Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/05/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χαμόγελα, οι ευχές και η στοχοποίηση

Με μεγάλα χαμόγελα υποδέχθηκε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον Γιάννη Στουρνάρα  στη συζήτηση του «Κύκλου Ιδεών» για την πρόσφατη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Πριν από λίγες ώρες είχε ανακοινωθεί η πρόταση της κυβέρνησης για ανανέωση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη και ο κ. Βενιζέλος τού ευχήθηκε να είναι «σιδερένιος στη δεύτερη θητεία του, όπως ήταν και στην πρώτη». Θύμισε επίσης τις επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Στουρνάρας από την προηγούμενη κυβέρνηση, μιλώντας μάλιστα για «σκευωρία» εις βάρος του. Εχουν περάσει χρόνια από τότε που οι δύο συνυπήρχαν στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά αυτό που αποτελεί πλέον κοινό στοιχείο τους είναι η στοχοποίησή τους, περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλον, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας της συζήτησης, οι δύο συμφώνησαν ότι χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να προχωρήσει η οικονομική, μαζί με τη νομισματική ένωση και να εξουδετερωθεί η «βόμβα» του γερμανικού δικαστηρίου.

Χαμηλότερες προσφορές για την αγορά ακινήτων

Αναπροσαρμόζει την επενδυτική στρατηγική της η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλικιά, λόγω κορωνοϊού. Η εταιρεία σχεδίαζε την περαιτέρω αύξηση της αξίας του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου ακινήτων κατά 40 εκατ. ευρώ το 2020, ποντάροντας τόσο στην απόκτηση νέων κτιρίων όσο και στην ανοδική πορεία της αγοράς. Πλέον, η διοίκηση προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε νέα επένδυση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή». Παράλληλα, έχει μειώσει το προσφερόμενο τίμημα σε όλα τα ακίνητα που διαπραγματευόταν να αγοράσει πριν επιβληθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Στην «Ακτωρ» η μαρίνα Αλίμου, στην ΕΤΑΔ το προσωπικό της

Αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται να μεταβιβαστεί η μαρίνα  Αλίμου στην εταιρεία «Ακτωρ Παραχωρήσεις». Τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρονται χωρίς το προσωπικό, που παραμένει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ο νέος παραχωρησιούχος θα κρατήσει λέγεται 5-6 εργαζομένους και οι υπόλοιποι, άνω των 40, θα παραμείνουν στην EΤΑΔ. Πρόκειται για εργαζομένους στη συντριπτική τους πλειονότητα με ειδικότητα λεμβούχου, καβοδέτη και καθαριστή/καθαρίστριας. Ετσι η παραχώρηση παίρνει το περιουσιακό στοιχείο από την ΕΤΑΔ και της αφήνει τη μισθοδοσία.

Χρεοκοπίες κρατών προβλέπει ο οίκος Fitch

Περαιτέρω χρεοκοπίες κρατών είναι πιθανές το 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου επιδεινώνουν τις υποκείμενες πιστωτικές αδυναμίες, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Τρεις χώρες, η Αργεντινή, ο Ισημερινός και ο Λίβανος, έχουν ήδη κηρύξει χρεοκοπία φέτος λόγω αδυναμίας πληρωμής του δημόσιου χρέους – ίσος αριθμός χωρών με το ιστορικό ρεκόρ που σημειώθηκε το 2017. Τα κράτη που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στο σοκ του κορωνοϊού είναι εκείνα που έχουν αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη και αυτά που εξαρτώνται από τις εξαγωγές εμπορευμάτων ή τον τουρισμό, ή έχουν μεγάλες απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης, χρέος σε ξένο νόμισμα και χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα.

Ανησυχία BlackRock για κρατικά ομόλογα

H BlackRock προχωρεί στην επανεξέταση της θετικής (overweight) στάσης που τηρεί για τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η οποία κατά την άποψή της θέτει σημαντικές προκλήσεις στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ και απειλεί με κατακερματισμό τη Ζώνη του Ευρώ μακροπρόθεσμα. Είναι κατανοητό πως μια πιθανή αλλαγή σε αρνητική της στάσης του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων στον κόσμο αναμένεται χωρίς αμφιβολία να προκαλέσει σημαντικές αναταραχές στην αγορά. Οπως τονίζει, το βέτο της Γερμανίας στα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα χτυπήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις κρίσεις και θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους τα επόμενα χρόνια, ειδικά στην περιφέρεια. Σύμφωνα με την BlackRock πάντως, η αύξηση του μεγέθους των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο και να στηρίξει τις αγορές της περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή