Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/06/20)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεξάρτηση από τον λιγνίτη

Σύσκεψη για την απολιγνιτοποίηση και την παρουσίαση βασικών κατευθύνσεων του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτ.). «Η απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και το σχέδιο που εκπονείται είναι θεμέλιο για μια νέα ζωή σε αυτές τις δύο περιοχές, με ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, με πολλές δουλειές και μεγαλύτερες προοπτικές», τόνισε ο πρωθυπουργός. Για ένα «πολυεπίπεδο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με ειδικά φορολογικά κίνητρα και ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε.» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Τις γενικές κατευθύνσεις παρουσίασε ο συντονιστής του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης. Η χρηματοδότηση του σχεδίου θα γίνει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης), του ΕΣΠΑ, από τον λιγνιτικό πόρο, από το Πράσινο Ταμείο, από δάνεια της ΕΤΕπ, από επενδύσεις της ΔΕΗ και από  ιδιωτικούς πόρους.

Στις 3 Ιουλίου οι πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών Μαΐου​​​​​​

Αναρτήθηκαν χθες από τον ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών του Μαΐου για 1.213.257 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολουμένους και αγρότες. Η καταληκτική προθεσμία εξόφλησής τους είναι η Παρασκευή 3 Ιουλίου. Μάλιστα, οι  900.000 εξ αυτών, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, μπορούν για τελευταίο μήνα να κάνουν χρήση του δικαιώματος έκπτωσης στο ασφάλιστρο ανεξάρτητα αν πλήττονται από τον κορωνοϊό ή όχι, εφόσον πληρώσουν εμπρόθεσμα τις εισφορές Μαΐου. Θα πρέπει βέβαια να έχουν πληρώσει –ή να εξοφλήσουν– και τις εισφορές του προηγούμενου 4μήνου.

Ιδρυση νέων επιχειρήσεων παρά την καραντίνα

Παρότι ο Απρίλιος ήταν μήνας καραντίνας, ιδρύθηκαν 924 νέες επιχειρήσεις, από 3.662 πέρυσι το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. Τον Μάιο ιδρύθηκαν 1.991 εταιρείες, από 3.256 πέρυσι, ενώ τα στοιχεία του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου φανερώνουν ότι η κατάσταση ομαλοποιείται. Τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα ιδρύθηκαν 1.513 επιχειρήσεις, από 1.844 πέρυσι. Τον περασμένο Δεκέμβριο καταγράφηκαν 2.950 διαγραφές, οι οποίες είχαν διαμορφωθεί σε 3.547 τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

H BlackRock «κοιτάζει» ευρωπαϊκούς τίτλους

«Ζεσταίνει» τις μηχανές της η BlackRock για αγορές ευρωπαϊκών assets, μετά τα εντυπωσιακά δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τα οποία εφαρμόζει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το οικονομικό σοκ του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σε σημείωμα προς τους πελάτες της. Στους επόμενους μήνες, επισημαίνει, τα μέτρα των κυβερνήσεων της περιοχής, σε συνδυασμό με τις κινήσεις της ΕΚΤ καθώς και το σχέδιο της Κομισιόν ύψους 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της περιοχής, θα στηρίξουν την οικονομία και τις αγορές της Ευρώπης. Ετσι, όπως τονίζει ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων στον κόσμο, παραμένει θετικός για τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρώπης και εξετάζει την αναβάθμιση της στάσης τους στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Βαθμολόγηση καταγγελιών στο ΣΔΟΕ

Επιτροπή για την αξιολόγηση των πληροφοριών που φθάνουν στο ΣΔΟΕ, συχνά ανωνύμως, καταγγέλλοντας περιπτώσεις φοροδιαφυγής, συνέστησε με χθεσινή απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.). Η επιτροπή θα είναι τριμελής, θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα και θα βαθμολογεί τις πληροφορίες, ανάλογα με το ενδιαφέρον τους, με βαθμό 0 έως 4. Οσες βαθμολογούνται με 0 μπαίνουν στο αρχείο, με 1 μπαίνουν σε προσωρινό αρχείο, μέχρι να διερευνηθούν σημαντικότερες πληροφορίες, με 2 διερευνώνται περαιτέρω, στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσης της αρμόδιας διεύθυνσης, με 3 διερευνώνται άμεσα με έκδοση εντολής ελέγχου, με 4 χαρακτηρίζονται ειδικού χειρισμού και ενημερώνεται και ο γενικός διευθυντής και ο γενικός γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής. Η επιτροπή αποτελείται από τον προϊστάμενο της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ και τον προϊστάμενο της Α΄ Υποδιεύθυνσης της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή