώρα μας. Δέχεται ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν επώδυνες, αλλά υποστηρίζει ότι αυτές ήταν απαραίτητες για να διορθωθούν «τα λάθη πολιτικής του παρελθόντος» και τονίζει ότι χωρίς τα δάνεια του ESM η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο επώδυνη, με πιθανότερο αποτέλεσμα μια έξοδο από την Ευρωζώνη. Χάρη στους ευνοϊκούς όρους των δανείων του ESM, η Ελλάδα εξοικονομεί 13 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, αναφέρει. Τώρα, αν ο Ιταλός κατάφερε, με τα επιχειρήματα αυτά, να πείσει τους συμπατριώτες του να δουν αλλιώς την προληπτική γραμμή, θα δείξει…

Υπέρ του ταμείου Ανάκαμψης τάσσεται ο Χρ. Σταϊκούρας

Η λέξη ευρωομόλογο έχει φύγει απ’ το τραπέζι, αλλά η «κοινή έκδοση χρέους» παραμένει και η ελληνική κυβέρνηση δεν το κρύβει ότι είναι υπέρ της, παρά τις αντιδράσεις που αυτή η πρόταση συναντά. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες στη γερμανική Die Welt: «Eίμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί “κλειδί” για την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την κρίση. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε πιθανό μέσο χρηματοδότησης και ιδιαιτέρως καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως η από κοινού έκδοση χρέους».

Μια ανάρτηση για την Ημέρα της Γης

Mια διαφορετική δράση προτείνει φέτος το υπουργείο Περιβάλλοντος για τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης. Λόγω της πανδημίας, μας προσκαλεί να αναρτήσουμε στα sosial media μια αγαπημένη φωτογραφία από οποιοδήποτε τοπίο της φύσης ή μια παιδική ζωγραφιά με θέμα τη Γη, συνοδεύοντάς τις με τα hashtags #earhday2020 και #ypen. «Παρά τα πρωτόγνωρα που ζούμε εξαιτίας του κορωνοϊού, ας μην ξεχάσουμε τις βασικές έννοιες που είναι συνυφασμένες με τη ζωή μας, το περιβάλλον, τη Γη μας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης.

Εγκρίθηκε η απόκτηση της Creta από την Impala

H Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα την απόκτηση της Creta Farms από την Impala Hellas (συμφερόντων Δημήτρη Βιντζηλαίου), αλλά αυτό δεν αποτελεί ούτε το τελευταίο ούτε, πιθανότατα, και το καθοριστικό βήμα για τη διάσωση της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας. Ο λόγος; Η σημαντική εκκρεμότητα που υπάρχει με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Creta Farms, καθώς, εξαιτίας της υποχρεωτικής διακοπής λειτουργίας των δικαστηρίων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν έχει συζητηθεί η σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση της συμφωνίας εξυγίανσης ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Μαρτίου, συζήτηση όμως που δεν έγινε ποτέ.

Μια βαθιά κρίση χωρίς «ενοχές»

Αν και δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. στις 23 Απριλίου, τα μηνύματα που θα προκύψουν από αυτήν, και από τις επακόλουθες συζητήσεις μεταξύ τους, έχουν τεράστια σημασία για την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα της Ε.E.  και του ευρώ, σημειώνει η Citi. Η ύφεση που προκαλείται από τον κορωνοϊό είναι ποιοτικά διαφορετική από κάθε άλλη, υπό την έννοια ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί γι’ αυτήν, άμεσα ή έμμεσα. Ετσι, το δημοσιονομικό κόστος και η αύξηση του δημόσιου χρέους δεν προκαλούν «ενοχές» στην ηγεσία και στους θεσμούς της Ε.Ε. Και αυτό ακριβώς δημιουργεί πολύ υψηλότερες προσδοκίες, όσον αφορά τη δημοσιονομική αλληλεγγύη. Η αποτυχία αναγνώρισης της διαφορετικής και μοναδικής φύσης αυτής της κρίσης, κατά την άποψη της Citi, θα αποτελούσε παραβίαση του «κοινωνικού συμβολαίου», το οποίο και αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο, θα έκανε την αδιανόητη έννοια της διάλυσης της Ε.Ε. ή της διάλυσης του ευρώ πραγματικό κίνδυνο.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή