Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/06/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνικά ομόλογα 27 δισ. θα αγοράσει η ΕΚΤ

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα νέα για την Ελλάδα από την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το έκτακτο QE (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ, φέρνοντας το συνολικό του μέγεθος στο 1,35 δισ. ευρώ, καθώς και να το επεκτείνει έως τον Ιούνιο του 2021 τουλάχιστον, καθώς αυτό σημαίνει αυτομάτως πως θα αγοράσει ακόμη περισσότερα ελληνικά ομόλογα. Από τα 15-16 δισ. ευρώ που θα αγόραζε εάν το PEPP παρέμενε στα 750 δισ., πλέον, σύμφωνα και με πηγές της αγοράς, θα μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους ύψους 27 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύψει πλήρως την εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά. Το «σήμα» αυτό πυροδότησε ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα χθες, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει βουτιά στο 1,37%. Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η απόφαση δίνει στο οικονομικό επιτελείο χώρο να προχωρήσει άμεσα στην επόμενη έξοδο στις αγορές (με νέο 10ετές πιθανώς).

Ο δεκάλογος του σωστού eshop από τον ΣΕΒ

Πρακτικό οδηγό για τη σωστή επικοινωνία των επιχειρήσεων που έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα με τους καταναλωτές συνέταξε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Σε 10 βασικές οδηγίες, ο ΣΕΒ συνοψίζει τα κύρια σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών. Ο οδηγός περιλαμβάνει και οπτικά παραδείγματα. «Στον ΣΕΒ πιστεύουμε στο τρίπτυχο: ενημερωμένη επιχείρηση, ενημερωμένος καταναλωτής, υγιής αγοράς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ιωάννης Γιώτης. Πρόκειται για τη δεύτερη πρωτοβουλία του ΣΕΒ για το ηλεκτρονικό εμπόριο  σε διάστημα λίγων ημερών.

«Ξεκλείδωσε» η κατασκευή τεχνολογικού πάρκου

Ετυχαν περιορισμένης δημοσιότητας, όμως οι διατάξεις σε πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών «ξεκλειδώνουν» την υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, προσδιορίζουν τις λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση της έκτασης 760 στρεμμ., όπου θα υλοποιηθεί το πάρκο. Προβλέπουν ακόμη ότι ο φορέας διαχείρισης θα πρέπει σε δύο χρόνια να αποδείξει τη βιωσιμότητα του έργου, προσελκύοντας κεφάλαια που να καλύπτουν τουλάχιστον το 5% του προϋπολογισμού της α΄ φάσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Επιχειρηματικά δάνεια 1,5 δισ. μεταβιβάζει η ΕΤΕ

Την πώληση του χαρτοφυλακίου Icon αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα η Εθνική Τράπεζα, ολοκληρώνοντας τη συναλλαγή παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Το χαρτοφυλάκιο Icon, συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, αποτελείται από επιχειρηματικά δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, η πλειονότητα των οποίων δεν είναι πια σε λειτουργία, και αγοραστής είναι η Bain Capital. Πρόκειται για το 6ο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που μεταβιβάζει η Εθνική Τράπεζα και πλέον το μεγάλο στοίχημα αποτελεί η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 6 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης, αναμένει το πράσινο φως των αγορών.

Μονοψήφια αύξηση τζίρου στα σούπερ μάρκετ

Σε μονοψήφιο ποσοστό διαμορφώθηκε η αύξηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ την προτελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Πρόκειται δε για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς περί αποκλιμάκωσης της υψηλής κατανάλωσης που καταγράφηκε στο lockdown και λίγο πριν από αυτό. Σύμφωνα με στοιχεία της IRI, οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ το διάστημα 18 Μαΐου – 24 Μαΐου 2020 αυξήθηκαν κατά 7,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Είναι η πρώτη εβδομάδα από τις αρχές Μαρτίου που ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων είναι μονοψήφιος, με εξαίρεση την εβδομάδα 20/4-26/4, οπότε οι πωλήσεις κατέγραψαν μείωση 29,1% σε σύγκριση με πέρυσι που το αντίστοιχο διάστημα ήταν η Μεγάλη Εβδομάδα, περίοδος δηλαδή μεγάλης κατανάλωσης. Η συνολική αύξηση του τζίρου από τις αρχές του έτους είναι πλέον 14,7%. Από τον βαθμό της ύφεσης το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί εάν τελικά η εκτίμηση για αύξηση μόλις 2% στο σύνολο του 2020 θα επιβεβαιωθεί.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή