Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/06/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η διαδικασία διάσπασης της Alpha

Την έναρξη της διαδικασίας διάσπασης της Alpha Bank, με τη σύσταση νέας εταιρείας στην οποία θα μεταφερθεί το σύνολο της τραπεζικής δραστηριότητας, ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Η απόσχιση γίνεται στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy και προς αποτροπή της αύξησης της συμμετοχής του Δημοσίου, λόγω της ζημίας που θα εγγράψει η τράπεζα. Στο πλαίσιο της απόσχισης, ο κλάδος τραπεζικής δραστηριότητας της Alpha Bank θα μεταβιβαστεί στη νέα εταιρεία, η οποία θα κατέχει τραπεζική άδεια και θα είναι 100% θυγατρική της διασπώμενης. Η διασπώμενη θα διατηρήσει δραστηριότητες και στοιχεία ενεργητικού και παθητικού που δεν αφορούν την κύρια τραπεζική δραστηριότητα και με την ολοκλήρωση της διάσπασης θα παύσει να είναι πιστωτικό ίδρυμα, ενώ οι μετοχές της θα παραμείνουν εισηγμένες στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η 30ή Ιουνίου 2020 ορίστηκε ως ημερομηνία του ισολογισμού μετασχηματισμού της απόσχισης.

Πλατφόρμα με συμβουλές από Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πλατφόρμα αυτοματοποιημένων συμβουλών – απαντήσεων για θέματα ανταγωνισμού θα ξεκινήσει να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2020 η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε αυτή την υπηρεσία robo-advising θα συμβάλει και ο κώδικας διαδικασιών, τον οποίο θα καταρτίσει η ανεξάρτητη αρχή με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τον προσεχή Ιούλιο. Στο πλαίσιο αναθεώρησης των διαδικασιών, η Ε.Α. απέστειλε ερωτηματολόγιο σε εκατοντάδες συναλλασσόμενους προκειμένου να συλλέξει τις απόψεις τους σχετικά με τις διαδικασίες ενώπιόν της, με στόχο κυρίως τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της διαφάνειας.

Σε νέα εθελουσία έξοδο προχωράει η ΔΕΗ

Το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στη ΔΕΗ που αριθμεί περί τα 800-1.000 άτομα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Δ.Σ. της εταιρείας. Το πρόγραμμα που προχωράει με τη συναίνεση της ΓΕΝΟΠ και με μπόνους 20.000 ευρώ, πλέον της αποζημίωσης, περιλαμβάνει μισθωτούς που συμπληρώνουν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 ανεξαρτήτως εάν έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οι μισθωτοί θα προέρχονται από μονάδες και ορυχεία που θα κλείσουν στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.

Πλήρης ανάκαμψη τουρισμού σε 2 με 3 έτη

Οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν να επιστρέψουν τον Ιούνιο σε μια κανονικότητα όσον αφορά τον τουρισμό, όπως σημειώνει η Deutsche Bank σε σχετική έκθεσή της. Είναι σαφές, όπως προσθέτει, ότι τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. προσπαθούν να δημιουργήσουν μια σχετική ομοιογένεια, πράγμα που δεν είναι εύκολο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Bank, η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού στην Ε.Ε. αναμένεται σε 2 με 3 έτη, κάτι που σημαίνει ότι το καλοκαίρι του 2020 ο δείκτης εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) των ξενοδοχείων της περιοχής θα σημειώσει βουτιά της τάξεως του 50%, ενώ για το σύνολο του έτους η πτώση θα διαμορφωθεί στο 46%.

Εξι οι διεκδικητές της ΔΕΠΑ Υποδομών

Εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας φαίνεται να μένουν τρεις από τους εννέα συνολικά ενδιαφερόμενους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Aπό τη short list που αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα απουσιάζουν τρία από τα έξι επενδυτικά funds, ενώ τα τρία που προκρίνονται για την επόμενη φάση του διαγωνισμού φέρονται να έχουν προχωρήσει σε συμμαχίες με ευρωπαϊκές εταιρείες. Η sort list του ΤΑΙΠΕΔ θα περιλαμβάνει επίσης τους τρεις στρατηγικούς επενδυτές της πρώτης φάσης, δηλαδή την Italgas που εμφανίζεται και το φαβορί του διαγωνισμού, την Ghina Resourses Gas Group, κορυφαίος όμιλος  επιχειρήσεων φυσικού αερίου της Κίνας και τη ΕPH,   ενεργειακός όμιλος της Κεντρικής Ευρώπης. Ο επενδυτής που θα αναδειχθεί από τον διαγωνισμό το πιθανότερο είναι να εξαγοράσει και το ποσοστό της ΕΝΙ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ βάσει σχετικής δέσμευσης που θα αναλάβει η ιταλική εταιρεία και θα συμπεριληφθεί στην προκήρυξη για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή