Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/05/20)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία την επόμενη ημέρα

Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτ.) με βασικό θέμα την επόμενη μέρα της οικονομίας πραγματοποιείται σήμερα, με τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Τσακίρη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και τους CEO των τραπεζών Alpha Βασίλη Ψάλτη, Attica Θεόδωρο Πανταλάκη, Εθνική Παύλο Μυλωνά, Eurobank Φωκίωνα Καραβία και Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου. Στην τηλεδιάσκεψη θα αποτιμηθούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την αναχαίτιση της αύξησης της ανεργίας, ενώ κρίσιμο θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό της χρηματοδότησης της οικονομίας στη μετά COVID-19 εποχή. Ζητούμενο αποτελεί ο προσδιορισμός των τομέων της οικονομίας που θα αναδειχθούν πυλώνες της ανάπτυξης για την επόμενη μέρα και ο αναπροσανατολισμός των χρηματοδοτήσεων σε τομείς που θα ανακατανείμουν το βάρος της ανάπτυξης πέραν του κλάδου των υπηρεσιών.

Αλλάζει το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις

Στη σύσταση κυβερνητικής επιτροπής δημοσίων συμβάσεων με βασικό αντικείμενο την εκ νέου αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις προχώρησε η κυβέρνηση. Η επιτροπή αποτελείται από τον υπουργό Ανάπτυξης, τον υπουργό Υποδομών, τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος του νέου πλαισίου είναι η μείωση των χρόνων διενέργειας των διαγωνισμών μέσω και της μεγαλύτερης αξιοποίησης των ψηφιακών μέσων.

Αυξημένη η παραγωγή στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας

Η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής θα βρεθεί στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Eldorado Gold κατά τη φετινή χρονιά, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της καναδικής εταιρείας, Τζορτζ Μπερνς, σε επιστολή του προς τους μετόχους. To πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η παραγωγή χρυσού από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, αν και συνοδεύτηκε με υψηλό κόστος, υπήρξε η μεγαλύτερη των τελευταίων 18 μηνών, έχοντας διαμορφωθεί στις 15.182 ουγκιές. Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην επανεκκίνηση του έτερου έργου της εταιρείας, στις Σκουριές.

Αυτοψία στην αγορά με προστατευτική μάσκα

Εφαρμόζοντας τη σύσταση για τη χρήση μάσκας από τους πελάτες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης επισκέφθηκαν χθες καταστήματα στην περιοχή του Συντάγματος, πέριξ της οδού Νίκης, όπου βρίσκεται και το υπουργείο, για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα μέτρα. Συνομίλησαν με ιδιοκτήτες, εργαζομένους και πελάτες των επιχειρήσεων που άνοιξαν χθες και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εφαρμογή των μέτρων. Ενα από τα καταστήματα που επισκέφθηκαν χθες ήταν το ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται επί της οδού Νίκης, ακριβώς απέναντι από το υπουργείο. Δεν γνωρίζουμε, πάντως, εάν έβγαλαν τις μάσκες για να φάνε κάποιο γλυκό.

Το 2021 η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου

Μπορεί οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου να προχωρούν σε σημαντικές περικοπές, ωστόσο η μείωση της προσφοράς δεν είναι αρκετή για να στηρίξει τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου στο τρέχον περιβάλλον, προειδοποιεί η Moody’s. Αν και αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα βελτιωθεί σταδιακά στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 παράλληλα με τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, η αύξηση αυτή της ζήτησης σε συνδυασμό με τους περιορισμούς αποθήκευσης υποδηλώνουν ότι η χρήση αποθεμάτων θα είναι πολύ αργή.

Ως αποτέλεσμα, ο οίκος αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς θα παραμείνουν χαμηλές, με μέσο όρο τα 35 δολ. το βαρέλι για το Brent και τα 30 δολ. για το αμερικανικό αργό (WTI) στο σύνολο του 2020. Το 2021 η Moody’s εκτιμά ότι οι τιμές του Brent και του WTI θα αυξηθούν κατά μέσον όρο στα 45 δολ. και στα 40 δολ. το βαρέλι, αντιστοίχως, λόγω της σταδιακής βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή