Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/06/20)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απαντήσεις στις τουρκικές έρευνες

Η χώρα μας «δίνει απαντήσεις, όπως στην περίπτωση του East Med στις 2 Ιανουαρίου, αλλά και του Εβρου στις αρχές Μαρτίου», ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.) σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα εάν η Τουρκία συνεχίσει τη διαδικασία έρευνας στα όρια των 6 μιλίων, αλλά και ενόψει του τουρκολιβυκού συμφώνου. Η ερώτηση διατυπώθηκε στον υπουργό από τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο υπουργός, από το ίδιο βήμα, επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα και με στερεό βηματισμό στη λογική της απανθρακοποίησης σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Οι περιβαλλοντικοί και οικονομικοί λόγοι είναι προφανείς και μάλιστα ακόμη περισσότερο αν κανείς δει τι συμβαίνει με το εμπόριο ρύπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας, ενώ υπογράμμισε πως το 1,7 δισ. ευρώ για τη δίκαιη μετάβαση θα χρησιμοποιηθεί για τη ραγδαία μεταβολή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Ψηφιακή έκδοση 1.000 πιστοποιητικών την ώρα

Σχεδόν 1.000 πιστοποιητικά την ώρα εκδίδονταν μέσω του gov.gr χθες το πρωί (ώρες γραφείου). Μόλις μία ημέρα μετά την επίσημη λειτουργία της υπηρεσίας, φαίνεται να «πήρε φωτιά», πριν ακόμη το κοινό στο σύνολό του αντιληφθεί την ύπαρξή της. H κορύφωση ήταν το μεσημέρι χθες, που η ψηφιακή υπηρεσία εξέδιδε περίπου 75 πιστοποιητικά το δευτερόλεπτο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πολλοί εκδίδουν τα πιστοποιητικά χωρίς σκοπό, με στόχο να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της υπηρεσίας. Ακόμη κι έτσι, η υπηρεσία φαίνεται να περνάει τα πρώτα τεστ.

Νέο Leroy Merlin σε ακίνητο της «Μουζάκης»

Για τις 24 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του νέου καταστήματος της γαλλικής αλυσίδας ιδιοκατασκευών Leroy Merlin, στη λεωφόρο Κηφισού 60 και Ηρούς στην Αθήνα. Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώνεται η ιστορία αξιοποίησης του ακινήτου της πρώην κλωστοϋφαντουργίας «Μουζάκης», όπου σχεδιαζόταν, στο παρελθόν, να κατασκευαστεί ο πολυχώρος Academy Gardens. Μια επένδυση που είχε περάσει από χίλια κύματα, αλλά δεν έγινε εντέλει πραγματικότητα, με αποτέλεσμα το ακίνητο να αλλάξει χέρια, περνώντας στην κυριότητα της αμερικανικής επενδυτικής Hines.

Ανοίγει ο δρόμος για επένδυση 60 εκατ.

Αλλη μία στρατηγική επένδυση στον τουριστικό κλάδο φαίνεται πως «ωριμάζει» αδειοδοτικά. Ο λόγος για το Project Blue, που αφορά την ανάπτυξη τουριστικού θερέτρου σε έκταση 92 στρεμμάτων, πλησίον της παραλίας Καλό Λιβάδι στη Μύκονο. Πρόκειται για επένδυση 60 εκατ. ευρώ, την οποία δρομολογεί την τελευταία διετία η Grivalia Hospitality. Οπως δημοσίευσε χθες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Ν. Ματζούφας, αρμόδιος γεν. γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, το ΣτΕ ενέκρινε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο πλέον εισέρχεται στη φάση της έκδοσής του, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση και της οικοδομικής άδειας.

Τα πλεονεκτήματα της bad bank

Υπέρ της δημιουργίας μιας bad bank στην Ευρωζώνη τίθεται η Citi, σημειώνοντας πως τα υψηλά εθνικά δημόσια χρέη και η πολύ χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να θέσουν εμπόδια στη μείωση των NPLs. Τα εταιρικά NPLs αναμένεται να αποτελέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι τα στεγαστικά και είναι πιθανό να αυξηθούν περισσότερο στους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό, με τις χώρες που έχουν υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία να είναι περισσότερο εκτεθειμένες. Οι διαφορετικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των NPLs αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες της απόκλισης των οικονομικών επιδόσεων στην περιοχή. Η Ισπανία και η Ιρλανδία δημιούργησαν με επιτυχία bad banks για να «ξεφορτωθούν» προβληματικά assets, ενώ η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα δεν το έκαναν και στράφηκαν με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέδια τιτλοποιήσεων. Κατά τη Citi, μία πιο ομοιογενής προσέγγιση για τα NPLs στην Ευρωζώνη θα ήταν σίγουρα επωφελής για τον περιορισμό της οικονομικής απόκλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή