Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/06/20)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιτήματα προς τις τράπεζες για δάνεια ύψους 27 δισ.

Στα 27 δισ. ευρώ ανέρχονται μέχρι σήμερα τα αιτήματα από επιχειρήσεις προς τις τράπεζες για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Ο όγκος των αιτημάτων αλλά και τα ποσά για τα οποία έχουν γίνει αιτήσεις ξεπερνάει όχι μόνο κάθε προσδοκία, αλλά και κάθε εκτίμηση για το κενό ρευστότητας που αφήνει στην αγορά η οικονομική κρίση, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των CEOs των συστημικών τραπεζών συγκλίνουν ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αιτήματα για δάνεια με επιδότηση επιτοκίου μέσω του ΤΕΠΙΧ ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, όταν οι πόροι του Ταμείου δεν υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ σε άλλα 16,5 δισ. ευρώ αθροίζονται μέχρι σήμερα τα αιτήματα για κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Ενδεικτικό του συνωστισμού που υπήρξε ειδικά στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που αιτήθηκαν δάνειο ήταν και κάποιες με μηδενικό τζίρο τα προηγούμενα χρόνια, θεωρώντας ότι τώρα που «βρέχει λεφτά», και μάλιστα άτοκα, είναι ευκαιρία να χρηματοδοτήσουν μια ουσιαστικά ανύπαρκτη δραστηριότητα. Αντιστοίχως, στο Ταμείο Εγγυοδοσίας τα αιτήματα είναι πολλαπλάσια των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής και τα οποία φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Σοβαρά προβλήματα, που εν καιρώ πανδημίας μεγεθύνθηκαν σημαντικά, αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας, που ζητούν εδώ και καιρό συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου. Οπως μάλιστα επισημαίνουν στην «Κ» εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Κοινότητας, υπάρχουν πρόσφατα ζητήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα ήδη γνωστά προβλήματα, όπως είναι η υποστελέχωση των κέντρων, οι σοβαρές αυθαιρεσίες των δήμων και ο σχεδόν ανύπαρκτος ελεγκτικός μηχανισμός. Να σημειωθεί ότι στα Κέντρα Κοινότητας απασχολούνται περίπου 1.000 επιστήμονες, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους παρέχουν διοικητική εργασία για την παροχή κάποιου επιδόματος, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει στην πράξη η όποια προσπάθεια για κοινωνική ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη

Υπογραφές για τον Πύργο Πειραιά

Υπογραφές αναμένεται να πέσουν έως το τέλος Ιουνίου όσον αφορά το έργο της ανάπλασης του Πύργου Πειραιά, μια επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε στο πρόσφατο Delphi Economic Forum ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της Dimand Real Estate, εκ των εταιρειών που συμμετέχουν στο σχήμα εκμετάλλευσης του ακινήτου, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στον Δήμο Πειραιά και στο σχήμα Dimand-EBRD και Prodea Investments, που είχαν υποβάλει τη μοναδική προσφορά στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού

αξιοποίησης.

Η ΕΤΕ δεν δανείζει στην Bain Capital

Δεν υφίσταται θέμα χρηματοδότησης της Bain Capital Credit από την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Icon, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, διαβεβαιώνουν πηγές της ΕΤΕ. Πρόκειται για πώληση χαρτοφυλακίου περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,6 δισ. ευρώ με εξασφαλίσεις αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ (χωρίς discount) και αποτελεί την πρώτη συναλλαγή αγοραπωλησίας χαρτοφυλακίου δανείων που ολοκληρώθηκε πανευρωπαϊκά εν μέσω της πανδημίας COVID-19, ενώ όλες οι υπόλοιπες συναλλαγές (στην Ελλάδα και στην Ευρώπη) έχουν «παγώσει». Η τιμή της συναλλαγής ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου, δηλαδή σε 330 εκατ. ευρώ περίπου, και στους όρους της συναλλαγής δεν υφίσταται δανεισμός της Bain Capital Credit από την Εθνική Τράπεζα.

Τα οφέλη της συναλλαγής είναι πολλαπλά για την Εθνική, καθώς εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τον SSM, καταφέρνοντας να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 5 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή κατά το 1/3 περίπου του συνόλου. Δεύτερον, συμφώνησε μια έξυπνη δομή συναλλαγής, η οποία της επιτρέπει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα της κρίσης με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε η προ και η μετά COVID-19 επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας να είναι η ίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή