Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/06/20)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πράσινο» για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία

Αίρεται τελικά από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου η απαγόρευση και για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία προς το αεροδρόμιο της Αθήνας. Οι τρεις χώρες προστίθενται έτσι στις περίπου 30 που έχουν ήδη ανακοινωθεί, από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα έρχονται μόνον με μάσκες και δειγματοληπτικά τεστ, αλλά σε αυτές (Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία) θα γίνεται τεστ σε όλους και οι ταξιδιώτες θα τίθενται σε περιορισμό μιας ημέρας στο ξενοδοχείο διαμονής μέχρι να εκδοθεί το τεστ, και σε θετικό αποτέλεσμα θα εφαρμόζεται καραντίνα 14 ημερών.

Παράλληλα, οι πτήσεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται μόνο για ταξίδια ανάγκης, ενώ διατηρείται η απαγόρευση για ταξίδια από Βρετανία και Τουρκία. Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις, από 15 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα με Βουλγαρία και παραμένουν κλειστά με τις Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων). Επίσης, εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.

Αναβάθμιση της Eurobank από τον οίκο Fitch

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Eurobank σε Β- από CCC+ προχώρησε ο οίκος Fitch, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης ύψους 7,5 δισ. ευρώ, η οποία οδηγεί σε σημαντικά μειωμένο δείκτη NPEs έναντι των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται πως είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που «ξεφεύγει» από την κατηγορία «C». Ωστόσο ο οίκος διατηρεί αρνητικές προοπτικές καθώς, όπως εξηγεί, αυτό αντανακλά τους κινδύνους από τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία. Η αξιολόγηση αποτιμά επίσης την ακόμα αδύναμη ποιότητα ενεργητικού.

Μείωση ενοικίων έως το τέλος του έτους ζητούν οι έμποροι

Θετικό μεν, ανεπαρκές δε. Αυτή την άποψη έχει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για την επέκταση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40% και τον μήνα Ιούνιο, ζητώντας να ισχύσει η ευνοϊκή ρύθμιση μέχρι το τέλος του έτους. «Η μείωση του ενοικίου δίνει μια ανάσα στις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις, όμως όλα δείχνουν ότι εάν το μέτρο δεν επεκταθεί και για το υπόλοιπο του έτους, είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέα λουκέτα γύρω μας», υποστηρίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Προετοιμασία πιλότων και αεροσκαφών

Ιδιαίτερη προετοιμασία, προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά έτοιμοι τόσο οι πιλότοι όσο και τα αεροσκάφη, απαιτεί η επανέναρξη των πτήσεων στις 15 Ιουνίου. Οπως εξηγεί η Brussels Airlines, οι πιλότοι της επανεκπαιδεύονται, δεδομένου ότι έχουν να βρεθούν σε πιλοτήριο για περίπου τρεις μήνες και άρα δεν ήταν σε θέση, όπως προβλέπει ο κανονισμός, να πραγματοποιήσουν τρεις προσγειώσεις σε 90 ημέρες. Οσον αφορά τα αεροσκάφη, η προετοιμασία τους, ώστε να είναι σε θέση να επιστρέψουν στους αιθέρες, απαιτεί 200 εργατοώρες. Τι περιλαμβάνει; Τη δοκιμή όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων, την προετοιμασία της καμπίνας και την επανασυναρμολόγηση τροχών και μηχανών.

Διαδικτυακά το συνέδριο του Χ.Α.

Σκυτάλη από τα virtual τραπεζικά roadshows παίρνει το 9th Greek Investment Forum που διοργανώνει το ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Θα διεξαχθεί διαδικτυακά αντί στη Νέα Υόρκη που είχε αρχικά προγραμματιστεί, και συγκεκριμένα το τετραήμερο 15-18 Ιουνίου. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών αναμένεται ιδιαίτερα υψηλή, ενώ οι 28 ελληνικές εισηγμένες που θα δώσουν το «παρών» θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε συναντήσεις one-on-one ή μικρών γκρουπ με funds και διαχειριστές. Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα τις «Επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας μετά την πανδημία», όπου ομιλητές μεταξύ άλλων θα είναι ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υςπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλης, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Γ. Χατζηνικολάου, ο CEO της ΕΧΑΕ Σωκ. Λαζαρίδης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νικ. Μπακατσέλος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή