Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/04/20)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «λογαριασμό» κόλλησε το νέο καθεστώς προστασίας α΄ κατοικίας

Αργά σήμερα το βράδυ αναμένεται οι οίκοι S&P και DBRS να δημοσιεύσουν τις προγραμματισμένες αξιολογήσεις τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με την αγορά να αποτιμά ευρέως το «καλό» σενάριο, αυτό της υποβάθμισης μόνο των προοπτικών της χώρας από «θετικές» σε «σταθερές» ή σε «αρνητικές» στη χειρότερη περίπτωση. Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι πολύ πρόωρο οι οίκοι να προχωρήσουν σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα τη βαθμολογούν οι S&P και DBRS), δύο μήνες από το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ επισημαίνουν πως η Ελλάδα έχει και πλεονεκτήματα αυτή τη στιγμή. Μπορεί η ύφεση να εκτιμάται ότι θα είναι βαθιά και το ελληνικό χρέος αναπόφευκτα θα αυξηθεί, κάτι που είναι σαφώς πιστωτικά αρνητικό, ωστόσο η χώρα έχει σημαντικά «στηρίγματα», όπως για παράδειγμα η απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο έκτακτο QE και να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Ολοι ψάχνουν αντισηπτικά και οινόπνευμα

Dettol, αντισηπτικό, αντισηπτικά μαντιλάκια, αντισηπτικό τζελ, οινόπνευμα. Δεν πρόκειται μόνο για τα «αντικείμενα του πόθου» για τους πελάτες των σούπερ μάρκετ στην εποχή του κορωνοϊού, αλλά και για τα αγαπημένα προϊόντα με βάση τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Convert Group, οι αναζητήσεις για τις παραπάνω λέξεις στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ (προφανώς αναζήτηση των προϊόντων στα ηλεκτρονικά ράφια) αυξήθηκε κατά 700% τον Μάρτιο του 2020 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Στην παραγωγή μασκών και η «Πλαστικά Θράκης»

Στην ενίσχυση της προσφοράς μασκών στη χώρα μας συμβάλλει η «Πλαστικά Θράκης», η οποία επένδυσε 200.000 ευρώ για την απόκτηση του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή χειρουργικών μασκών προστασίας του αναπνευστικού Τύπου Ι, Tύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙR. Πρόκειται για μια νέα γραμμή παραγωγής, που έχει ήδη εγκατασταθεί στη μονάδα του ομίλου στην Ξάνθη, εμφανίζοντας παραγωγική δυναμικότητα 100.000 μασκών ανά ημέρα. Η «Πλαστικά Θράκης» ανακοίνωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια αγορά.

Πτώση εσόδων 40 εκατ. για τη ΔΕΗ

Μείωση εσόδων κατά 40 εκατ. ευρώ θα έχει η ΔΕΗ από τα μέτρα που έλαβε για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας (π.χ. εκπτώσεις). Η εκτίμηση αποτυπώνεται στην έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα του 2019. Στην έκθεση, η εξέλιξη της πανδημίας και των μέτρων για την καταπολέμησή της καταγράφεται ως σημαντική αβεβαιότητα, η οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ομίλου και της μητρικής εταιρείας. Η διοίκηση έχει προβεί σε επανεκτίμηση των μεγεθών για το 2020 και το α΄ εξάμηνο του 2021, κάνοντας παραδοχές για την πορεία της αγοράς, από την οποία δεν φαίνεται να προκύπτουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από τα έως τώρα μέτρα για τη μη διάδοση του COVID-19.

Οι αδύναμοι κρίκοι στην αγορά ρεύματος

Σπάνε σιγά σιγά οι αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας προμηθευτών ρεύματος, και την τροφοδοσία των πελατών τους αναλαμβάνει για ένα τρίμηνο η ΔΕΗ ως «τελευταίο καταφύγιο». Μετά την Green που διέκοψε τη δραστηριότητά της στα νησιά Κρήτη, Ρόδο, Κω – Κάλυμνο, Λέσβο και Σάμο από την 1η Ιανουαρίου, ακόμη μία εταιρεία ακολούθησε τον ίδιο δρόμο καθώς το τοπίο στην αγορά ηλεκτρισμού έχει αλλάξει δραματικά για τις μικρές εταιρείες. Πρόκειται για την εταιρεία Economic Growth A.E., η οποία είχε λάβει άδεια προμηθευτή από τη ΡΑΕ τον Ιούνιο του 2016 για ισχύ 100 MW. H ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες ότι ως προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου αναλαμβάνει την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Ιουλίου σε ακίνητα της εταιρείας σε Κρήτη, Ρόδο, Θήρα και Πάτμο. Μέχρι τότε οι πελάτες της Economic Growth A.E. θα πρέπει να επιλέξουν νέο προμηθευτή και να υπογράψουν σύμβαση προμήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή