Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/06/20)

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 6 Ιουλίου ξεκινάει μέσω τηλεδιασκέψεων η 7η αξιολόγηση

E, λοιπόν, ναι. Η κανονικότητα στη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας συνεχίζεται σε πείσμα του κορωνοϊού και οι θεσμοί ετοιμάζονται για την 7η αξιολόγηση, πριν καλά καλά πάρουμε τα 748 εκατ. ευρώ της 6ης αξιολόγησης. Δεν θα έρθουν βεβαίως στην Αθήνα, αλλά στις 6 Ιουλίου ξεκινούν τα ραντεβού μέσω τηλεδιασκέψεων με τεχνικά κλιμάκια και λίγο μετά, μέσα Ιουλίου, σε επίπεδο επικεφαλής. Τα κυριότερα θέματα αυτής της αξιολόγησης είναι, κλασικά, η πρώτη κατοικία και συγκεκριμένα το νέο πτωχευτικό δίκαιο και η προστασία των πληγέντων από τον κορωνοϊό, καθώς επίσης η καθυστέρηση στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και τα δύο θέματα, κυρίως το πρώτο, έχουν «αγκάθια», αλλά δεν αναμένεται κρίση, αφού άλλωστε αυτή η αξιολόγηση δεν συνδέεται με εκταμίευση SMPs και ANFAs. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι δεν έχει σημασία μια θετική έκθεση, που αναμένεται στις 20 Σεπτεμβρίου. Το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί κατά την επόμενη αξιολόγηση, Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, όταν θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα για την ύφεση, το δημοσιονομικό πλήγμα λόγω κορωνοϊού και το όφελος της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας, μετά την εκδήλωση της πανδημίας, εκφράζουν στελέχη του κλάδου. Ειδικότερα, ισχυροποιούνται οι εξαγωγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες πρώτων υλών, όπως αρκετά είδη βιομηχανικών ορυκτών, ενώ, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα δεν επλήγη σε τόσο μεγάλο βαθμό λόγω του «κλεισίματος» της οικονομίας. Ωστόσο, η ανυπαρξία δημόσιων έργων δεν θα μπορούσε να μην προκαλεί επιπτώσεις στον κλάδο. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφάλας, στόχος είναι να διατηρηθεί η συνεισφορά του εξορυκτικού κλάδου στο 3% και να ενισχυθεί η συμβολή του στη μεγέθυνση της βιομηχανίας από το 8% του ΑΕΠ σταδιακά, τα επόμενα χρόνια, στο 15%. Οπως ανέφερε κατά το πρόσφατο διαδικτυακό φόρουμ των Δελφών, προτεραιότητα είναι να ενισχυθούν οι εξαγωγές σε ποσοστό έως και 10%.

Επιστολή για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εκκληση προς τους αντιπάλους του σχεδίου της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αναλάβουν την ευθύνη τους και να μην πιέσουν για σκληρούς όρους που θα οδηγήσουν χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερη λιτότητα, απευθύνουν, μέσω επιστολής τους προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων και η ΓΣΕΕ. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι θα μπορούσαν να σωθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να μη διοχετευθούν πόροι σε επιχειρήσεις που αρνούνται να διαπραγματευθούν τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας με τα συνδικάτα ή σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.

Νέο μοντέλο αδειοδότησης

Τον ρόλο του «πειραματόζωου», που ευτυχώς κατόρθωσε να επιβιώσει, ανέλαβε η τουριστική επένδυση της Dolphin Capital Investors στην περιοχή της Κοιλάδας. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση στην οποία εφαρμόστηκε το νέο μοντέλο της κυβέρνησης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων. Το μοντέλο αυτό συνίσταται στην ανάληψη από το υπουργείο Ανάπτυξης κεντρικού ρόλου για τον συντονισμό όλων των φορέων και την επίλυση όλων των προβλημάτων εν τη γενέσει τους, αναλαμβάνοντας και την έκδοση των σχετικών αδειών. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να αποδίδει, καθώς στην περίπτωση του έργου Kilada Hills, επένδυση άνω των 400 εκατ. ευρώ, οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν σε μόλις 15 ημέρες, όπως ανέφερε την Παρασκευή, στο πλαίσιο συμβολικής τελετής θεμελίωσης του έργου, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή