Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/05/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ικανοποίηση του Χρ. Σταϊκούρα

Μέσα σε όλη την πίεση των ημερών, πήρε και μια ικανοποίηση ο υπουργός Οικονομικών από τις Βρυξέλλες. Η 6η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ και ο κ. Σταϊκούρας (φωτ.) δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για αυτό. Σε δήλωσή του χθες το πρωί επισήμανε ότι η έκθεση «κρίνεται ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα», μεταξύ άλλων γιατί «αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και στις οικονομικές συνέπειές της». Επίσης, κατά την εκτίμησή του, «επιβεβαιώνει την ταχύτητα και την επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία» και «υπογραμμίζει τη συμβολή των μέτρων στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΠΑΠ

Από 1ης Ιουνίου 2020 αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΟΠΑΠ ο Γιαν Κάρας, μέχρι σήμερα γενικός εμπορικός διευθυντής. Ο κ. Κάρας αντικαθιστά τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο ΟΠΑΠ Ντάμιαν Κόουπ, ο οποίος αναλαμβάνει άλλη θέση στον τσεχικό όμιλο Sazca. Η τοποθέτηση έχει προσωρινό χαρακτήρα –acting CEO, τον αναφέρει η σχετική ανακοίνωση– και ο κ. Κάρας θα ασκεί όλες τις αρμοδιότητες, πλην του ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίες θα ασκούνται από τον αν. διευθύνοντα σύμβουλο Οδυσσέα Χριστοφόρου. Εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου παραμένει ο Καμίλ Ζίγκλερ.

Ανέβαλε την ανακοίνωση αποτελεσμάτων η Lamda

Στην αναβολή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 28 Μαΐου, καθώς και της τηλεδιάσκεψης για την παρουσίασή τους, προχώρησε η Lamda Development. Να σημειωθεί εν παρόδω ότι τα εμπορικά κέντρα της εισηγμένης εταιρείας, που είναι και τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, δηλαδή τα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos, ανέβασαν ρολά την περασμένη Δευτέρα. Τα τρία malls –όπως και τα υπόλοιπα της χώρας– είχαν παραμείνει κλειστά για περίπου δύο μήνες λόγω των μέτρων περιορισμού.

Εργο του ΟΛΠ με μεγάλη έκπτωση

Περί τα 6,8 εκατ. ευρώ θα κοστίσει τελικά το έργο της επισκευής και αναβάθμισης του Προβλήτα Ι του ΟΛΠ, έναντι αρχικού προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει με βάση το αποτέλεσμα του σχετικού διαγωνισμού, στον οποίο μειοδότησε η «Ενωση Οικονομικών Φορέων Δάμων ΑΤΕ-Τεχνική Εργων Α.Ε.-Σ. Τσαγκουμάτος ΑΤΕ». Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση νέου συστήματος σιδηροτροχιών, την κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και την καθαίρεση των κατεστραμμένων δαπέδων στους χώρους του Προβλήτα Ι. Με το έργο, ο Προβλήτας Ι αναμένεται να ενισχύσει την ετήσια παραγωγικότητά του κατά 30%, σε περίπου 1,3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Αρμοδιότητες κατά το δοκούν

Ουκ ολίγες φορές ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης μιλάει επί παντός επιστητού. Για θέματα που εμπίπτουν στις στενές του αρμοδιότητες και για άλλα που δεν εμπίπτουν σε αυτές. Πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής είναι άλλωστε και βασικό στέλεχος της κυβέρνησης. Και χθες, λοιπόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έδωσε μακροσκελή απάντηση για την Aegean, αλλά και για την επένδυση στο κοίτασμα του Πρίνου. Πρόκειται, βεβαίως, για ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά που καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία είναι το Οικονομικών, το Μεταφορών και το Ενέργειας. Οταν, ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε για τον ΦΠΑ στην εστίαση και εάν η μείωση που αποφασίστηκε θα φτάσει και στον τελικό καταναλωτή, ο υπουργός Ανάπτυξης επέλεξε να πει ότι αυτό είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών. Η εποπτεία της αγοράς, πάντως, και η προστασία του καταναλωτή –ακόμη και αν δεν έχουμε διατίμηση– εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή