Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/06/20)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημίες 11,8 εκατ. για την Attica Bank

Στη σημαντική μείωση των λειτουργικών εσόδων, στον διπλασιασμό των προβλέψεων για την κάλυψη των κόκκινων δανείων, αλλά και στο ζημιογόνο αποτέλεσμα των συμμετοχών της αποδίδεται το αρνητικό αποτέλεσμα ύψους 11,8 εκατ. ευρώ πριν από φόρους που κατέγραψε η Attica Bank το α΄ τρίμηνο του έτους, έναντι κερδών ύψους 1,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου, η διοίκηση της Attica Bank διαβεβαιώνει ότι «το επιχειρησιακό της μοντέλο παραμένει ανθεκτικό και ανοίγει τον δρόμο για μια κερδοφόρο τράπεζα, που θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία και να βελτιώνει συνεχώς την απόδοσή της». Με βάση τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2020, οι χορηγήσεις προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις αυξήθηκαν κατά 20 εκατ. ευρώ περίπου. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε στο 40,9% και η κάλυψη από τις συνολικές προβλέψεις βελτιώθηκε στο 34,3%.

Στην άντληση 500 εκατ. στοχεύει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στις «ράγες» βρίσκεται πλέον η διαδικασία της έκδοσης επταετούς ομολόγου, ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Χθες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας για τη δημόσια προσφορά και εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων ομολογιών. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, μεταξύ άλλων, πρόκειται να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι του Ηρακλείου Κρήτης, ύψους 480 εκατ. ευρώ, αλλά και της νέας μονάδας φυσικού αερίου που προωθεί η εταιρεία στην Κομοτηνή, μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ.

Χωρίς ΦΠΑ οι δωρεές αγαθών και υπηρεσιών

Απαλλάσσεται από ΦΠΑ η δωρεάν παράδοση αγαθών και παροχή υπηρεσιών για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την πανδημία. Σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και καθορίζει ότι δεν θεωρούνται παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών εξ επαχθούς αιτίας και ως εκ τούτου απαλλάσσονται του ΦΠΑ, οι άνευ ανταλλάγματος παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από υποκείμενους στον ΦΠΑ για την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Εκρηξη εταιρικού χρέους λόγω πανδημίας

Η κρίση που προκαλεί η πανδημία έχει οδηγήσει σε εκτόξευση και του εταιρικού δανεισμού, επισημαίνει η Oxford Economics. Eν μέρει, αυτή είναι μια λογική εξέλιξη, καθώς οι εταιρείες θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο χαμηλών ή και μηδενικών πωλήσεων. Αλλά φέρνει επίσης πιθανούς κινδύνους. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η Oxford Economics εκτιμά πως ο δείκτης εταιρικού χρέους/ΑΕΠ θα αυξηθεί έως και 10% το 2020 και στο 95% του ΑΕΠ – πολύ πάνω από την κορυφή που άγγιξε το 2009. Παράλληλα, το κόστος εξυπηρέτησης χρέους ενδέχεται επίσης να αυξηθεί σε «επικίνδυνα» επίπεδα, όπως τονίζει, παρά τα πολύ χαμηλά επιτόκια.

Δύο νέα ομόλογα εξέδωσε ο ΟΤΕ

Δύο ομόλογα ύψους 150 εκατ. και 200 εκατ. ευρώ λήξεως στις 10 Δεκεμβρίου 2020 και 10 Ιουνίου 2021 με ετήσιο κουπόνι 0,960% και 0,977%, αντίστοιχα, εξέδωσε ο ΟΤΕ. Τα νέα αυτά ομόλογα, που αναλήφθηκαν πλήρως από την Deutsche Telekom AG, εκδόθηκαν από την ΟΤΕ plc, τη θυγατρική του ομίλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας την εγγύηση της μητρικής εταιρείας.

Οπως διευκρινίζει ο ΟΤΕ, τα νέα αυτά ομόλογα εκδόθηκαν στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος έκδοσης μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων, που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, και δεν είναι εισηγμένα προς διαπραγμάτευση. Τα έσοδά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αναχρηματοδότηση του ομολόγου ποσού 628 εκατ. ευρώ της OTE plc λήξεως Ιουλίου 2020.

Σημειώνεται ότι η εισηγμένη εταιρεία βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού με τη δημιουργία τριών νέων θυγατρικών που θα έχουν ως αντικείμενο την εξυπηρέτηση και την επαφή με τον πελάτη (τεχνικοί πεδίου, call centers, καταστήματα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή