Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/04/20)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσφυγή στον ESM και το πολιτικό κόστος

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν πιθανώς μια πολύ ευέλικτη χρήση της πιστωτικής γραμμής του ESM και οι περιορισμένοι όροι που την ακολουθούν, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, θα κάνουν αυτή την επιλογή πολιτικά αποδεκτή για τις χώρες του Νότου, εκτιμά η Eurasia. Κατά την άποψή της, εάν αυξηθούν οι πιέσεις στην αγορά, η ανάγκη για προσφυγή στη γραμμή του ESM θα είναι υψηλότερη για την Ιταλία και την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Eurasia, η προσφυγή στην πιστωτική γραμμή πανδημίας του ESM δεν θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό κόστος για στην Ελλάδα γιατί, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ισχυρή κυβέρνηση, οι εκλογές δεν αναμένονται πριν από το 2023 και δημοκοπικά έχει ενισχυθεί η θέση του χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης. Η χρηματοδότηση του ESΜ μπορεί να έλθει τελικά σε πιο ανταγωνιστικά επιτόκια, ιδίως για τις χώρες με υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Ανακατατάξεων συνέχεια στις ιχθυοκαλλιέργειες

Μικρότερο κατά 2,9 εκατ. ευρώ ήταν τελικά το τίμημα της πώλησης περιουσιακών στοιχείων της «Νηρεύς» προς την εταιρεία Philosofish, ενέργεια που έγινε κατ’ επιταγήν της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp), στο πλαίσιο της έγκρισης της εξαγοράς των εταιρειών «Νηρεύς» και «Σελόντα» από τα funds Amerra και Mubadala. Το τίμημα της πώλησης ήταν τελικά 22,59 εκατ. ευρώ λόγω αναπροσαρμογής της αξίας της βιομάζας ιχθυοπληθυσμού, έναντι αρχικού τιμήματος 25,5 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της πώλησης, γίνεται ακόμη ένα βήμα προς την ουσιαστική ενοποίηση των εταιρειών «Νηρεύς», «Σελόντα» και «Ανδρομέδα».

Τιτλοποίηση δανείων από την Παγκρήτια Τράπεζα

Την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ετοιμάζει η Παγκρήτια Τράπεζα, κόντρα στο αρνητικό κλίμα των αγορών, που δεν ευνοεί τις τιτλοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο που θα τιτλοποιηθεί φέρει την επωνυμία Castor και περιλαμβάνει δάνεια με εξασφαλίσεις ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές προκειμένου να ανοίξει τη διαδικασία προς τους επενδυτές, από την έκβαση της οποίας θα φανεί και κατά πόσον υπάρχει τελικώς ενδιαφέρον όταν όλες οι άλλες τράπεζες έχουν «παγώσει» σχετικές πρωτοβουλίες.

Αργεί η ανάκαμψη για τις αεροπορικές

Θα χρειαστεί χρόνος ωσότου οι αεροπορικές εταιρείες επιστρέψουν στην κανονικότητα, μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) σε επιβάτες που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα, το 60% αυτών εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στο αεροπλάνο σε έναν με δύο μήνες αφότου τεθεί υπό έλεγχο η κρίση. Ωστόσο, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι δεν θα ταξιδέψουν με αεροσκάφος για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Σε αυτό που συγκλίνουν οι ειδικοί είναι ότι η ανάκαμψη θα αργήσει, γεγονός που καθιστά μονόδρομο την κρατική διάσωση των αερομεταφορών, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας 25 εκατ. θέσεων εργασίας που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον κλάδο.

Ερευνα για ανατιμήσεις στα εσπεριδοειδή

Η κρίση του κορωνοϊού δημιουργεί ευκαιρίες… και για ανατιμήσεις στα εσπεριδοειδή. Σχετικές ενδείξεις φαίνεται ότι έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία χθες προχώρησε σε επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις, αλλά και ενώσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εσπεριδοειδών με στόχο να βρει και τις σχετικές αποδείξεις. Οι έλεγχοι έγιναν σε διάφορες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα έπειτα από  δημοσιεύματα περί αυξήσεων στις τιμές συγκεκριμένων εσπεριδοειδών και περιορισμού της διάθεσής τους στην εγχώρια αγορά. Αυτό, βεβαίως, που καλείται να διερευνήσει η ανεξάρτητη αρχή είναι εάν οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα εναρμονισμένης πρακτικής τιμών μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς και εάν σκόπιμα περιορίζεται η διάθεσή τους στην αγορά για να δημιουργείται τεχνητή έλλειψη. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ε.Α. προέβη σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε δέκα επιχειρήσεις τροφίμων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ από τις 20 Μαρτίου έχει συστήσει ομάδα κρούσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή