Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/04/20)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαλλαγή από τέλη για μεγάλα έργα ΑΠΕ

Βελτιώσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση αλλά και μικρές ασάφειες που χρήζουν διευκρινίσεων βλέπει η αγορά των ΑΠΕ στις σχετικές ρυθμίσεις του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή. Κάποιοι όμως έχουν εντοπίσει και «χαριστικές ρυθμίσεις». Ως τέτοια αναφέρουν τη ρύθμιση που απαλλάσσει την κατηγορία των Ειδικών Εργων από το τέλος έκδοσης άδειας βεβαίωσης. Οπως είναι ήδη γνωστό, το νομοσχέδιο εισάγει δύο κατηγορίες ΑΠΕ. Αυτή των Ειδικών Εργων στην οποία συγκαταλέγονται σταθμοί ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας και όλοι οι υπόλοιποι. Με το σκεπτικό ότι τα Ειδικά Εργα ακολουθούν μια πιο βαριά διαδικασία αξιολόγησης (υποχρέωση υποβολής ενεργειακής μελέτης, πιστοποίηση απαιτούμενων οικονομικών δικαιολογητικών κ.λπ.) το νομοσχέδιο τα απαλλάσσει από την υποχρέωση τέλους έκδοσης. «Ολα αυτά τα πιστοποιητικά ήταν υποχρεωτικά και στο προηγούμενο καθεστώς, που όμως δημιούργησε τη γνωστή πληθώρα αδειών για έργα που δεν προχώρησαν ποτέ», αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς των ΑΠΕ.

Στα 665 εκατ. οι επενδύσεις σε ακίνητα εντός του 2019

Επενδύσεις σε ακίνητα συνολικής αξίας 665 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν το 2019 οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αποτελώντας έναν από τους πλέον δυναμικούς τομείς της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, στο τέλος του 2019 η συνολική αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των ΑΕΕΑΠ ανερχόταν σε 2,925 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση  22,73%. Ασφαλώς το 2020 δεν πρόκειται να έχει την ίδια συνέχεια, λόγω της πανδημίας, η οποία προβλέπεται να επηρεάσει αρνητικά τόσο την επενδυτική δραστηριότητα του β΄ τριμήνου όσο κι εκείνη του γ΄ τριμήνου.

Μέσω Διαδικτύου η γενική συνέλευση της «Τιτάν»

Με ηλεκτρονικό τρόπο και συγκεκριμένα μέσω Διαδικτύου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου «Τιτάν», η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 14 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ενημέρωσε χθες η διοίκηση της εταιρείας, οι μέτοχοι, οι οποίοι θα έχουν ολοκληρώσει εγκαίρως τις διατυπώσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εργασίες της γενικής συνέλευσης μέσω απευθείας μετάδοσης από το Διαδίκτυο. Εξ αποστάσεως γενικές συνελεύσεις έχουν πραγματοποιήσει και άλλες εισηγμένες εταιρείες το τελευταίο διάστημα.

Η Folli Follie ψάχνει και πάλι πρόεδρο

Πρόεδρο ψάχνει και πάλι η Folli Follie, αφού πέντε μέρες πριν την επέτειο των δύο ετών από το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Γιώργος Ιωαννίδης που διορίστηκε πριν από λίγους μήνες αποφάσισε να παραιτηθεί επικαλούμενος, τι άλλο, προσωπικούς λόγους. Ολοι ξέρουν πάντως πως η εταιρεία είναι δύσκολο να αντέξει τους τουλάχιστον δύο μήνες που εκτιμάται πως χρειάζεται για να μπει στο άρθρο 106.  Και επειδή αυτό το Δ.Σ. το έχει διορίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (και έχουν παραιτηθεί και άλλα μέλη που τοποθέτησε), η θέση της γίνεται ολοένα και δυσκολότερη ειδικά εν μέσω γκρίνιας από τους παραιτηθέντες πως δεν τους έδωσε τη νομική κάλυψη που αξίωναν.

Πρωτομαγιά χωρίς συλλαλητήριο

Στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας για την ερχόμενη Παρασκευή 1η Μαΐου προχωράει η ΓΣΕΕ, προκειμένου όπως αναφέρεται «η εργατική τάξη να αποτίνει φόρο τιμής στην ιστορία, στους αγώνες και στους νεκρούς της». Βέβαια, για πρώτη φορά η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα δεν καλεί τους πολίτες σε συλλαλητήριο, εξαιτίας των μέτρων αποστασιοποίησης που ισχύουν λόγω κορωνοϊού. Καλεί τις οργανώσεις-μέλη της να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών κ.λπ.), τηρώντας με «θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας». Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας πως οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή για τις 9 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή