Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/06/20)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαξιφισμοί για τις επενδύσεις

Δεν συμφώνησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης (φωτ.) σε συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι το περιβάλλον του κορωνοϊού δεν ευνοεί τις επενδύσεις. «Αντίθετα», είπε, «όχι μόνο δεν ακυρώθηκε κάποια επένδυση, αλλά κάποιοι πίεσαν για να επιταχυνθεί η διαδικασία τους. Ολα τα μεγάλα επενδυτικά projects συνεχίζουν κανονικά, ακόμη και η μεγάλη επένδυση του Ναυπηγείου της Ελευσίνας, που βρίσκεται στην τελική ευθεία». Σε άλλο μήκος κύματος, στο ίδιο πάνελ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι τα μηνύματα είναι ανησυχητικά, πως επενδύσεις σε έργα υποδομής όπως ο αυτοκινητόδρομος Ε65 καθυστερούν και ότι ο τραπεζικός τομέας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις. Ο κ. Παππάς τάχθηκε υπέρ μιας «δραστικής κρατικής παρέμβασης», επικαλούμενος το παράδειγμα της εξαγοράς του 20% της Lufthansa από το γερμανικό κράτος. Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή…

«Αλμυρό» το λογισμικό για τις νέες ταυτότητες

Τέσσερα σχήματα φαίνεται να διαμορφώνονται για τη διεκδίκηση του έργου των ταυτοτήτων. Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ, έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου. Οι κόντρες ωστόσο ξεκίνησαν για το λογισμικό των Microsoft, Oracle και IBM που ονοματίζονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Οι ενδιαφερόμενοι λέγεται ότι δυσανασχετούν με τα ποσά που ζητούν οι προμηθεύτριες εταιρείες για τις άδειες λογισμικού. Παράγοντες κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι τα ποσά αυτά ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ στην 15ετία και η υπέρμετρη χρέωση ναρκοθετεί την πορεία του διαγωνισμού.

Προχωράει η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου

Μέσα στο 2020 αναμένεται να δημοπρατηθεί η δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, με την πρώτη, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, να ολοκληρώνεται σύντομα. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πάρκου 220 στρεμμάτων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, από το ΣΕΦ έως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την κατασκευή τριών χώρων στάθμευσης (οι δύο υπόγειοι) και τη μερική υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος σε δύο τμήματα ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα.

Πλήρης κανονικότητα στα ξενοδοχεία το 2023

Ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ένας από τους πιο εκτεθειμένους στην κρίση του κορωνοϊού, σημειώνει σε νέα έκθεσή του ο οίκος Fitch. Καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος, ο αριθμός των ακυρώσεων ή αναβολής ταξιδιών και εκδηλώσεων συνεχώς αυξάνεται καθημερινά, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τη μετάδοση του ιού. Η Fitch Ratings αναμένει ότι η πανδημία θα προκαλέσει το 2020 πτώση άνω του 60% στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) στα ξενοδοχεία στην Ευρώπη, τομέας που δεν αναμένεται να ανακάμψει τουλάχιστον πριν από το 2023, σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις, όπως ο SARS ή η γρίπη των χοίρων, που ο κλάδος ανέκαμψε σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Αμεση προτεραιότητα η στήριξη της οικονομίας

Η άμεση, πλήρης και αποτελεσματική χρηματοδότηση και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα των τραπεζών, στη βάση των νέων προκλήσεων που δημιουργεί η τρέχουσα υγειονομική κρίση. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γ. Χαντζηνικολάου (φωτ.), μιλώντας στην τακτική ετήσια γενική συνέλευση της ΕΕΤ, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, σημειώνοντας ότι το 2019 υπήρξε έτος σταθεροποίησης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αναφερόμενος στη δράση της ένωσης και για το 2019, ο κ. Χαντζηνικολάου εξήρε ιδιαιτέρως την πολύτιμη προσφορά δύο έμπειρων υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών. Του κ. Γ. Αρώνη και του κ. Θ. Καλαντώνη, οι οποίοι ως πρόεδροι της εκτελεστικής επιτροπής και της συντονιστικής επιτροπής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντίστοιχα, συντόνισαν με ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα το έργο των επιτροπών και αφήνουν πολύτιμη παρακαταθήκη. Την προεδρία της εκτελεστικής επιτροπής αναλαμβάνει πλέον ακόμη ένα διακεκριμένο στέλεχος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή