Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/04/20)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στρατηγική του ομίλου ΕΛΠΕ

Δεν αλλάζει τη στρατηγική των ΕΛΠΕ η κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, Ανδρέα Σιάμισιη. Μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «Keeping the Lights On: Energy as an economic pillar during and post COVID-19», ο κ. Σιάμισιης περιέγραψε το σχέδιο δράσης στις συνθήκες κορωνοϊού του ομίλου, το οποίο, όπως είπε, στηρίχτηκε σε δύο άξονες. Ο ένας αφορούσε την ασφάλεια των 8.000-9.000 εργαζομένων στον όμιλο και ο άλλος την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας 24 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα. Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η κρίση του κορωνοϊού αλλάζει τις στοχεύσεις του ομίλου, ο κ. Σιάμισιης τόνισε πως παραμένει ακέραια η στρατηγική και στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η ενεργειακή μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και ο μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ στη βάση ενός ενεργειακού περιβάλλοντος, όπου η πράσινη ενέργεια θα έχει τον πρώτο λόγο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή με διαφορετικό υπολογισμό

Με πιο δίκαιο τρόπο υποσχέθηκε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης ότι θα διανεμηθεί η δεύτερη δόση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», αφού τα διαθέσιμα στοιχεία θα είναι περισσότερα. Συγκεκριμένα, σημείωσε μιλώντας χθες στα Παραπολιτικά 90.1 FM ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο τζίρος του Απριλίου και του Μαΐου. «Το πλεονέκτημα της δεύτερης δόσης θα είναι ότι θα είναι πια τελείως καθαρό ποιο είναι το πλήγμα στην επιχείρηση. Ετσι, θα μπορούμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι για το τι δικαιούται η κάθε επιχείρηση…», είπε.

Προετοιμασίες για τα πρώτα έργα στο Ελληνικό

Κινητικότητα καταγράφεται στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει της έναρξης του έργου και σε πρώτη φάση της υλοποίησης κατεδαφίσεων ορισμένων κτιρίων, μηχανικοί επισκέπτονται το οικόπεδο προκειμένου να πραγματοποιήσουν σειρά αναγκαίων εργασιών. Πρόκειται για προετοιμασίες, που παρότι παραμένουν αθέατες για πολλούς, «στρώνουν» το έδαφος για να μπουν μπουλντόζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πρώτοι εκσκαφείς θα μπορούσαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο Ελληνικό το καλοκαίρι, σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της άδειας καζίνο.

Ανω του 200% του ΑΕΠ το χρέος

Στο 10% ή και υψηλότερα τοποθετεί τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος η UBS. Παράλληλα, επισημαίνει πως ο δείκτης του ελληνικού χρέους θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ το 2020, κάτι που είναι σαφώς πιστωτικά αρνητικό και υψώνει ένα τείχος στις προσπάθειες ανάκαμψης που έχει σημειώσει η χώρα. Ωστόσο, η απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο νέο QE και να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με το ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιοπρεπές ταμειακό απόθεμα, θα στηρίξει τις τρέχουσες αξιολογήσεις της χώρας από τους οίκους, καθώς και τις «σταθερές» προοπτικές που δίνουν.

Δωρεά 2 εκατ. από το Olympia group

Στη δωρεά ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού αξίας 2 εκατ. ευρώ προχωρεί ο όμιλος Olympia που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό. H δωρεά θα πραγματοποιηθεί μέσα από τις εταιρείες-μέλη του, Public-MediaMarkt και Sunlight, σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Συγκεκριμένα, η Public-MediaMarkt θα παραδώσει 3.230 συσκευές τεχνολογίας (laptops, tablets κ.ά.) και οικιακές συσκευές σε δημόσια σχολεία και σε νοσοκομειακές δομές της χώρας. Ομοίως, η Sunlight θα παραδώσει ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, όπως επίσης και 770 laptops στα 364 δημόσια σχολεία. Επιπροσθέτως, ο όμιλος Olympia έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για τη διάθεση του ποσού των 500.000 ευρώ με σκοπό την αγορά τεστ ανίχνευσης της COVID-19 – όποτε αυτά εγκριθούν από τις αρμόδιες επιτροπές. Η υλοποίηση της δωρεάς προς τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας θα υποστηριχθεί από την Deloitte και από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, ενώ η διαδικασία της δωρεάς προς τους κοινωφελείς φορείς παιδικής πρόνοιας υποστηρίζεται από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Δεσμός».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή