Ο ΔΗΚΤΗΣ (19/05/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες κινήσεις του Πράσινου Ταμείου

Τις πρώτες δράσεις χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο καθώς και την αρχιτεκτονική του Μεταβατικού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, με επτά άξονες προτεραιοτήτων, ενέκρινε η αρμόδια συντονιστική επιτροπή. Το Μεταβατικό Πρόγραμμα μπορεί να στηριχθεί και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από το Πράσινο Ταμείο. Στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής έγινε εκτενής αναφορά στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για τον πολυετή δημοσιονομικό προγραμματισμό 2021-2027 και στην κατάθεση τεκμηριωμένων θέσεων από ελληνικής πλευράς, με στόχο την αύξηση των κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Οσον αφορά τα έργα φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου της επιτροπής Κ. Μουσουρούλη (φωτ.), ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύθηκε για την κατασκευή μιας προσωρινής εγκατάστασης ενός μετρητικού σταθμού εντός έξι μηνών στην περιοχή της Μεγαλόπολης, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας επίσπευσης του σταθμού Περδίκκα Εορδαίας για την τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία.

Αισιόδοξος για ταχύτερη ανάκαμψη ο Θ. Σκυλακάκης

Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο κ. Θ. Σκυλακάκης για την πορεία της οικονομίας. «Με βάση τα στοιχεία που συλλέγουμε παρατηρούμε μια αναβαλλόμενη κατανάλωση, μια διάθεση των καταναλωτών να καλύψουν το χαμένο έδαφος», υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την εστίαση. Εξέφρασε την ελπίδα ότι και ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Πώς το αιτιολόγησε: «Οι άνθρωποι σε πολεμικές περιόδους, μετά από λίγο προσαρμόζονται και συνεχίζουν τη ζωή τους. Αυτό δεν το έχουν συνυπολογίσει οι διεθνείς οργανισμοί. Η οικονομία θα βρει ταχύτερα μια κανονικότητα».

Επανασύνδεση ηλεκτρικού για ευάλωτα νοικοκυριά

Το δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους καταναλωτές επεκτείνει το ΥΠΕΝ αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, στα οποία έχει γίνει αποσύνδεση της ηλεκτρικής παροχής λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ετσι επεκτείνεται και επικαιροποιείται η ρύθμιση, στη βάση της οποίας είχε συσταθεί (με νόμο του 2017) ειδικός λογαριασμός του ΔΕΔΔΗΕ για επανασυνδέσεις ευάλωτων νοικοκυριών που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και τις 30 Απριλίου 2020. Εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 1.250 νοικοκυριά.

Προβλέψεις με ακρίβεια από τη Eurobank

Tις ακριβέστερες προβλέψεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και τις τρίτες καλύτερες διεθνώς για την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2019 έκανε, σύμφωνα με τη Focus Economics, η ομάδα της Eurobank Research, με βάση τις εκτιμήσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας, δρα Τάσου Αναστασάτου, που προΐσταται του τομέα Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της. Aντιστοίχως, η Eurobank απέσπασε την πρώτη θέση για τις προβλέψεις της για την κυπριακή οικονομία το 2019 και τη δεύτερη θέση για το εξωτερικό ισοζύγιο στη Σερβία. Συνολικά η Focus αξιολόγησε περισσότερα από 350 ιδρύματα.

Χρηματοδοτικές ανάγκες 2,5 τρισ. στην Ευρωζώνη

Αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για το σύνολο του 2020 η ABN Amro, λόγω της πιο βαθιάς ύφεσης που βλέπει πλέον για την οικονομία της περιοχής και η οποία τοποθετείται στο 6,9% από 4,3% πριν. Ετσι, η ολλανδική τράπεζα βλέπει πως η πρόσθετη εκδοτική δραστηριότητα στη Ζώνη του Ευρώ θα κινηθεί στο 1,05 τρισ. ευρώ σε σύγκριση με 850 δισ. ευρώ που προέβλεπε. Λαμβάνοντας υπόψη το εκδοτικό πρόγραμμα προ πανδημίας όλων των κυβερνήσεων της περιοχής, οι συνολικές μεικτές εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων φέτος θα ανέλθουν συνολικά στα 2,5 τρισ. ευρώ. Αναπόφευκτα, όπως επισημαίνει, η ΕΚΤ θα αυξήσει το μέγεθος του έκτακτου QE (PEPP) τον Ιούνιο κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, φέρνοντάς το συνολικά στο 1,25 τρισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται λόγω της εκτόξευσης της εκδοτικής δραστηριότητας να το αυξήσει ακόμη και πιο επιθετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή