Ο ΔΗΚΤΗΣ (31/05/20)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κονδύλια 91 δισ. για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων στην Ε.Ε.

Μεγάλα οφέλη από τη νέα Πράσινη Συμφωνία, που ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένουν και για την ελληνική αγορά ακινήτων στελέχη του κλάδου. Οπως έγινε γνωστό, στον πυρήνα του εν λόγω προγράμματος βρίσκεται η κινητοποίηση συνολικών κεφαλαίων ύψους 91 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος στην Ε.Ε. Τα κεφάλαια θα προκύψουν από έναν συνδυασμό κοινοτικών επιδοτήσεων και μόχλευσης δανειακών κεφαλαίων, από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, είτε ιδιώτες είτε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι ο περιορισμός των εκπεμπόμενων ρύπων, καθώς έχει υπολογιστεί ότι τα κτίρια, τόσο τις κατοικίες όσο και τα δημόσια ακίνητα (νοσοκομεία, υπουργεία, σχολεία), συνεισφέρουν στο 25% της ετήσιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή ενός διευρυμένου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της οικοδομής, του κατασκευαστικού κλάδου και συναφών κλάδων, όπως αυτός των μονωτικών υλικών και του αλουμινίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε κύκλο του σχετικού προγράμματος, η ζήτηση ήταν πολλαπλάσια των διαθέσιμων κονδυλίων, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα νοικοκυριά έχουν στραφεί στην αναβάθμιση της κατοικίας τους, αντί να προβούν σε αγορά νέας, λόγω δυσκολίας πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση ή λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης.

Επιπλέον ημέρες άδειας στην Πειραιώς

Με μια έξυπνη κίνηση η Τράπεζα Πειραιώς προσαρμόζει το πρόγραμμα των καλοκαιρινών διακοπών των εργαζομένων της στις ειδικές συνθήκες που έχει επιβάλει ο κορωνοϊός, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού. Η τράπεζα ενθαρρύνει τους εργαζομένους να λάβουν την καλοκαιρινή τους άδεια σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης, προσφέροντας ως κίνητρο ημέρες επιπλέον άδειας. Εισάγει για φέτος το «Summer Leave Bonus», με βάση το οποίο ο εργαζόμενος, κάνοντας χρήση μέρους της δικαιούμενης ετήσιας άδειάς του την περίοδο από 1/6 έως 15/7/2020 ή/και από 1/9 έως 30/09/2020, δικαιούται, για κάθε πέντε ημέρες άδεια, μία επιπλέον ημέρα άδειας. 

Το σχέδιο της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μειώνει την ελκυστικότητα της πιστωτικής γραμμής πανδημίας που προσφέρει ο ESM, όπως εκτιμά η Barclays. Η γραμμή του μηχανισμού έχει σχεδιαστεί για να παρέχει φθηνό δανεισμό στα κράτη-μέλη για τη χρηματοδότηση δαπανών που σχετίζονται με την Υγεία. Αυτές οι δαπάνες χρηματοδοτούνται μέσω εθνικών προϋπολογισμών και η Barclays δεν αναμένει ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με την Υγεία στο σχέδιο της Κομισιόν ανταγωνίζονται τις εθνικές δαπάνες, αλλά μάλλον θα τις συμπληρώνουν. Επίσης, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα είναι πλήρως διαθέσιμα πριν από τις αρχές του επόμενου έτους και έτσι η «λύση» του ESM εξακολουθεί να αποτελεί μια χρήσιμη και φθηνή πηγή χρηματοδότησης για τις χώρες, μειώνοντας το βάρος των πρόσθετων εκδόσεων ομολόγων.

Κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ

Με κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αναμένεται να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το αμέσως προσεχές διάστημα ποσό 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού νόμου και μέρους της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ. Θα ακολουθήσει, ενδεχομένως, μέσα στο καλοκαίρι, «πακέτο» 350 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής. Τα υπόλοιπα 850 εκατ. ευρώ θα διατεθούν, έως τα τέλη της χρονιάς, για την υλοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για την περαιτέρω στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ανάπτυξη σημαντικών ψηφιακών έργων, καθώς και για τη χρηματοδότηση έργων πολιτικής προστασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή