Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/05/20)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμένεται συμφωνία για την πιστωτική γραμμή

Η εαρινή οικονομική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά την «ακραία αβεβαιότητα» που συνδέεται με τις οικονομικές της προβλέψεις, θα παίξει σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για την πανευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση, δήλωσε χθες αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οπως ανέφερε, η εικόνα της ύφεσης και της ανάκαμψης που θα τη διαδεχθεί, είναι «ενός τεντωμένου V», με σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα. Το ζήτημα του ταμείου ανάκαμψης δεν είναι στην ατζέντα του αυριανού Eurogroup, αλλά, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, δεν αποκλείεται ορισμένοι υπουργοί να τοποθετηθούν επ’ αυτού στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σφοδρή ύφεση που προβλέπει η Επιτροπή για την Ε.Ε. συνολικά, αλλά ειδικά για τον Νότο. Κατά τα άλλα, αναμένεται στην τηλεδιάσκεψη να εγκριθούν οι τελικές λεπτομέρειες σχετικά με την πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την πανδημία. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, εκκρεμή ζητήματα όπως η διάρκεια των δανείων και οι δαπάνες που καλύπτονται, δεν θα αποτρέψουν τη συμφωνία.

Ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό ζητεί η ΕΣΕΕ

Τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού φέρνει ξανά στο προσκήνιο η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Με επιστολή της προς τον υπ. Οικονομικών, η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι οι πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά  καθιστούν επιτακτική την υλοποίηση του εν λόγω αιτήματος. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ προτείνει ο λογαριασμός να μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, καταβολές οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ κ.ά.). Προτείνει δε το ύψος του ακατάσχετου ποσού να είναι κυμαινόμενο βάσει του τζίρου.

Ρεκόρ κλήσεων σε εταιρείες ταχυμεταφορών

Περίπου ένα 20% όσων έχουν παραγγελίες σε εκκρεμότητα καλεί στα τηλεφωνικά κέντρα των εταιρειών ταχυμεταφορών, όπως αναφέρουν στελέχη της ACS. Ως αποτέλεσμα, ιδίως τις ημέρες της καραντίνας, ο αριθμός των κλήσεων πενταπλασιάστηκε, οδηγώντας στον κορεσμό των τηλεφωνικών κέντρων των εταιρειών courier και στην εκτόξευση του χρόνου αναμονής. Το χειρότερο είναι ότι αγνοείται πότε η κατάσταση θα βελτιωθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η ACS υπολογίζει ότι εν μέσω lockdown οι αποστολές αυξήθηκαν, ανά ημέρα, κατά 150.000.

Επιμένει η Duet για τη Forthnet

Eπιστολή προς τις πιστώτριες τράπεζες της Forthnet, με την οποία διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία εξαγοράς, απέστειλε χθες η Duet Private Equity. Σε αυτή αναφέρεται με μακροσκελή επιχειρηματολογία πως η δική της πρόταση είναι καλύτερη τόσο σε αξία όσο και σε χρόνο εκτέλεσης και καταγγέλλεται η σύμβουλος των πιστωτών Nomura ότι έσφαλε στην αξιολόγησή της. Η Duet δεσμεύεται πως μπορεί να εκτελέσει τη συναλλαγή έναντι τιμήματος 41 εκατ. ευρώ έως την 1η Ιουνίου, ενώ αφήνει στις πιστώτριες τράπεζες το 36% των μετοχών που κατέχουν, σε αντίθεση με τη φημολογούμενη πρόταση της United Group που προβλέπει κατά τι υψηλότερο τίμημα τόσο για τις ομολογίες όσο και για τις μετοχές της Forthnet.

Επενδυτικό ενδιαφέρον από ΗΠΑ

Την Ελλάδα επιθυμούν να επισκεφθούν, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων αμερικανικών εταιρειών που είτε δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας είτε όχι, με στόχο να διερευνήσουν το έδαφος για επενδύσεις. Η επιθυμία αυτή εκφράστηκε κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον αρμόδιο για θέματα έρευνας και τεχνολογίας υφυπουργό Χρίστο Δήμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ραντεβού κλείστηκε με τη μεσολάβηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ (φωτ.). Επικεφαλής της ομάδας των στελεχών ήταν ο κ. Ερικ Στιούαρτ, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Αμερικής – Κεντρικής Ευρώπης. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα στελέχη που έλαβαν μέρος στην τηλεδιάσκεψη, προέρχονται από τις εταιρείες Oshkosh Defense, American Science & Engineering, Amgen, Bell-Textron, Boeing, ExxonMobil, General Electric, Jacobs, L3Harris, Lockheed Martin, Medtronic, MetLife, Merck, Motorola Solutions, Phillip Morris International, S2 Global και Raytheon.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή