Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/05/20)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια επανεκκίνησης αερομεταφορών και τουρισμού

Εβδομάδα εξελίξεων θα είναι η ερχόμενη για τις αερομεταφορές και την Aegean, με την ελληνική αεροπορική εταιρεία να δείχνει έτοιμη να γυρίσει σελίδα ανακοινώνοντας την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό και να διεκδικήσει μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά, απέναντι βέβαια στους ξένους ανταγωνιστές της, που έχουν ήδη λάβει ισχυρή κρατική υποστήριξη. Το κυβερνητικό πλάνο στήριξης του τουρισμού αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας, ενώ η τηλεδιάσκεψη της Aegean τη Δευτέρα το απόγευμα με τους αναλυτές αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλοί διακατέχονται από συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάδειξη της χώρας στον πιο θελκτικό COVID-free τουριστικό προορισμό (που θα εξοβελίσει τους χειρότερους φόβους για βαθιά ύφεση), αλλά τα ειδικά μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού και άλλων κλάδων και επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να ηγηθούν της προσπάθειας για ανάκαμψη, καθυστερούν. Και αυτό γιατί τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα, ενώ οι πιέσεις είναι ισχυρές και από κάποιους που είτε δεν τα έχουν ανάγκη είτε αποδεδειγμένα –λόγω πρότερου επιχειρηματικού βίου– δεν τα αξίζουν. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πάρει σύντομα δύσκολες αποφάσεις. 

Σε διάστημα περίπου έξι μηνών ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει το νέο κατάστημα της γαλλικής αλυσίδας ιδιοκατασκευών Leroy Merlin στη λεωφόρο Κηφισού 60 στην Αθήνα, καθώς οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2019 από την τεχνική εταιρεία «Ακτωρ».

Απομένουν πλέον ορισμένες εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, ενώ το ερώτημα είναι πότε θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου καταστήματος του ομίλου λιανικής, διότι, ευλόγως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας. Το κτίριο, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Hines, είναι επιφάνειας 12.000 τ.μ. και βρίσκεται στην έκταση όπου σχεδιαζόταν, στο παρελθόν, να υλοποιηθεί το εμπορικό κέντρο Academy Gardens. Συνολικά το έργο έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ.

Ακριβά «διαζύγια» στη ΔΕΗ 

Ασμένως δεκτή από τη ΓΕΝΟΠ έγινε η πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ για τα κίνητρα αποχώρησης των εργαζομένων που έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και εργάζονται στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και στις θυγατρικές Λιγνιτική Μελίτης και Λιγνιτική Μεγαλόπολης. Η πρόταση προβλέπει πως, εκτός της κανονικής αποζημίωσης των 15.000 ευρώ, θα λάβουν επιπλέον 20.000 ευρώ ως κίνητρο αποχώρησης. Η προηγούμενη διοίκηση είχε προτείνει να δοθούν ως κίνητρο 10.000 ευρώ. Είτε έκτοτε η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ βελτιώθηκε σημαντικά, επιτρέποντας τον διπλασιασμό του ποσού, είτε η διοίκηση έκρινε ότι αξίζει να δώσει ακόμη και τα διπλάσια προκειμένου να απαλλαγεί από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Χαλάρωση χρηματιστηριακών κανόνων

Οι ευρωπαϊκές αρχές εργάζονται πάνω στη χαλάρωση των αυστηρών και κοστοβόρων κανόνων της κοινοτικής οδηγίας MiFID II, η οποία ισχύει από το 2018, λόγω της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία. Οι αρχές ελπίζουν ότι η περαιτέρω χαλάρωση τους προσεχείς μήνες θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να επενδύσουν και να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, καθώς θα μειωθεί το κόστος τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg News. Σημειώνεται πως η οδηγία έχει αλλάξει ριζικά το πλαίσιο λειτουργίας για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, από το κομμάτι που αφορά τις προμήθειες των χρηματιστών έως την τήρηση αρχείων για σχεδόν τα… πάντα, ωστόσο μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Deutsche Bank και η BlackRock, έχουν εδώ και πολύ καιρό διαμαρτυρηθεί έντονα για το κόστος, τις επιβαρύνσεις και τη γραφειοκρατία που φέρνουν οι κανόνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου εξετάζεται η μη υποχρέωση καταγραφής των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ πελατών και χρηματοοικονομικών εταιρειών αν το θελήσουν οι πρώτοι και η χαλάρωση των κανόνων για τυποποιημένα κόστη και χρεώσεις, ώστε να αφορούν μόνο ιδιώτες επενδυτές.

Με 50 εκατ. μεταμορφώνεται ο Πύργος του Πειραιά 

Από τις επενδύσεις που θα βρεθούν στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες θα είναι και η ανάπλαση του Πύργου του Πειραιά. Τις προηγούμενες ημέρες εξασφαλίστηκε η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έτσι «άνοιξε ο δρόμος» για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ανάμεσα στον Δήμο Πειραιά και στο σχήμα των επενδυτών, αποτελούμενο από  την Prodea Investments και την κοινοπραξία Dimand Real Estate-EBRD. Βάσει του σχεδίου προβλέπεται δαπάνη άνω των 50 εκατ. ευρώ, η οποία θα μεταμορφώσει το ακίνητο σε ένα από τα πιο σύγχρονα κτίρια γραφείων της χώρας, καθώς στόχος των επενδυτών είναι να συγκεντρώσουν την «αφρόκρεμα» των ναυτιλιακών εταιρειών. Ο δήμος θα παραχωρήσει το κτίριο για τα επόμενα 99 χρόνια, με ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα 1,01 εκατ. με ετήσια αναπροσαρμογή 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή