Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/05/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακατανομή πόρων 4,5 δισ. στο ΕΣΠΑ

Κοινοτικοί πόροι άνω των 4,5 δισ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ ανακατανέμονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, αναδεικνύοντας το ΕΣΠΑ ως «μάννα εξ ουρανού» για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης (φωτ.) με τον γενικό διευθυντή Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ε.Ε. Μαρκ Λεμέτρ, στην οποία συζητήθηκε επίσης η πορεία σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, που καλύπτει την περίοδο 2021-2027. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το πρώτο κείμενο θα αποσταλεί το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της επίσημης διαβούλευσης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, με τις νέες προτεραιότητες, όπως αυτές διαμορφώνονται, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αντανακλά και τον αναγκαίο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για μια νέα γενιά μεγάλων projects στις υποδομές.

Προειδοποιήσεις από Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού μπορεί να αίρονται, αλλά οι έλεγχοι δεν σταματούν στην αγορά. Χθες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έχει συστήσει ειδική ομάδα κρούσης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ε.Α., θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, θα εξακολουθήσει να εξετάζει κατά άμεση προτεραιότητα, παράνομες συμπράξεις και μονομερείς καταχρηστικές πρακτικές που θα υποπέσουν στην αντίληψή της, μέσω καταγγελίας, αίτησης επιείκειας από μέλος καρτέλ, ή άλλων πηγών πληροφόρησης και θα επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν παρόμοιες αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές».

Πρώτο δείγμα θετικό στα αποτελέσματα τριμήνου

Τα μηνύματα από τα αποτελέσματα χρήσης και τριμήνου των εταιρειών που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε μπορούν να θεωρηθούν ενθαρρυντικά, σύμφωνα με την Beta Securities, καθώς οι διοικήσεις των εισηγμένων έδειξαν αντανακλαστικά στη διαχείριση των πρώτων δύσκολων εβδομάδων της πανδημίας. Συνοπτικά, οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Κρι Κρι άφησαν καλές εντυπώσεις στην πρώτη ανάγνωση, οι οποίες συνεχίστηκαν και στις τηλεδιασκέψεις. Καλύτερα των αναμενομένων ήταν τα οργανικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, ενώ η «Τιτάν» δείχνει να περιορίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Τοποθέτηση ομπρελών με επίβλεψη αρχαιολόγου

Ανοίγει αυτό το Σαββατοκύριακο και η παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, πλην όμως με ιδιαίτερα χαμηλή δυναμικότητα, καθώς, όπως και άλλοι διαχειριστές οργανωμένων παραλιών, αιφνιδιάστηκαν από το άνοιγμά τους νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι περιορισμένες υπηρεσίες που θα είναι διαθέσιμες θα συνοδευτούν, σύμφωνα με πηγές της διαχείρισης, και από χαμηλότερες τιμές. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η τοποθέτηση περισσότερων ομπρελών και καθισμάτων, πάντοτε εντός των πλαισίων που επιτρέπουν οι υγειονομικές αρχές, δεν κατέστη δυνατή εξαιτίας της υποχρέωσης παρουσίας εκπροσώπου της αρχαιολογικής υπηρεσίας κατά τη διαδικασία τοποθετήσεις των πυλώνων για τις ομπρέλες…

Υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ευρωζώνη

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπες με την εκτόξευση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών στο 18% του ΑΕΠ φέτος (από 12% το 2019), με τα πρωτογενή ελλείμματα να διαμορφώνονται στο 6% του ΑΕΠ σε μέσο όρο και τις πληρωμές τόκων στο 1,8%, όπως εκτιμά ο οίκος Scope Ratings. Αυτό το επίπεδο είναι παρόμοιο με εκείνο του 2009, στην κορυφή της  παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά αυτή τη φορά η σύνθεση είναι διαφορετική, με τους τόκους και τον όγκο του χρέους που ωριμάζει να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι πριν από μία δεκαετία περίπου. Τα χαμηλά επιτόκια και τα ευνοϊκά προφίλ χρέους έχουν επιτρέψει μεγαλύτερα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης το 2020 από ό,τι το 2009, τονίζει η Scope. Οι κυβερνήσεις εκδίδουν χρέος για την αντιμετώπιση της κρίσης με αντικυκλική πολιτική και όχι για την εξυπηρέτηση του δανεισμού. Αυτό μπορεί να υποστηρίξει μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη και έτσι να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, όπως εκτιμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή