Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/05/20)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στο δικαστικό σίριαλ ΔΕΠΑ – Botas

Το κλίμα ευφορίας που επικράτησε τους τελευταίους μήνες στη ΔΕΠΑ και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το ευοίωνο για την ελληνική πλευρά τέλος της δικαστικής διαμάχης με την Botas, ανέτρεψε η τουρκική εταιρεία. Ενώ στις 5 Μαρτίου σε εφαρμογή σχετικής απόφασης της Διεθνούς Διαιτησίας κατέβαλε στη ΔΕΠΑ το ποσό των 230 εκατ. ευρώ, στις 8 Απριλίου η τουρκική εταιρεία υπέβαλε στο Διεθνές Δικαστήριο αίτηση αναίρεσης της προηγούμενης απόφασης, δίνοντας συνέχεια στο δικαστικό σίριαλ που  ξεκίνησε προ δεκαετίας για την τιμή προμήθειας του αζέρικου αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ μέσω της Βotas με προσφυγή της τελευταίας στη διαιτησία. H διοίκηση της ΔΕΠΑ που πανηγυρικά πριν από το Πάσχα επέστρεψε στους πελάτες της 120 εκατ. ευρώ από το ποσό που εισέπραξε από την Botas, φέρεται να ενημερώθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα για την αρνητική εξέλιξη που εκτός των άλλων αποτελεί ακόμη μία αβεβαιότητα για την πορεία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Ταχυμεταφορά από Ναύπλιο σε Αθήνα σε μόλις 11 ημέρες

Συνολικά 11 ημέρες χρειάζεται, ακόμη και σήμερα, να παραδοθεί ένα δέμα μέσω γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών. Η εν λόγω «γρήγορη» εταιρεία, όπως διαφημίζει ο τίτλος της, παρέλαβε δέμα από το… ακριτικό Ναύπλιο στις 11 Μαΐου με διεύθυνση αποστολής εντός Αττικής. Την επόμενη ημέρα το δέμα αφίχθη στο κέντρο διαλογής στα Πατήσια. Δέκα ημέρες μετά βρισκόταν ακόμη «σταθμευμένο» στο κέντρο και απαιτήθηκε η όχληση του παραλήπτη, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Οπως φαίνεται, παρά τον υψηλό φόρτο εργασίας, ορισμένες εταιρείες αρνούνται να επενδύσουν σε προσωπικό και υποδομές.

Προσελκύει επενδύσεις η φαρμακευτική κάνναβη

Αυξάνονται και πληθύνονται οι επενδύσεις στην καλλιέργεια και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Πρόσφατα, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσαν άδεια, πενταετούς διάρκειας, στην Canleaf Corporation Φαρμακευτική, προκειμένου η εταιρεία να δημιουργήσει τη μονάδα της σε έκταση περίπου 46 στρεμμάτων στη Γαστούνη Ηλείας. Συνολικά η αξία του μηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας υπολογίζεται σε 4 εκατ. ευρώ. Στη Δ. Ελλάδα τους τελευταίους μήνες εξασφάλισαν ανάλογες εγκρίσεις τουλάχιστον τέσσερις ακόμη επιχειρήσεις.

Δωρεάν διόδια αντί αεροπορικών εισιτηρίων

Η δυνατότητα να ζητήσουν, αντί για την παροχή των ειδικών δελτίων εντολών προς έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων, το αντίτιμο των διοδίων, μετ’ επιστροφής από και προς την εκλογική τους περιφέρεια, δίνεται στους βουλευτές με πρόσφατη απόφαση του προέδρου της Βουλής. Το μέτρο αυτό, που ισχύει για το χρονικό διάστημα από 1ης Απριλίου μέχρι το τέλος της χρονιάς, ελήφθη λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε ο κορωνοϊός, κρατώντας καθηλωμένα στο έδαφος τα αεροπλάνα.  Για τον λόγο αυτό θα επιστραφούν από τους βουλευτές επαρχίας τα ειδικά δελτία αεροπορικών εντολών που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

«Ελκυστικά» τα ομόλογα της περιφέρειας

Ακρως υποστηρικτικό είναι το τρέχον περιβάλλον για τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Société Générale. Οι αγορές κρατικών τίτλων στις οποίες προχωράει η ΕΚΤ υπό τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης («κλασικό» QE και PEPP), τα προγράμματα φθηνού δανεισμού TLTRO, που επίσης παρέχει η κεντρική τράπεζα, σε συνδυασμό με την πρόταση των Μακρόν και Μέρκελ για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωζώνης ύψους 500 δισ. ευρώ –αν και έχει ήδη συναντήσει αντιδράσεις– αναμένεται να διατηρήσουν ένα πολύ θετικό κλίμα γύρω από τα spreads και τις αποδόσεις των τίτλων των χωρών του Νότου, όπως επισημαίνει. Ετσι, συστήνει στους επενδυτές αγορά των ομολόγων της περιφέρειας –Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία– και κυνήγι των spreads. Ηδη την περασμένη εβδομάδα η βελτίωση στους κρατικούς τίτλους της περιοχής ήταν αξιοσημείωτη, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν την Παρασκευή στο 1,68% και κατά 18% σε εβδομαδιαία βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή