Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/04/20)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΔΕΠΑ προικίζει τις θυγατρικές της

Προίκα στις θυγατρικές της άρχισε να μοιράζει η ΔΕΠΑ αξιοποιώντας και την αύξηση των ταμειακών της διαθεσίμων κατά περίπου 110 εκατ. από τα συνολικά έσοδα των 230 εκατ. ευρώ που έφερε η δικαστική απόφαση με την οποία η ελληνική εταιρεία δικαιώθηκε στη διένεξη με την τουρκική Botas. Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της, ΔΕΔΑ κατά 9.000.040 ευρώ, με έκδοση 257.144 κοινών ονομαστικών μετοχών. Το πoσό αυτό αποτελεί μέρος της προβλεπόμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 75 εκατ. ευρώ, η οποία απαιτείται για την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος. Η  ΔΕΠΑ αναμένεται να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στην εταιρεία που θα περιέλθουν τα έργα διεθνούς ενδιαφέροντος (ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων) και η οποία αναμένεται να περιέλθει στην ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων).

Από την αρχή οι διαδικασίες για τα ηλεκτρονικά διόδια

Υπέρ της ματαίωσης του διαγωνισμού για τα ηλεκτρονικά διόδια γνωμοδότησε το Γ΄ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έπειτα από ερώτημα του υπουργείου Υποδομών. Οπως κατέληξε, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ ορθώς πάγωσε τον διαγωνισμό κρίνοντας ότι οι προσφορές και των δύο κοινοπραξιών δεν κάλυπταν το σύνολο των απαιτήσεων του διαγωνισμού και επομένως ο διαγωνισμός θα έπρεπε να κηρυχθεί άγονος. Το υπουργείο Υποδομών έχει εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού και μέχρι τότε οι οδηγοί θα πρέπει να αρκεστούν στους ηλεκτρονικούς πομποδέκτες.

Πρόταση για άνοιγμα καταστημάτων στις 10 π.μ.

Να ανοίγουν μία ώρα αργότερα τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα, τουλάχιστον έως το τέλος Μαΐου, προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Συγκεκριμένα προτείνει να ανοίγουν τα καταστήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας στις 10 π.μ. αντί για τις 9 π.μ. προκειμένου να μη δημιουργείται συμφόρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των καταστημάτων, αλλά και να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των εμπορικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν στις 4 Μαΐου.

Μετάθεση διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες

Για τις 30 Ιουνίου 2020 μετατέθηκε η διενέργεια του διαγωνισμού για το έργο έκδοσης των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων. Ο διαγωνισμός θα διενεργούνταν σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η EΛ.ΑΣ. έδωσαν νέα παράταση δύο μηνών – παράταση που χαρακτηρίζεται εύλογη, δεδομένου ότι τόσο η Ελλάδα όσο και μια σειρά άλλων χωρών απ’ όπου προέρχονται αρκετοί ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση απαγόρευσης της κίνησης και της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων (lockdown). Η πρώτη παράταση στη διενέργεια του διαγωνισμού δόθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, καθώς στην προκήρυξή του προβλεπόταν η υποβολή των προσφορών να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου 2020.

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή ύφεση

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των αξιολογήσεων από τους τέσσερις μεγάλους οίκους για την επίπτωση της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, με τις προβλέψεις τους να τοποθετούν την ύφεση φέτος σε μονοψήφια ποσοστά. Με όλους πλέον –Moody’s, Fitch, S&P και DBRS– να τοποθετούν τις προοπτικές της Ελλάδας σε σταθερές, τα πράγματα δείχνουν πως προς το παρόν η αξιολόγηση της χώρας δεν κινδυνεύει, ενώ, όπως σημείωσαν, εάν το σοκ της πανδημίας αποδειχθεί παροδικό, δεν αποκλείεται μια αναβάθμιση, ύστερα από πολλούς μήνες ωστόσο (και σίγουρα όχι φέτος). Οι Moody’s και DBRS έχουν τις ηπιότερες προβλέψεις και εκτιμούν ότι η ύφεση φέτος θα κινηθεί στο 5%, η Fitch την τοποθετεί στο 7,8% ενώ η S&P κοντά στο 9%. Θυμίζουμε πως η ΤτΕ προβλέπει ύφεση 4% (στο 8% στο δυσμενές σενάριο), ο κ. Σταϊκούρας στο 5% με 10%, το ΔΝΤ 10%, ενώ αναλυτές την τοποθετούν από το 6% (HSBC) έως και το 21,3% (δυσμενές σενάριο Morgan Stanley).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή